Livesmaking av ølslippet

Fredag 31. mars er det nyhetslansering i Vinmonopolets spesialbutikker, med mye spennende øl, brennevin, sider og mjød. Vi smaker oss gjennom deler av slippet onsdag 29. mars fra kl. 12 og utover.

Livesmaking av ølslippet

Butikkene i Valkendorfsgaten, Hamar, CC-Vest, Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes Kvadrat, Valentinlyst og Bankkvartalet får mye rart av søtt, sterkt, mørkt lyst og syrlig. Lanseringslisten finnes på Vinmonopolet sider, følg med på denne siden for livesmaking med vår utsendte ølhund.

Smakingen begynner onsdag 29. mars fra kl. 12 og utover, følg med, følg med!

15.17

…og der var vi ferdige med det ølrelaterte. Takk til dere som fulgte med, og lykke til i polhyllene på fredag!

15.12

Capovilla: Distillato Di Birra Bierbrand Legno. Destillert dubbel fra Theresianer som så har lagt 7 år på fat. Aroma er relativt skarp med noe sedertre, eik. Smak har fortsatt noe restsødme, eik og karamell.

15.00

Da var ølavdelingen over, men det kommer også noen andre interessante ting på slippet, slik som rom og destillater. Er man først på smaking, så er man på smaking (så får vi se om redaktøren sletter det som ikke er øl-relatert 🙂

14.54

Boon: Vat 79. 79 er det eldste fatet de har, og ble bygget i 1873.  Mesteparten av ølet fra dette fatet går til Marriage Parfait. Denne flasken er 90% Vat79, resten er en 1 år gammel lambic. Aroma er fruktig med karamell, noe brettanomyces, eik, lett tørket frukt. Smak har lett syre og er mer maltbalansert med noe bitterhet og tørket frukt, grapefrukt. Spennende øl med god balanse.

14.51

Cascade Brewing: Kriek. Bra aroma av kirsebær, noe eik og vanilje. Smak er preget av kraftig syre med lett preg av eik, kirsebær. Dette er en typisk amerikansk surøl med syren på 11. Liker du det, så kjøp, men pass på emaljen.

14.48

Verzet: Oud Bruin Cherry. Brune som er brygget med kirsebær og lagret et år på rødvinsfat. Aroma med preg av eik, noe kirsebær. Eikepreget har litt vel mye tanniner. Smak er meget syrlig med kirsebær og noe eik. Fruktig og syrlig, er mest for de som vil ha «moderne» surøl.

14.44

Brooklyn Brewery: Framboisie. Fatlagret på bourbonfat med bringebær, vørter er basert på bygg, hvete og spelt. Aroma av bringebær, lett malt, noe hvete/korn-preg, lett eik. Det er mest bringbær og hvete/spelt som slipper gjennom. Smaken er syrlig med sitron, melkesyre, noe bringebær og karamell i ettersmak. Litt vel syrlig balansert, men flott på en varm sommerdag.

14.39

Burning Sky: Cuve 2016. Aroma er frisk og fruktig med aprikos, tørket frukt, noe malt, korn og mel, sitrus. Smak er syrlig med sitron, aprikos, noe melkesyre, en del bitterhet. Kanskje litt nedtonet bitterhet til å være et amerikansk surøl, men du skal like litt ekstremiteter for å like denne. Er egentlig en blend av saison og lambic.

14.36

Forrige bryggeri skulle selvsagt være «The Ale Apothecary».

14.35

Apoth: Sahalie. Hele prosessen bortsett fra koking har foregått på eik. Aroma av brettanomyces, fruktighet med eik, vanilje, noe karamell, korn. Smak er frisk, syrlig med noe eik, lett fruktighet. Lett smak av cascade (er tørrhumlet i 1 måned). Veldig spennende konsept-øl, er du ølsamler må du få med deg denne. Godt er det også.

14.29

Alesong: Hop farm. India farmhouse ale gjæret på blandingskultur, lagret på akasie- og eikefat. Aroma av humle med karamell, korn, tørket frukt og innslag av tre. Smak har bra bitterhet fra humle, en del karamell og korn, tørket frukt. Feilkategorisert i listene, dette er ikke en surøl, men faktisk en helt ok fatlagret IPA. Godt kjøp.

14.25

Loverbeer: Beerbrugna.  Gjæret med blandingskultur og tilsatt plommer. Aroma er fruktig med aroma av nettopp plommer, noe karamell, lett sitrus og fruktighet. Smaken har er del syre, noe restsødme med plommer, sitron og melkesyre. Spennende, lett surøl som er verdt en smak. Bra preg av plommer.

