Ølportalens store juleølsmaking 2017

Tradisjonen tro, så har vi en smaking av juleølet. I år har vi vært igjennom over 50 øl fra polutvalget.

Ølportalens store juleølsmaking 2017

Bjelleklang fra sleden, sneen daler, tertitter i fuggelbandet, bestefar med nisselua og alle julens lukter brer seg ut i hjemmet.

Det er jul.

Far, tante og deg selv krangler over hvilke juleøl som er mest «julete». Slik kan også julen være. Det slipper dere selvfølgelig nå. Vi har gjort jobben for dere! Nå er det bare innkjøpet som står igjen, så kan det bli jul…eøl i år igjen.

Ølportalens smakspanel avdeling Øst har smakt, gurglet, spyttet og smakt igjen på over 50 pol- juleøl. Vi delte oss i to grupper, holdt blindsmakinger og kryssjekket resultatene. Det gjorde at over halvparten ble luket ut og resterende øl var med på en ny smaking hvor hele panelet var samlet i en avslappet og sosial julesetting, slik nettopp julen er. Da Sølvguttene hadde sunget Christmas card from a hooker i Minneapolis for siste gang, satt vi igjen med en herlig bukett med favoritter. I julens ånd dalte vi ned på 7 sorter, faktisk. Her er våre favoritter og alle de andre ølene vi har smakt oss igjennom.

Smakspanelet bestod av: Jarl Alnæs, David Somerto Jacobsen, Per Sandvik, Brigitte Alnæs, Thomas Skilnand og Lasse Lukacs

Fra alle oss til alle dere, ha et skummende, deilig juleøl!

Våre 7 sorters favoritter:

Kinn Solsnu 7,5% 

Lukter av fruktige, tropiske toner fra gjær, druer, stikkelsbær, hibiskus og honning. Søtlig lys øl med smaker av aprikos, appelsin, appelsin-zest, floral humle og Akasie honning. Stilen er biere de garde, og er et stykke unna tradisjonell juleøl, men et knakende godt øl i stilen. Den er lys og preges av fruktige smaker. Totalt fravær av brent malt, kaffe og julekrydderier. Dette er en øl som vil kunne passe bra til lettere retter som kalkun og svinestek med svisker og stuffing. Kan også fungere til ribbe, selv om den ikke har humlebitterhet som nøytraliserer fettet.

St. Halvards Reservejul 9%

Dette er den perfekte juleøl for folk som ikke liker «for mørke juleøl». En meget velbalansert øl som ligger i grenselandet mellom en belgisk sterk og en scotch ale. Lukter svakt søtlig av kandissukker, svisker og banan i en svært kledelig krydra gjærtoner. Alkoholen gjør at den føles varm både i nesen og i munnen.

Smaken er veldig godt sammensatt og balansert, dvs ingen smaker som stikker seg markant ut. Den har svakt søtlig karamellaktig preg med fruktige smaker som man venter fra ‘belgiske’ øl. Smakene gjenspeiler aromaen med en blanding av banan, svisker og hermetisk fersken går inn i helheten sammen med milde toner av kandissukker. Ingen brente smaker. Om du ikke liker de tradisjonelle, mørke juleøl med kraftig maltpreg bør du absolutt vurdere denne. Server den iskald hvis du vil dempe sødmen og ha en leskende, smakfull øl. Server den temperert hvis du vil ha fram mer sødme og bredere smaksbilde.

Ægir Eldir 7%

Aromaene er myke toner av maltekstrakt, karamell og en anelse røyk. Kanskje ikke det man venter fra en tradisjonell juleøl, men denne er veldig fin selv med dempede noter av røyk.

Perlende kullsyre over tungen gir en moderat sødme med svak karamell, fruktige plommer, et svakt nøtteaktig preg mot kastanje og grønne hasselnøtter, som går mot kaffe på slutten. Godt balansert med en behagelig røyksmak mot røkt kjøtt eller fenalår og ikke en mer kraftig bålrøyk.

Nøgne Ø Tradisjon 7%

Lukter marsipan, hermetisk ananas, vanilje, fersken og julens småkaker.

Smaken preges av fersken, vanilje, skogsbær, rognebær, karamellpudding, brødbakst og gjær. Ølen er humlet diskret, men kveiken gir smaker som går i enhver retning. Vi finner nellik, krekling, floral skogbunn, vanilje og stikkelsbær og rognebær (som kan være pors, om man kjenner ølet og ikke til bærene så godt).

