Årets Hjemmebrygger er kåret

Mange gode foredrag og gode hjemmebrygg i Trondheim i helgen som var. Her er en liten rapport.

Årets Hjemmebrygger er kåret

I helgen ble Norbryggs Hjemmebryggerhelg arrangert på EC Dahls Bryggeri i Trondheim. Foruten kåringen av Årets Hjemmebrygger, bød helgen på en rekke aktiviteter for brygge-entusiaster fra hele landet. Besøk på Austmann Bryggeri på fredag ble fremhevet som ett av flere høydepunkter.

Austmanns gjester, engelske Redchurch Brewery og latviske Labietis ga interessante foredrag om henholdsvis craft brewing / farmhouse brewing i England, og om bruk av urter i øl i Latvia.

EC Dahls Bryggeri var en perfekt vert for forventningsfulle hjemmebryggere. I sine flotte lokaler på Svartlamoen bød de på alle fasiliteter for hyggelig samvær og kunnskapsformidling. Vi kan imidlertid ikke klandre EC Dahls for været, men vi fikk ihvertfall oppleve alle de fire årstidene i løpet av denne helgen!

Lørdagen var det foredrag av Lars Marius Garshol om gårdsøl og kveik, Forskningsleder Zoran Gojkovic ved Carlsberg Laboratories i Danmark snakket om Carlsbergs rolle som pådriver i utviklingen av det moderne øl. Imponerende historie, selv om enkelte ikke kunne dy seg for å benekte at Carlsberg oppfant gravitasjonen…

Ølguru John Palmer fra USA hadde som vanlig et veldig interessant foredrag, og kveikforsker Per Bruheim fra NTNU Norge snakket om denne ”norske snakkisen”, som nå er på vei til å bli en internasjonal snakkis. “Surøl og mere” ble dokumentert av Eik og Tid, Det var også foredrag av Norges ukronede Untappd #1-konger, Monkey Brew, (selv om de i siste liten ble forbigått på Untappd av nevnte Eik og Tid som “Norges beste bryggeri” på Untappd. Bryggerimester på EC Dahls Wolfgang Lindell snakket om om malting, og Roger Løe fra EC Dahls bryggerier foredro om infeksjoner i øl. Det var med andre ord et svært matnyttig program for de mange fremmøtte hjemmebryggerne.

Lørdag kveld var det treretters middag i EC Dahls lokaler. Rettene ble servert med øl fra EC Dahls (forrett og hovedrett) og Austmann (dessert). Nydelige smaker og velkomponerte retter med spennende øl til!

En NM-vinner som ser ut til å være veldig klar for å få brygget sitt øl hos Tom Young og resten av gjengen på Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri.

Tidligere på dagen hadde 4 dommere bedømt de 9 finalistene som skulle ende opp i kåringen av Årets Hjemmebrygger. Det ble en 4 timers maraton-bedømming av 9 finaleøl, med ekstraomganger:

1E   Münchener helles
3C   Doppelbock
6B   Amerikansk IPA
4E   Amerikansk pale ale
9A   Engelsk barley wine
9D   Baltisk porter
13C  Trelagret øl (Imperial Stout)
11B  Mørk sterk belgisk ale
7C  Belgisk wit

Doppelbocken og Münchener Helles’en utmerket seg, og disse fikk lik poengsum fra de fire dommerne (Anders Christensen, Ken Robin Rud, Øystein Grøtting og Tom Young). Omkamp måtte til. Der trakk Doppelbocken det lengste strået. Dermed blir det Arne Marius Haugen som kan smykke seg med tittelen Årets Hjemembrygger og får brygge sitt vinnerøl hos Nøgne Ø.

Skriv en kommentar