Norsk i Storbritannia

Noen snakker stort om at øleksport blir "den nye oljen", uten at det blir stort mer enn snakk av det. Andre jobber mer i stillhet og bygger seg sakte og sikkert opp i utlandet.

Norsk i Storbritannia

Du har sikkert fått det med deg. Disse bryggeriene som før de har fått kokt sin første vørter forteller oss at de skal innta verden. Norsk øl skal eksporteres både i øst og vest. Andre jobber mer i stillhet og bruker energien på å finne rette partnere og tilpasse produktene for salg i utlandet. Det første avhenger både av kjemien mellom firmaene og om de rette aktørene i de forskjellige markedene har ledig plass i sin portefølje. Det andre er på sett og vis lettere å får til. En kan først og fremst glemme flasker om en vil eksportere nevneverdig. Det er boks som gjelder. Deretter må en ha et design som er salgbart i kobbelet av konkurrenter. At ølet må ha tilstrekkelig god kvalitet er så grunnleggende at det burde være unødvendig å nevne.

Flere norske bryggerier begynner å få resultater å vise til i utlandet. Det jeg har lagt mest merke til i det siste er det som skjer i England. Beer 52, som selger månedsabonnement på ølpakker med forskjellige temaer, hadde nylig Norge som tema. Abonnentene fikk da tilsendt en pakke med øl fra Amundsen, Lervig og Ægir. Denne ble og tilbudt gratis til alle som hadde kjøpt billett til London Craft Beer Festival. Da selvsagt mot at en bandt seg til slike pakker en viss tid fremover. The Independent sin nettutgave hadde nylig en anbefaling av de beste skandinaviske ølene som er tilgjengelige i Storbritannia. Her er Lervig, Nøgne Ø og Ægir med.

Lervig, som antagelig har vært den mest aktive på det britiske markedet, er også hjertelig til stede i en del nettbutikker. Beermerchants har f.eks. listet 15 av deres produkter (+ T-skjorter og glass). Her finner du også 8 produkter fra Lindheim Ølkompani.

Generelt sett er de nevnte bryggeriene listet på en del nettbutikker, men ikke alltid på plass på lager. Det mest tilgjengelige bryggeriet er utvilsomt Lervig, som også har brukt mest tid og ressurser på å det britiske markedet.

Dette var kun en liten smakebit og jeg kan garantere at jeg langt fra har fått med meg alt. Du kan helt klart risiker å snuble over annet øl fra Norge både i London og resten av Storbritannia. Det som imidlertid bør tas med her er at Amundsen, Lervig og Ægir er tilstede på London Craft Beer Festival denne helgen og at du også kan finne Lervig på Beavertown Extravaganza første helgen i september.

Skriv en kommentar