Det er nesten ingen bitterhet her, men svakt fruktighet og floralt preg. Ølen er helt nydelig, men har ingen smaker som gjør at det første man tenker er jul. Selv om ølen skiller seg ut fra andre juleøl, kan det absolutt passe godt inn i julestemningen.

Det tradisjonelle i denne ølen er at den er brygget med kveik istedenfor ølgjær. Kveik er en urnorsk ølgjær som har blitt kultivert og holdt i hevd av norske gårdsbryggere. De senere årene har denne gjæren blitt gjenoppdaget og tatt i bruk av mange norske bryggerier som f.eks. Voss, Kinn, Nøgne Ø, Ego, Eik & tid, mv. Mens lagergjær trives under ti grader og alegjær normalt foretrekker rundt 18 grader kan kveiken gjære på temperaturer opp til 40 grader. Den gir en helt spesiell smaksprofil til ølet. Når du har smakt den noen ganger så kjenner du den raskt igjen i nye øl.

Sagene Tannjul 8%

Lukter brunt krydder, noe kaffe, Fenalår, silosaft og vått, dagsgammelt slått gress. Ikke en forførende aroma, men smaken er noe annet. Mykere toner og mer balansert.

En utradisjonell miks av brent malt, mandler, karamell på den ene siden og et bæraktig kaffepreg, appelsin og sjokolade. Tørr oregano/meriam i ettersmaken. Moderat sødme. Ølen er beslektet med Veholt sin Tre kroner, men er kraftigere og en har mer tørr og bitter ettersmak. Den vil antakelig passe godt til lammelår og kanskje også ribbe. Mye rynking på nesen under lukting som forvandlet seg til fornøyde smil når ølet kom på tungen.

Cervisiam Krampus 10%

Aromaen preges av sjokolade, kanel, kaffe og vanilje. Smaker massivt av sjokolade, kanel, vanilje, kakaopulver, kardemomme og muskat. En ‘pastry stout’ fra Cervisiam, men denne har mer definert julepreg i form av krydderne. Disse ølene er ofte svært søte og ekstremt smakfulle. Serverer du dem temperert kan det rett og slett bli for mye for mange, men vil du ha maksimalt smaksutbytte bør den ha rundt 10-12 grader. Smak og behag.

Ølen er ikke det vi oppfatter som en juleøl, men dette er en smaksbombe av dimensjoner. Litt tørr i ettersmaken, men godt balansert dessertøl.

Bådin Landegode 7,5%

Lukter svakt av rosin, marsipan, vanilje og fiken, med en god maltsødme liggende over et ørlite snev alkohol som gir den en god varme. Ikke veldig kraftig eller “mørk” til å være juleøl. Den heller litt mot det belgiske i smaksbildet. Her finner vi modne plommer, dadler og vanilje som toucher innom marsipan før det kommer pære i ettersmaken. Veldig lett å drikke, passer bra for de som ikke er så glad i de tradisjonelt maltpregede juleølene og gleder seg over fruktigheten i det belgiske gjæret. Moderat sødme. God!

Her er de resterende ølene i helt tilfeldig rekkefølge:

Mack God Jul & Godt nytt år 6.5%

Tykk tett lys beige skumtopp, ølet er klar mørk kobber i fargen. Malttoner i nesa, med litt vanilje og malt. Gir assosiasjoner til en tysk dunkel. Maltpreget dominerer i smaken, med svakt hint av karamell. Skummer fint i munnen, men føles litt tynn etterhvert.

 

 

Nøgne Ø God Jul 2017. 8.5%

Fint beige skum, dyp rødbrun øl. Deilig aroma med malttoner, kakao, plommer og hint av sherry. Gode, sterke smaker av mørk sjokolade, røyk, brunt sukker, brent karamell, svisker og en anelse vanilje. Ølen er meget godt balansert, fyldig og har mye av de tradisjonelle juleølsmakene, men her er det mye annet i tillegg. Flaskeforskjell på intensiteten i røykaroma og -smak.