14.22

Alvinne: Sour’ire De Mortagne Smoked Peaches. Samme vørter som Mortagne, men tilsatt røkte fersken (nesten som i polske røkte plommer) og syrnet. Aroma er preget av røyk, fruktighet, fersken, karamell, fenoler og vingummi. Smaken er kompleks og syrlig med tørket frukt, karamell og lett eik. Syren gjør dette mer balansert enn i baseølet som ikke er syrnet. Du må være glad i røyk og surt, men liker du det er dette en god opplevelse.

14.17

Alvinne: Cuvee de Mortagne. Lagret ett år på rødvinsfat, som gir en vinøs(!) aroma med preg av tørket frukt, vingummi, lett eik og vanilje. Smaken følger ikke helt opp, men er mer maltbasert i retning barleywine. Lite syre i smak, men et spennende kjøp.

14.15

Alvinne, Cuvee Freddy. Aroma av tørket frukt, vingummi, noe eik, vanilje. Smak er syrlig og kompleks balansert med bra maltsødme. Alt de lager er gjæret med husgjæren deres, Morpheus, og de lager veldig mange utgaver (jeg har 2 kasser med én flaske av hver type i kjelleren). Dette er et godt eksamplar fra de, bør smakes (selv om etiketten er noe fillete).

14.09

Birra del Borgo: Sedicigradi. Aroma av karamell, tørket frukt, røde bær, eik, toffee, noe vanilje, lett hint av balsamico. Smak er overraskende bløt med preg av rosin, en del syre, tørket frukt og noe maltpreg. Dette er et godt eksempel på den italienske fat-tradisjonen, bør smakes.

14.06

Moor Beer Company: Benny Havens Scotch Whisky Barrel Aged.  Snodig, fruktig aroma med noe hint av mais (DMS). Lett preg av eik, karamell og noe tørket frukt, aprikos, eik og vanilje. Smak har overraskende mye bitterhet, både fra humle og noen kraftige tanniner fra fat. Balansen her kunne vært bedre.

14.03

Gigantic Brewing: Massive! Barleywine. Aroma er preget av karamell, toffee, røstet malt, tørket frukt, vingummi og noe fruktighet. Smak har bra preg av karamell, men også en del humlebitterhet og syre. Dette blir en veldig amerikansk barleywine, nesten i retning imperial IPA. Bra kompleksitet i aroma, men savner litt i maltpreget.

13.58

Avery Brewing Co: Tweak. Bourbonfatlagret kaffestout med aroma som følger opp. Aromaen er preget av kaffe, eik, vanilje, tørket frukt og noe kokos. Smaken har mye restsødme, balansert med noe syre og preg av eik. Syren gjør den overraskende lettdrikkelig med sine 16%. Dette er meget bra. Se på det som en øl-sherry.

13.55

Avery Brewing Co: Mephistopholes Imperial Stout. Kraftig sak, aroma er røstet og brent malt, kaffe, tørket frukt, noe alkoholpreg, fenoler. Smak er kraftig med en del restsødme balansert mot kraftig bitterhet med humle med preg av kvae og sitrus. Dette bør være obligatorisk å smake på.

13.48

Nøgne Ø: Eternal Rest Russian Imperial Stout. Aroma med røstet malt, tørket frukt, lett kaffe, sjokolade, eik og vanilje. Smak har en del restsødme med preg av eik, tørket frukt, rosin, grapefrukt. Modnet armagnac og bourbon-fat, minner om en sherry. Meget godt, dette er noe foran peisen.

13.44

Amager Bryghus: Hr Fredriksen, dansk imperial stout med interessant Batman-utgave på etiketten. Aroma er av brent malt, kaffe, tørket frukt, korn, noe alkohol og lett brent gummi. Smaken har middels maltpreg med overraskende lite maltkompleksitet, noe brent malt, bitter humle, appelsin og grapefrukt. Denne mangler noe for å være perfekt.

13.40

Hawkshead: Norther Imperial Stout. Aroma er preget av røstet og brent malt, noe korn, tørket frukt, bra kompleksitet. Smak har noe restsødme igjen, med bitterhet fra brent malt og noe humlepreg med sitrus, kvae og grapefrukt. Bra balanse og kompleksitet, dette er et godt kjøp.

13.37

Stone Brewing: Encore Series Stone Bitter Chocolate Oatmeal Stout, ølet med dagens lengste navn. Brygget med kakao, ikke bare sjokolademalt. Aroma er kompleks med bitter sjokolade, kaffe, røstet malt, tørket frukt. Smak har noe restsødme, og er preget av tørket frukt, bitter, røstet malt, bitter sjokolade og kaffe. Spennende kompleks og godt balansert. Kjøp.

