Den rette ølhunden

Årets ølhund er kåret og jeg er hjertens enig i valget. Faktisk så enig at jeg var en av mange som nominerte vinneren.

Den rette ølhunden

Jeg skjønte egentlig hvilken vei det bar da jeg fikk dette korte svaret på nominasjonen jeg sendte inn til Årets Ølhund 2017:

«Du er ikke helt alene om dette forslaget!»

Det gikk som forventet. Lars Marius Garshol ble kåret til Årets Ølhund. Jeg kan skrive side opp og ned om hva Lars Marius har gjort for norsk tradisjonsøl, men jeg nøyer meg her med hva jeg listet opp som begrunnelser i min nominering:

Han blogget om norsk øl lenge før dette var “in”.

Han har reist omkring i landet og samlet inn historier om tradisjonsbrygging.

Han har tatt utenlandske journalister med på disse turene og gjort norsk tradisjonsbrygging kjent i utlandet.

Han har vært med på å starte Norsk Kornølfestival.

Han har vært med på å få kveik inn i norsk kommersiell brygging.

Han har vært med på å få kveik ut i verden.

Han har gravd frem store mengder historisk dokumentasjon om norsk brygging fra våre felles arkiver.

Han har gitt ut en bok som er et historisk dokument over norsk tradisjonsbrygging.

Det bør selvsagt legges til at han er beskjeden på egne vegne og var raskt frempå med å tolke utmerkelsen som et skulderklapp til alle som har jobbet for å holde liv i, og i en del tilfeller gjenopplive, norske bryggetradisjoner. Dette arbeidet har blant annet resultert i boken «Gårdsøl – det norske ølet«, som jeg mener alle øl og historieinteresserte burde ha i sin bokhylle. Bare det at boken nå er ute i fjerde opplag er unikt for en norsk ølbok. Dette er rett og slett en av de best fortjente Ølhundene i den tid jeg kan huske og jeg ser med spenning frem til neste bok fra Lars Marius.

Selv om en vet på forhånd at en skal få prisen er det ikke like lett å ha svarene klare.
(Til venstre Petter Nome, til høyer Hege Ramseng, begge fra Bryggeriforeningen.)

Det er også gledelig å konstatere at ølbransjen har vokst seg så stor og trygg på seg selv at prisen kan deles ut til en som er så nerdete (i beste betydning av ordet) som det Lars Marius er. La oss også håpe at kjendisene da er parkert som fremtidige ølhunder, med mindre de har gjort noe som virkelig fremmer norsk øl i inn og utland.

 

PS
Flere norske bryggerier har nå laget kommersielle øl gjæret på kveik. Sjekk gjerne ut disse. De av dere som ikke har smakt øl på kveik vil antagelig bli positivt overrasket.
Begynn gjerne med en av disse:
«Norsk Jul» (4,5%) og «Tradisjon» (7,0%) fra Nøgne Ø eller «Kveika Rugøl» fra Voss Bryggeri, og om du får tak i den «Westerås» fra Geiranger Bryggeri. Og gå for all del ikke rundt og tro at du vet hva kveik smaker fordi du har smakt en variant. Variasjonene er store utfra geografi og gjæringstemperatur.

Vis kommentar

  1. jeg bøyer meg i hatten…for å foregripe neste år…knut albert solem

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.