Hansa Juleøl 6,5%

Lette toner av mørk sirup, maltessens, vanilje, kanel, kardemomme og allehånde er aromaene som peker seg ut i denne mørke brune vesken med off-white skum. Fin munnfølelse som varer litt og det tradisjonelle juleølet springer frem med karamell, malt, julekrydder og vanilje i smaksbildet. Godt matøl.

Slogen Sunnmørsjul. 6%

Ølet har en nydelig rødbrun farge, med lyst beige skum. Maltaroma med et hint av karamell. Smaker som en mellomting mellom bayer og brown ale, med fin balanse. Vi tror denne vil egne seg best til mat, og kanskje også i mat.

Christiandssand Brygghus Juleøl 6.5%

Mørk rødbrun i fargen med beige skum. Svak aroma, men vi kjenner allikevel malt, sjokolade og et snev av karamell. Ølet har en god maltsødme med smaker av kakao, vanilje, fiken og karamell.

E.C. Dahls Juleøl 6%

Søtlig maltprofil, karamell og kaffe på nesen. Aromaene fortsetter i smaken med vanilje, knekk og fiken i tillegg.
Godt balansert og fin sødme i en klassisk og vellykket juleøl.

Kjerlingland Brygghus St. Niklas Juleøl 9.1%

Mørk brunt øl med nesten hvitt skum. Innbydende aroma preget av malt, plommer og et tydelig Belgisk aromabilde. Smakene preges av malt, plommer, kandissukker og rosiner. Ølet har et litt ubehagelig alkohol-sting i finishen, noe som trekker helheten litt ned.

Fredrikstad Juleøl 6,6%

Rødlig kastanjefarget med beige skum. Vage toner av malt, karamell og vanilje i aromaen, som gjenatr seg i smaken. Fint balansert, men kanskje litt tynn mot slutten. God, tradisjonell juleøl.

Northern & co. 12 Malts 6,6%

Smaker veldig lett og anonymt av karamell og malt. Litt svak bitterhet og svakt brent brødskorpe. Ettersmaken er besk av harske nøtter og jord. Veldig lite malt, karamell og sødme til å være en tradisjonell juleøl. Heller nesten mer mot en amber ale enn juleøl. Litt vannete og har lite fylde til å være 6,6%

Mack mikrobryggeri OMG! Dobbel sølibat 8,2%

Søtlig og velsmakende. Knekk, karamellsaus, mynte, basilikum og korianderfrø. Preges av sjokolade, rosin, plommesyltetøy, karamell som balanseres av de brente smakene. Den skiller seg ut fra det man venter seg fra en tradisjonell norsk juleøl ved å ha mindre preg av karamell, sjokolade og malt.

CB Juleøl 6,5%

Kirsebærtre- farget med beige skum. Lukter søtlig av lys sirup, moden pære, malt og hint av rosin. Søtlig smak av malt, karamell og brune krydderier, men ingenting som stikker tydelig frem i en litt tynt smaksbilde som preges av malt og karamell.

Qvart Julekjesk 6%

Den har god fylde, med moderat sødme og smaker av kaffe, godt ristet brød, karamell og honning. I tillegg er det grønnsåpe og melk i aromaene.

Den har litt bitterhet fra humlen som sammen med det ristede brødet gjør den litt spiss, og det kommer godt fram i ettersmaken. Passer for de som liker litt bitterhet og brente smaker av juleølen.

Kinn Julefred 7%

Lukter litt julekake, sviske, kaffe, malt og fuktig kjeller. Litt emmen ester-preg. Kjellerlukten forsvinner når den får luftet seg litt. Smakene domineres av karamell, rosin, malt, kaffedrops, nøtter, med litt marsipan og et sting av kaffe i ettersmaken. Moderat sødme. Lite bitterhet fra humle her, det er de brente smakene som balanserer sødmen.

Små vesen Jolereia 7,5%

Lukter kraftig og nydelig. Fløtekaramell, sjokolade, julekake, hint av kaffe og vanilje. Fin sødme som fremhever smakene mokkakaffe, fløtekaramell, sjokolade, svakt vanilje og klementin med lun bitterhet fra humle. Godt balansert. Kaffen stikker seg ikke for mye ut, selv om den er markant. Den litt ekstra sødmen balanserer kaffepreget godt. En god og kraftig juleøl i tradisjonell stil.