13.32

Kinn: Rekved nr 4, egentlig Bresjnev modnet på bordeaux-fat. Aroma av røstet malt, lett eik og vanilje, noe tørket frukt, røde bær. Smak er en vinøs utgave av Bresjnev med noe røstet og brent malt, kaffe i tillegg til en del syre fra eikefatet. Artig å smake denne utgaven, ta den gjerne sammen med originalen.

13.29

Pelican Brewing: Tsunami Stout,  er også norgesnyhet når det gjelder tilgjengelighet. Aroma er preget av brent malt, noe tørket frukt, middels humlepreg med hint av kvae og urter. Noe alkoholisk og preg av brent gummi. Smaken har noe restsødme, med en del bitterhet fra brent malt. Lite humlebitterhet. Noe fruktighet og tørket frukt. Dette er mer for tickerne, og mangler balanse.

13.26

Carlow Brewing og Pinta: Lublin to Dublin. Aroma er preget av noe gjær, kaffe, bitter sjokolade og noe stall. Smak har en del restsødme, noe preg av petroleum, brent malt og kaffe. Gjæringspreget på denne blir ikke helt heldig.

13.22

Siren Craft Brew: Broken Dream Breakfast Stout, brygget med lactose og kaffe. Aroma er preget av røstet malt, korn, noe kaffe, havre, bitter sjokolade, noe rått og brent preg. Smak har noe restsødme, balansert mot syre, noe bitterhet fra brent malt og kaffe. Dette er en helt saklig kaffestout som bør prøves.

13.18

Gigantic Brewing IPA, øl fra disse har ikke vært tilgjengelig på Vinmonopolet før. Flasken har dessverre ikke ordentlig datomerking, kun best før-dato. Lett humlepreg med sitrus og noe kvae, litt overdøvet av malt og kornpreg. Smak er preget av noe restsødme, korn og fruktighet, med bitter ettersmak av humle med noe kvae, lett tørket frukt. Kjøp hvis du tar sjansen på datoen, men undertegnede savner litt humlefriskhet.

13.13

Siren Craft Brew Liquid Mistress Red IPA, aroma er preget av korn, røstet malt, fruktig humle med kvae og noe tobakk, jord. Smak er preget av karamell, bittert korn, middels humlepreg med bitter ettersmak. Ettersmaken er preget av kvae og bittert korn. Egentlig minner dette mer om en red ale med kraftig humlepreg, men – det er faktisk en rød, engelsk IPA. Dette har du nok ikke smakt før, kjøp.

13.07

Lervig og Stillwater Artisanal, Nordic Lean IPA. Gjæret med 100% brettanomyces og tilsatt blåbær, bjørnebær og solbærjuice. Aroma tilsier så, pluss litt preg av tørrhumling med pacific gem og centennial. Smak er syrlig og bitter med lite restsødme (brett har spist alt sukkeret), med mest bærpreg i aromaen. Funky, men mer interessant enn godt,

13.03

…selv om preget av oksidert vørter blir for kraftig til at jeg ville ha drukket noe særlig mye av den…

13.02

Gänstaller Bräu Franz Xaver, aroma har rreg av karamell, tørket frukt, korn, brødskorpe, loff, noe gammel vørter. Smak er overaskende tørr med preg av tørket frukt og brødskorpe. Lite bitterhet. Artig å smake, Märzen er det ikke ofte vi ser på lista.

12.59

Stone Brewing Spröcketbier Black Rye Kölsch, i serien med ting som russian imperial berliner weisse. Brygget på Berlinbryggeriet, med aroma av røstet og brent malt, lett rug og noe fruktighet, mel. Smaken er preget av brent malt, middels restsødme, noe kaffe og lakris. Dette er bare kölsch i navnet (og ikke brygget i Køln), men en helt saklig lett stout med bra fylde til sine 5,4%.

12.55

Founders Brewing Co Frootwood, kirsebærøl modnet på bourbonfat. Aroma er preget eik og vanilje med noe hint av røde bær, kirsebær. Det er mye restsødme i smak, da fatene har inneholdt lønnesirup. Overraskende artig kombinasjon, men du skal være glad i søtsaker. Må prøves til en artig dessert.

12.52

Samarbeidsprosjekt mellom Voss Bryggeri og Le Trou de Diable, Quadruple Bypass. Brygget med einerlåg og rognebær, og tilgjengelig på boks. Fruktig og interessant aroma med hint av bær, tørket frukt, smaken er preget karamell, korn, noe varmende alkohol og lett knekk. Spennende boksøl, denne blir også med i sekken i sommer.

12.49

Forøvrig artig at et Trappistbryggeri kommer med slikt.

12.48

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 19, kompleks aroma med tørket frukt, malt og karamell, eik og lett vanilje. Lagret på en kombinasjon av gamle og nye fat, som gir litt rå eikekarakter. Smak er overraskende tørr for La Trappe, med kraftig eikepreg og noe tørket frukt. Du må være glad i eik for å like denne (og, det er jeg…).

