En festival med «gratis» øl

Det går rykter om en ølfestival der en ikke trenger betale for det en drikker. Kan dette virkelig være sant?

En festival med «gratis» øl

Artikkelforfatter er medarrangør for festivalen.

Jeg har vært innom en del forskjellige ølfestivaler de siste årene. Noen er så hippe at en nærmes blir uglesett om en ikke har skjegg og bukseseler, mens andre er så «nedpå» at det å navigere mellom barnevogner og gamle damer med stokk er den største utfordringen.

Felles for mange av dem jeg har vært innom er imidlertid at bongene eller sjetonger tar mye oppmerksomhet og tid. Først skal de køes for anskaffelse, så roter en del gjester med hvor de har og om de i de hele tatt har, mens du må vente. Deretter er det ny kø for flere bonger eller sjetonger. Det eneste som er verre er festivaler der det brukes penger. Da får gjerne betjeningen en ekstra runde med vekslepenger og alt går enda tregere. Dobbeltbestillinger er aldri aktuelle på en ølfestival, for glasset er en del av billettene og brukes om og om igjen.

På grunn av dette foretrekker jeg festivaler der ølet er inkludert i billetten, slik det er på LBCF (London Craft Beer Festival) og MBC (Mikkeller Beer Celebration). Her betaler vi oss inn og deretter er det bare å rusle innom de bryggeriene som har øl en ønsker å smake og få litt i glasset. Veldig avslappende (så lenge ikke hipster og hvit hval-faktoren blir for høy). Å si at ølet er gratis på en slik festival er selvsagt å trekke temmelig langt, men når billetten først er betalt har du også betalt for ølet og trenger ikke tenke mer på det.

Her i landet har det ennå ikke vært holdt festivaler etter denne modellen, selv om regelverket klart åpner for det. Derfor jeg svært glad for at vi har fått til en slik festival i Bergen.

Bergen Craft Beer Fest arrangert på USF verftet 19. og 20. mai. Fornuftig nok innendørs når en er i Bergen. Her blir det over 30 bryggerier. De fleste fra utlandet og noen få utvalgte fra Norge.

Enkelte har vært litt skeptiske til prisene, men når jeg ser hva andre tar ser jeg ikke helt hvorfor. Spesielt når en tar med i betraktningen at det skal betales norske avgifter for alt øl som serveres. Mikkeller tar f.eks. NOK 2 300,- for et helgepass. Flere bryggerier vil noen hevde, men med nye øl i hver sesjon, som det også blir i Bergen, er det uansett umulig å komme over mer enn en liten del. London Craft Beer Fest, som blir regnet som billig, tar NOK 1 600,-.

Bryggeriene som er annonser så langt er:

7 Fjell Bryggeri (Bergen)
Amundsen (NO)
Beavertown Brewery (UK):
Beerbliotek (SE)
Biir (ES)
Borg Brugghús (IS)
Brekeriet (SE)
Brew By Numbers (UK)
Brewdog (UK)
Brus (bar) (DK/NO)
Dry & Bitter (DK)
Edge Brewing (ES)
Eik & Tid (NO)
Lervig Aktebryggeri (NO)
Liefmans (BE)
Lindheim Ølkompani (NO)
NaparBCN (ES)
O/O Brewing (SE)
Pohjala (EST)
Qvart Ølkompani (NO)
Sahtipaja (SE)
Stone Brewing Berlin (DE)
To Øl (DK)
Transient Artisan Ales (US)
Vaat (EST)
Vento Forte (IT)
Wild Beer (UK)

Flere detaljer på Facebook
Billetter kan kjøpes på Ticketco

Vis 5 kommentarer

 1. En disclaimer om artikkelforfatterens tilknytning til Bergen Craft Beer Fest burde vel være på sin plass når artikkelen er såpass positivt og ukritisk vinklet?

  Tom Young

  1. » vi har fått til en slik festival» dekket i utgangspunktet dette, men har nå gjort det ennå klarere.

 2. Det holder uansett ikke på en side som uavhengig skal skrive om øl. Artikkelen er slett journalistisk håndverk uansett hvordan man snur og vender på det. At redaktøren har sluppet denne igjennom er mildt sagt utrolig. Jeg uttaler meg her både som tidligere redaktør og som bransjeansatt i dag, men mitt hovedanliggende er Ølportalens troverdighet. Den har falt som en sten etter denne artikkelen. Det er veldig synd.

  Tom Young
  Ex-redaktør på Ølportalen og Markedsansvarlig på Nøgne Ø

 3. Jeg er enig i kritikken, men synes det er interessant at du representerer et bryggeri jeg ikke ser på listen over bryggerier som er med.

  Ville kritikken vært der om Nøgne Ø var med? Ser litt ut som dere star å tråkker i den samme salaten…

  Forøvrig liker jeg å se festivaler ha ambisjoner. Jeg reiser årlig til Mikkeller festivalen og det er et høydepunkt for meg. Problemet jeg ser på norske festivaler er at utvalget ikke kan forsvare prisen, og da synes jeg det er like greit å betale for det jeg drikker.

  Til sammenligning er det ca. 70 bryggerier på Mikkeller festivalen. Det er også relevant å se på hvor tilgjengelige disse bryggeriene er utenfor festivalen.

  1. Børre:
   Ja, kritikken min går på at artikkelen ødelegger Ølportalens rykte som nyhetsformidler når slike reklameinnslag publiseres. Nøgne Ø har ikke fått invitasjon til festivalen, og det har vi ingen problemer med. De siste par årene har vi uansett måttet velge bort en god del festivaler.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.