Aja Julekvad 10%

Lukter svakt fruktig syrlighet. Veldig frisk til å være en quadruppel på 10%. Den fruktige syrligheten går igjen i smaken. En blanding av mørke tørkede frukter vi venter oss fra en quadruppel, og lysere syrligere frukter som aprikos, eple, appelsin og sitron. Vi har en kraftig og smaksrik øl på 10% uten preg av alkohol som er fruktig og lett likevel. Panelet er delt om syrligheten er tilsiktet.

Ego Fredfull jul 7,5%

Mye karbonering, men det fungerer. Kaffe, vanilje, sirupsnipper, appelsinskall og kromkaker på nesen. Smaksmessig kommer assosiasjoner til julekaker, fløtekaramell, sjokolade, appelsin-zest, brent malt og god ettersmak av karamell og mokkakaffe. Karboneringen forstyrrer litt, den har sikkert godt av å stå litt i glasset

Bådin Tussvatnet 8,2%

Lukter veldig friskt av lukt av eucalyptus. Skiller seg veldig ut og lukter spennende og friskt. Smaker også veldig frisk, og eucalyptusen går igjen sammen med karamell og hint av ingefær, nellik og furunål. Kan passe som ledsager til julekakene og klementinen etter middagen.

Berentsens The holy bock 7,5%

Lukter mest vørterøl, men litt vanilje og krokanis. En meget smakfull juleøl, med masser av vanilje. Her har de brukt bourbon-vanilje og det merkes. En søtlig dessertøl, men overhode ikke klissesøt. Ettersmak av sjokolade og belgiske vafler i munnen. En spesiell juleøl som virkelig skiller seg ut med den kraftige vaniljesmaken.

Færder Gull 8%

Lukter litt hjemmebrygg. Høy, gurkemeie, spisskummin, nellik og hveteøl i aromaen. Smaker søtlig av fersken, banan, gress, grapefrukt og sitrondrops. Heller mot belgiske ølstiler med sitt gjærpreg.

Velholt 3 kroner 6,5%

Umiddelbart forfriskende i munnen. Svakt syrlig og svakt bitter. Fruktig og bærpreget. Eplekake, sitron, gran og grapefrukt. En svak brent maltsmak, læraktig, fruktig kaffe, men uten kaffens beskhet. Granskudd, lakris og svisker ligger i bakgrunnen. Det er noe tropisk juice i ettersmaken som heller mot syrlig ananas.

Cervisiam Chocolate Salty Christmas Balls 10%

Lukter salt lakris og sjokolade. Ølen er ikke det vi oppfatter som en juleøl, men dette er en smaksbombe av dimensjoner. Her har du massive mengder av sjokolade, salt lakris, kakao, vanilje, laktose og en dæsj med kaffe. Flytende dessert.

Ringnes Julebokk 9%

En klassiker som har vært jevnt god i alle år. Søtlig og smaksrik. Kraftige smaker av karamell, rosin, svisker, melkesjokolade, hint av cola og solbær. Søtere, og ikke så kompleks som God jul. Et sikkert kort hvis du vil ha en kraftig tradisjonell juleøl.

Amundsen Rebel King 8,5%

Lukter kaffe og røstede hasselnøtter. Smaker av mokkabønner, kakao, vanilje, kanel, kardemomme, muskat, et dryss med kanel og syrlige kaffetoner. Fyldig og myk, men litt tørr ettersmak. Kaffesirup, espresso og melkepulver i ettersmaken.

Brygghuset Kokosmakronstout 8,6%

Lukter karamell, vanilje og kokosmakron. Smaker helt klart av kokosmakroner, men her er også andre smaker som marsipan, vanilje, kardemomme, bitter sjokolade med kremaktig laktose. Dette er også en “for mye av alt”-øl, så ikke for alle, men er man glad i kokosmakroner, er dette den flytende versjonen med sjokolade på toppen.
Fjorårets versjon ble fløyelsmyk ved lagring.

Bådin Stille dal 7%

Lukter vanilje, furunål og tropiske frukter. Smaker nydelig av tropiske frukter, fersken, furunål, sitron, appelsin, hint av banan og fremtredende grapefruktpreget humlebitterhet. Det er ikke så mye her som minner om jul, men det er en god øl. Smakfull, forfriskende og kan ha sin plass i julen selv om den ikke er noen juleøl eller gir smaksmessige assosiasjoner til julen.