12.45

Stone Vertical Epic, belgisk wit brygget med korianderfrø, appelsinskall og svart pepper. Encore-serien deres er gjenbrygging av gamle oppskrifter, denne ble opprinnelig brygget i 2002. Aroma har appelsinskall, lett hint av korianderfrø, noe karamell, malt og lett humle. Noen hint av pepper. Smak er preget av tørr karamell og kraftig bitterhet for typen. Overraskende flat i smaken. Mest for tickerne.

12.42

Brooklyn Brewery Tripel Burner, brygget med lakrisrot og modnet på hvitvinsfat. Aroma er preget av noe lagringspreg/kjeller, lett fruktighet og noe tørket frukt. Smak er preget av lett sødme med melent preg, noe hint av eik, hvitvin og fruktighet. Komplekst og spennende, men mest for tickerne.

12.39

Grünerløkka Brygghus En vill en, antageligvis det første ølet fra bryggeriet med blandede gjærtyper. Fruktig og syrlig aroma med bra kompleksitet, lett preg av eik og hint av balsamico. Smak har fortsatt noe restsødme, lett bitterhet og ettersmak av korn og appelsin. Det mangler fortsatt litt kompleksitet, men en bra start. Det blir artig å se hva som kommer fra de framover.

12.36

Brasserie de Bastogne Ardenne Saison, ettergjæret med brettanomyces og tørrhumlet med cascade. Aroma er preget av litt oksidert cascade med appelsin og kvae, komplekst preg av korn, tørket frukt, stall og geit fra begynnende brettgjæring. Smak er fruktig med lite restsødme, lett preg av brett, noe syre. Bra kompleksitet, et spennende kjøp (bortsett fra litt off humlepreg i min bok).

12.32

Ettersmaken av kneipbrødskorpe er faktisk ganske kraftig, og sitter igjen lenge.

12.32

Brasserie Au Baron og 10 Barrel Brewing, Old Man Winter, mye skum og preg av karamell, brødskorpe og noe knekk. Lett hint av anis, noe tørket frukt. Smak har noe restsødme med tørket frukt, korn, karamell, og lett bitterhet, appelsinskall. Noe bittert balansert, en mer brødpreget farmhouse ale.

12.28

Aja Saison, drammensbryggeriet som spesialiserer seg på belgiske øl. Brygget med 10% ris og litt spelt. Aroma er fruktig med noen preg av fenoler, tørket frukt, loff og lett aprikos, lett korn. Smaken er overaskende bitter, humlet med styrian golding og amarillo. Friskt og tørt balansert. Dette blir mer en frisk, lys belgisk øl for humlehoder.

12.24

Weihenstephaner Kristall Weizenbock, fra bryggeriet som har holdt på siden 1040. Aroma av korn, fenoler, noe mais (DMS), noe karamell. Frisk smak med noe preg av europeisk humle. Overraskende tørr for typen med preg av ristet brød, brødskorpe og karamell. Interessant å prøve denne typen, men du må være glad i tyske maltøl.

12.20

Ace Blackjack,  californisk sider laget på 100% gravensten, modnet på chardonnayfat. Aroma er mer oksiderte epler, eplestein, noe hint av eik. Smak er tørrere med noe hint av eik, syrlige epler. Ettersmak er frisk med en del syre, noe hint av eik. Bra kompleksitet, tørr.

12.17

Portland Cider Companys Hoprageus, sider på boks. Aroma er vinøs. Galla, Honey Crisp, Golden Delicious og Fuji, humlet med Citra og tilsatt appelsinskall. Minner litt om en blanding mellom engelske sidere med løsemiddelpreg og noe brett. Smak er frisk med en del syre, kjenner noe hint av humlebitterhet. Ikke så kraftig humlet som jeg fryktet, denne har god balanse og kan nok fort bli med i ryggsekken i sommer.

12.13

Da er vi igang. Sist gang var det lite norske øl i slippet, det har de prøvd å gjøre noe med. Det er dog noen av bryggeriene som ikke har klart å levere. Interessen til bryggeriene til å lage nye og kreative øl ser ut til å være stigende.

Først ut er Gosnells Elder Mead, en mjød tilsatt hylleblomst, basert på spansk appelsinblomsthonning. Aroma er fruktig med preg av honning, blomster, fruktig. Smak har noe restsødme med honning, men er relativt tørr. Minner litt om petroleumspreget fra riesling. Meget interessant.

11.48

skriiiiIIIIIIIIIII (mikrofonfeedback)

11.47

Testing testing, 1 2 3

Hjah hjah hjah pffffffff

Skriv en kommentar