Gøtt Øl

"Gøtt vat't det sagt og Gøtt vat't det." Slik startet historien om Gøtt

Gøtt Øl

Hvorfor starte bryggeri?

Etter at jeg tok over den gamle puben/kulturscena/restauranten, PÅ HJØRNET i Nesbyen, i 2015 ble det tidlig klart at vi skulle få til noe form for kommersiell brygging her. Som med mange andre hobbybryggere så var det sånn med oss også. Jo mer vi brygget og prøvde oss jo mersmak ble det. Vi fikk dra hjelp av alle de som smakte på ølet vårt likte den. Bryggeri ble det.

Hvem står bak bryggeriet?

Vi er 5 kara som stå bak dette. Bård Haraldset, Roar Sandbekk, Knut Svenkerud, Bjørn Vissebråten og meg, Adnan Helja.

Når startet dere opp?

Vi startet opp (for alvor) i januar ’17, så vi er ganske nystartet, men har holdt på i kulissene i ett par år nå og brygget til den lokale puben og ett par festivaler. Etterspørselen ble for stor og derav den utviklingen som vi har hatt.

Hvilket marked satser dere på?

Vi satser på ett lokalt marked her i Hallingdal (først og fremst). Det er mange festivaler og arrangementer i Hallingdal. Vi har også en del hoteller og restauranter som kunder. Vi satser hardt på lokalt og kortreist konseptet.

Hva er målet? Nasjonalt eller bare lokalt og hvordan er distribusjonen tenkt?

Målet vårt er som nevnt lokalt, Hallingdal. Hallingdal har ett stort potensial og markedet med sine 25 000 hytter og mange besøkende hvert år er der. Vi er i ferd med å ta en betydelig del av dette markedet og samtidig sikre oss gode og stabile kunder.

Gøtt mikrobryggeri er i disse dager i ferd med å lande noen store kunder som vil gjøre utviklingen videre mye enklere. Distribusjon tar vi hovedsakelig selv ettersom mange av våre kunder er lokale men det begynner å bli en utfordring så dette må vi nok ta en runde på i månedene som kommer. Nå kan folk kontakte oss direkte hvis de er interesserte så tar vi det derfra.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Det er bare bra det. Tiden vil vise hvem som får det til og hvorfor. Det er nok ikke alle som kommer til å få det til, dessverre.

Vi er fortsatt litt amatørmessige på noen områder men det er vi klare over og vi prøver å utvikle oss hele tiden, lære nye ting og bli bedre på det vi driver med.

Vi har heller ikke noe særlig med lån og vi satser lokalt. Mye av det som selges er til lokale kunder som setter kortreist mat og drikke, altså kvalitet foran kvantitet og pris. VI ønsker alle lykke til videre og vi må også nevne at vi er åpne for samarbeid med andre.

Har dere en klart definert profil?

Ja, det er ideen om kortreist og lokalt. Satse på Hallingdal og så utvide videre.

Det er nok det vi anser som den største fordelen vår er at vi har ett konsept og en ide hvor vi ikke er avhengig av store investorer/lån, vi har også noen stabile kunder hvor vi omsetter mye av ølet vårt. Som nevnt før så Hallingdal er hytte området og det er ca. 25 000 hytter og det er ett marked som vi sikter oss inn mot.

Hva var det første ølet fra dere?

Det første ølet vi brygget «halv-kommersielt» var en deilig amerikansk pale ale som holdt 5.5% med mye Amarillo humle i seg. Tørrhumlet til de grader. Denne har vi fortsatt, den heter BAUS og finnes i 4.7% utgave samt til tider i opprinnelig 5.5% utgave.

Og hva er bestselgeren?

Det har, på rekord tid, blitt 35.6c NESBYEN som er vårt bidrag denne sommeren som sommerøl, (hveteøl). Frisk og fruktig med en god dose lime. Vi er meget fornøyde med den og det virker på slaget som at andre liker den også.

Hva gjør dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Vi bruker blant annet HALLING dialekta når vi setter navn på øl. Det er ikke sikkert vi alltid kommer til å gjøre det men det er ideen om å fremme alt det flotte vi har her i Hallingdal. Vi er små, så små at vi kan prøve oss frem, og feile, for så å prøve oss frem igjen.

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Det har ikke vært noe fokus området her hos oss ettersom vi sliter med å levere det folk bestiller. Rett og slett mye og gjøre og lite tid å gjøre det på. Men det er en liten drøm å komme seg litt rundt omkring i 2018.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?

Vi sier aldri nei til en liten besøk, prat og prøvesmaking. Det er bare å kontakte oss så får vi helt sikkert til noe.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde i år?

Vi kommer til å ligge over 30.000 liter. Til første år å være så er vi strålende fornøyd. Begrensingen vår er på gjæringskapasiteten. Vi får dog avklart ganske raskt om det blir flere gjæringstanker eller ikke. Det vil doble kapasiteten.

Hvor store batcher produserer dere?

Det går i 1000l batcher.

Er det annet om bryggeriet som bør nevnes?

Vi lager GØTT øl.

Skriv en kommentar