Færder Røkelse 7%

Lukter delikat og krydret av sjokolade, røyk, einer, Fenalår, karamell og vagt hint av blåskimmelost. Lukten er et pluss på denne. Her har vi en øl som både ser ut og lukter som en juleøl. Den smaker nydelig av sjokolade, kaffe, fenalår, karamell, røyk, einer og granbar. Det høres ut som en fæl blanding, men de søtlige førstnevnte smakene balanseres godt av det krydrede og bitre. En meget velkomponert øl.

E.C. Dahls Storebjørn 9%

En fin trippel med akevittpreg. Søtlig lys øl med smaker av fersken, appelsin, mango, marsipan og akevitt. På nesen finner vi også muskat, ingefær, banan, spearmint og vått gress. Normalt har en trippel humler med milde, florale preg, men dette forsvinner bak akevittkrydderne. En øl som egner seg godt for kos etter maten eller til dessert.

Bryggerhuset/Aass Lussekatt-trippel 8%

Lukter intenst av safran. Her er det mer safran enn i lussekatter!!! Her er massive smaker av safran, rosin og boller sammen med sødmen og de fruktige smakene fra trippelen: fersken, appelsin og floral humling. I tillegg har den et kledelig alkoholisk sting som bidrar til å gjøre dette til en øl man kan nippe til om man er veldig glad i safran

Kinn Tomasmesse 10,5%

En klassiker fra Kinn. Årets versjon har lite lukt. Svakt av malt, syrlige bær, sirup og rosiner. Smaker litt tynn og rå i forhold til hvordan denne ølen har framstått før. Mulig den vil ha godt av litt lagring. Her er søtlige fruktige smaker av rosiner, svisker, marsipan, kandissukker og dadler.

Hogna brygg Blitzen Jule-IPA 7,4%

Lys pransje-gul i fargen og matt farge. Lukter grapefrukt, gress, sitrus og tropiske frukter. Smaker av tropiske frukter med mango og fersken som fremtredende, furunål, grapefrukt og appelsin. Hva forskjellen på juleIpa og Ipa er, finner vi ikke ut av denne, men det er en god Ipa i New England IPA-stilen.

Berentsen Stelliger Divum 19%

Smaker lakris, karamell og grovbrød, men det skjærer igjennom et alkohol-sting som ikke er behagelig, men forventet av en øl på hele 19 prosent (!). Smaken er tykk og god, med lakris, sjokolade, brente toner, melasse, vagt nøttesmak mot valnøtter i smaksbildet, med litt bitterhet i ettersmaken. En klassiker og årets versjon virker mindre søt og mer fyldig enn fjorårets.

St. Hallvards bryggeri For-jul 7,2%

Klar, rødlig kobberfarget øl med et tett brigeaktig skum. Aromaen har fiken, karamell, brød, nøtter og litt maltessens liggende i bakgrunnen. Det er et fyldig og varmt øl med fin bitterhet gjennom toner av kandissukker, tørket frukt som fiken og dadler, nybakt brød og rom/rosin i bakgrunnen. Smaken ligger lenge på tungen.

Sagene Sterk jul 6,5%

Tynn aroma av karamell og malt. Lett og lyst beige skum. Her er det malt og karamell som dominerer smakene med litt karakteristikk av hjemmelaget Tomte-brygg i ettersmaken. Enkel kropp som får den til å minne mer om tradisjonelle butikk juleøl.

Aass Premium 6,5%

Mahogani-farget øl med et fint skum som forsvinner raskt. Melasse/ moscovado sukker og brunt krydder på nesen, og klarere toner av bitter sjokolade, kaffe, muskat og nellik i smaken, selv om det kjennes litt utvannet og tynt ut.
Tradisjonelt juleøl.

Berentsens JuleAvec 9%

Her finner vi at smak og aroma er preget av plommer, malt, gress, tørket frukter som svisker og rosiner, brunt krydder, grovbrød, lakris og noe alkohol. Komplekst øl, som allikevel er lettdrikkelig med sine 9 prosent. Gir oss ikke noen julefølelse, men en riktig så god øl.

