Nøgne Ø med Årets tradisjonsøl

Nøgne Ø med Årets tradisjonsøl

Det Norske Måltid har i flere år kåret vinnere i forskjellig kategorier innen mat og drikke. Årets vinner i kategorien Tradisjonsøl ble Norsk Høst fra Nøgne Ø. Vestlandskyss fra Lysefjorden Mikrobryggeri og Okkelberg fra Stjørdalsbryggeriet fulgte Nøgne Ø helt til finalen, men måtte se seg slått.

Juryen uttaler følgende om Norsk Høst:

«Vinnerølet er et uklart øl med delikat farge, en fruktig nese og god konsentrasjon i smaksbildet, kombinert med en kremet og frisk munnfølelse. Produsenten har siden oppstarten vært med på å sette Norge på ølkartet og har vært en viktig driver i håndverksølutviklingen i Norge. Selv om Norge har svært lange bryggetradisjoner, er vinnerølet et sjelden produkt, i ordets rette betydning, siden dette er et øl som utelukkende er brygget på norske råvarer.»

Norsk Høst er brygget utelukkende med norske råvarer: vann fra Grimstad, malt fra Ringsaker, gjær fra Voss og friske granskudd og pors fra Justøya utenfor Lillesand.

Nøgne Øs brygger Rolf Tore «Toa» Vik var til stede og tok stolt mot prisen på vegne av bryggeriet.

I kategorien Årets Sider stakk Balholm av med førsteprisen for sin  Handverkcider med humle.

De øvrige vinnerene finnes her:
http://detnorskemaltid.no/13-vinnere-i-det-norske-maltid-2016/

Vis 3 kommentarer

 1. Det frustrerende er at ingen av produktene i denne kategorien faktisk er tradisjonsøl. Ølet til Nøgne Ø brukte én tradisjonell ingrediens. Okkelberg brukte to. Resten av deltagerne hadde absolutt ingenting med norsk tradisjon å gjøre.

  Vi har et langt stykke igjen å gå før vi har kommet så langt at øl-Norge har en forståelse av hva som faktisk er norsk øltradisjon.

  1. Jeg er i grunnen helt enig. Det er bra at norske bryggerier eksperimenterer med ingredienser fra norske bryggetradisjoner, kombinerer gamle og nye teknikker, henter inn norske råvarer og bruker ulike kompetanse til å lage unike og gode smaksuttrykk. Derimot blir det helt feil når øl framstilles som de er basert på gamle norske tradisjoner, når de knapt har noe til felles med tradisjonen de hevder å tilhøre.

   I dette tilfellet bør nok kritikken rettes mot Det Norske Måltid. De har laget en klasse som presenteres som noe helt annet enn den er. Prisen kalles «Årets tradisjonsøl», men i reglene er det nok at «[ølet] skal være inspirert av tradisjonelle teknikker». Det er også opp til bryggeriet selv å beskrive tradisjonen og hvordan de tolker den. Riktignok er det et krav om det skal være brukt «tradisjonelle norske ingredienser som finnes naturlig i den norske floraen som urter, frukt, krydder, korn, humle», gjerne i kombinasjon med importerte ingredienser.

   Det bør altså være god åpning for alle øl brygget etter renhetsloven, med moderne teknikker, så lenge det er noe norsk humle eller malt. Det er tross alt en tradisjon som feiret 500 år i fjor, å ikke tilsette noe annet enn malt, humle og gjær i ølet.

 2. Jeg har gjentatt det til det kjedsommelige, men understreker det gjerne igjen: Nøgne Ø Norsk Høst var aldri ment å være et «norsk tradisjonsøl» i rette forstand. Vi har egentlig bare gjort som vi alltid gjør: lekt oss med ingredienser, ølstiler og teknikker for å skape nye og spennende smaker. I dette tilfellet ønsket vi å bare bruke norske ingredienser. Eksperimentet var såpass morsomt og givende at vi gjerne vil prøve oss på flere varianter med kveik, norsk malt og ingredienser fra naturen. Det blir nok ikke ekte tradisjonsøl, men øl skal det bli!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.