Graff Jul 6,8%

Mørkbrun med et lite kremaktig beige hode. Aroma av appelsinskall, grønnsåpe, brent malt, brente toner, hint av grapefrukt, svakt hint av vanilje. Smaken fra en middels tykk kropp er brunt krydder, brente noter, ananas, grapefrukt furunål.

En godt humlet øl, som ligner mer en black IPA, enn tradisjonell juleøl.

Færder Myrra 6,5%

Gyllen brun kropp med et middels offwhite skum. Aroma av karamell, fiken, moden plomme, nøtter og snev av belgisk gjær. Smakene løper rundt aprikos, rosin, dadler, allehånde, kanel og knekk. Lett fruktig avslutning. Virker mindre søtlig enn fjorårets versjon.

Balder Julebukk 7%

Lyst tett skumlag over en mørk ravfarget kropp. Lukter sitrus-zest som heller mot klemetiner og appelsin, samt aromaer av stikkelsbær og fløtekaramell. Dypere mørk karamell i smaken med litt vanilje, malt, kandissukker, grønt pepper på tungen. Karboneringen virker litt brysk og gir litt tørr følelse mot slutten.

Hansa Ekstra vellagret Julebryg 6,5%

Her skinner bokkølet med fine aromaer som sirupsnipper, vanilje, kardemomme, fiken, brød, fløtekaramell og varm alkohol. Dette gjentar seg i smaken og gjør dette til en riktig så fin juleøl av det tradisjonelle slaget. Godt balansert og alkoholen er varm slik at den løfter aromaene frem på en fin måte.

Nøgne Ø Rød Jul 2017 8%

Fin lys beige skumtopp, ølen er rødbrun i fargen. Har en fruktig humlearoma med et snev av aprikos. Humlebitterheten dominerer smaksbildet, men vi kjenner også smaker av aprikos og mørk tørket frukt.

Kinn Eld 6,5%

Rødbrun, mørk farge med kaffekremfarget skum. Dufter av tørt høy, solbær, spinat, korianderfrø, røyk og skogbunn med eim av banan vagt mot slutten. Smaker mot en røyket brown ale, med tørket frukter og Fenalår, mørkt karamell og brent malt som ikke er for balansert, men allikevel ikke dominerer for kraftig på hvert sitt vis.

Voss Fellesbryggeri Sterk Jolagåva 6,5%

Mørk brun kropp og ganske store bobler i skummet. Tynt og forsvant fort. Lukter malt og veldig mye nellik. Ligger noe bak, men vanskelig å plukke opp pga nelliken. Smker mørk sirup og nesten litt røyk før nelliken igjen overtar fullstendig. Kan godt ta noen never nellik mindre om man vil andre smaker komme frem.

Aass Vellagret juleøl 9%

Dyp rødbrun farge med lyst skum. Fin karbonering. Nesen finner karamell, malt, kardemomme, nellik og allehånde. Reseptorene på tungen sier brent karamell, fløtekaramell, svisker, brød, mørke bær, treverk, kardemomme, nellik og et dryss av kanel.

Fin balanse og mild bitterhet.

Berentsens Julefnugg 6,5%

Ganske mørk brun farge med off-white skum som er tett og fint. Det kommer malt, mørk sirup, lakris, grovbrød, og tjære på nesen. På tungen ligger det fløtekaramell, knekk, lakris, sjokolade, med vage toner av stjerneanis og tobakk. Lite alkohol-sting som fremhever en bitter avslutning. Her var det mye som skjedde, men den kunne vært bedre balansert.

Hogna brygg Vixen 7%

Aromaene som brer seg ut er brent karamell, sjokolade, ristet brød, høy, kald kaffe, og en anelse røyk. Munnfølelsen er tørr og har et harskt røykpreg. Smakene som trenger igjennom er banan, pære, hveteøl, ugress, høy, fløtekaramell, ristet brød, bark, alkohol, nykvernet kaffe, brent karamell, svidd gummi og medisinskap med alkoholpreg. Søtlig og varende smak, men her våger panelet å tro at den kan være oksidert.

Ringnes Juleøl sterk 6,6%

Krydder som kanel, anis, lakris og kardemomme svinger over et tykt teppe av malt og mørk karamell. Karamell og maltpreg i smaken også, men med fremtredende alkohol som tar over. Og gir den en tørr og bitter finish. Julesmakene med svisker og tørket fiken, lakris og modne plommer ligger i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar