Ølportalens juleøltest 2019

Vårt testpanel har vært i juleølmodus i flere uker allerede, for at du skal få den hjelpen vi vet du trenger for å finne frem i jungelen av juleøl. Her er resultatet av deres grundige arbeid.

Ølportalens juleøltest 2019

Juleøl er ikke lenger bare hva det pleide å være. Noen tradisjonalister mener kanskje fortsatt at den eneste rette definisjonen på en juleøl er et bockøl (til nød doppelbock) brygget til jul og aldri sluppet før kalenderen bikker november, helst senere. Men de fleste av oss i dag mener nok at det ikke finnes grenser for hva som kan kalles et juleøl, så lenge bryggeriet brygger det til julesesongen og markedsfører det som et juleøl. Dette har også gjort at antallet juleøl på Polet har skutt i været. I år var det 168 norske juleøl innmeldt.

Ølportalen har sendt invitasjoner til alle de norske bryggeriene på Polets liste og spurt om de vil bidra med øl til den årlige juleøltesten. Mange ønsket det og sendte inn øl. Selv om vi satte et tak på tre øl per bryggeri, endte vi opp med å få innsendt hele 87 forskjellige øl fra 44 forskjellige bryggerier.

Ølportalens smakspanel, som i år besto av Brigitte Andersen Alnæs, David Somerto Jacobsen, Jarl W. Alnæs, Per Sandvik og Thomas Skilnand, benytter verken terningkast eller vinskalaer i bedømmelsen. Vi skriver en kort aroma- og smaksbeskrivelse av alle innsendte øl. Vi plukker også ut femten anbefalte kjøp som vi presenterer i en egen liste.

Både listen over de 15 anbefalte kjøpene og listen med beskrivelse av de øvrige ølene er i år sortert etter alkoholstyrke fra lavest til høyest. De som ønsker noen litt lettere øl som passer bedre til mat o.l., kan begynne å lete øverst på listen, mens de som er mer interessert i de kraftigere og mer ekstreme ølene, kan begynne nederst på listen.

Med noen hederlige unntak har vi ikke skrevet mye om hvilken type julemat vi mener at de forskjellige ølene passer til. Hva som er det beste ølet til ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk, rype, skinke eller hva folk spiser i de tusen hjem, er et hett debatt-tema på nett hvert år. Flere i smakspanelet mener at bockøl, IPA-er og pastry stouts ikke hører hjemme i den diskusjonen, og da har du diskvalifisert flesteparten av ølene i denne testen. Vi synes juleøl er godt, men at de fleste av dem ikke nødvendigvis passer til selve julemiddagen. Bockøl passer nok best til småkaker og gryteretter, pastry stouts til desserter og julekaker, og IPA-er fungerer som regel best på egenhånd. En god saison kan dog fungere til det meste, men vi fikk ikke så mange av dem til årets test.

 

Femten anbefalte

Dette er listen over våre femten anbefalte kjøp sortert fra laveste til høyeste alkoholstyrke:

 

Veholt – Tre kroner (u)tradisjonelt juleøl (6,5 %)

 

Farge: Rav med middels hvit skumtopp

Aroma: Dufter ganske søtt, med klare toner av appelsin og honning og noe pilsnerhumle.

Smak: Smaker også ganske søtlig, og vi gjenfinner både appelsin og honning i smaken. Vi finner i tillegg vanilje, noe kaffe og karamell og en behagelig lett bitter avslutning med noe granbar, revet appelsinskall og søt, rød grapefrukt. Ølet er så balansert og friskt at vi tror det kan passe til alle tradisjonelle julemiddager.

 

Ægir – Eldir (7,0 %)

Farge: Lys karamell, lyst flyktig skum

Aroma: Her kjenner vi en søtlig lukt av bål, karamell, kaffe, rosiner og mørk sirup.

Smak: En søt smak mellom sirup og karamell, noe røyk, toner av appelsin, brune krydder, rosiner, aromahumle og et snev av kaffe latte.

 

Færder – Gull, Røkelse og Myrra (snitt på 7,2 %)

Disse tre ølene selges bare i en trepakning. Ølportalen valgte likevel å teste de separat i smakingen, men bryggeriet har lykkes svært godt i år etter panelets mening. Ved gjennomgang etter smakingen ble det klart at alle tre ølene i trepakningen hadde levert godt nok på egenhånd til å kvalifisere til listen over øl vi anbefaler, så da var det enkelt for oss å bestemme at vi anbefaler hele trepakningen som et av våre femten anbefalte kjøp.

 

Gull (8 %)

Farge: Lys karamell, flyktig skumtopp

Aroma: Svakt søtlig duft med toner av honning, hvetebakst og sitrus.

Smak: En ganske søt smak med toner av tropiske frukter. Panelet finner noter av honning, karamell, fersken og appelsin. Fin balanse.

 

Røkelse (7,0 %)

Farge: Colafarget med flyktig beige skumtopp

Aroma: Et lett røykpreg som noen sammenligner med bål eller peis, panelet finner også noter av blåbær/skogsbær, sjokolade, lakris, svisker og gjærbakst.

Smak: I smaken finner vi røstet malt, blåbær, røyk, mandler, anis, sviske. Noen får også assosiasjoner mot pepper og brente skorper samt noe grapefrukt i ettersmaken.

 

Myrra (6,5 %)

Farge: Karamell med flyktig lys skumtopp

Aroma: I nesen får vi karamell, kaffe, anis og noe nellik.

Smak: Fyldig munnfølelse med toner av nellik, karamell, sjokolade, kaffe, noe kakao og litt allehånde. En i panelet finner også et snev av ingefær og sitrondrops.

 

Graff – Julejuice (7,5 %)

Farge: Halvtåkete strågul med flyktig lys skumtopp

Aroma: Tropiske frukter, gress og et snev av granbar.

Smak: Lett søtlig med smaker av ananas, fersken, kiwi, appelsin og revet appelsinskall samt noe grapefrukt. Fortsatt litt ferskt humlesting for de som er vare for slikt, men dette er vanlig i en nysluppen IPA og vil nok forsvinne i løpet av de ukene som er igjen til jul.

 

Kinn – Solsnu (7,5 %)

Farge: Kobberfarget med middels, lyst skum

Aroma: Vi plukker opp lukter som mango, appelsin, honning, brød, gress og basilikum i nesen.

Smak: En kompleks, men balansert, smak av fersken, appelsin, revet appelsinskall, sitron, karamell, honning og brød. Ettersmak med en diskret bitterhet, honning og appelsin. En øl mange synes passer bra til julematen, f.eks. Ribbe og kalkun.

 

Klokk & Co – Juleklokk (8,0 %)

Farge: Brun i fargen, svært uklar med lett beige skum.

Aroma: Mild aroma med hint av fiken, karamell, malt og sjokolade

Smak: Kraftige, fyldige smaker. Hint av bål og knekk i starten som erstattes av skogsbær og svisker. Noe sjokolade, vanilje og kaffe. Litt bitter ettersmak. Spennende øl hvor det skjer mye!

 

Kinn – Vintervarmar (8,5 %)

Farge: Mørkebrun med lett, hvitt skum

Aroma: Her finner panelet røkt kjøtt, leirbål, loff, tørket frukt  med et snev av aprikos i duften.

Smak: Panelet finner et bredt spekter av smaksnoter i denne, uten at den blir ubalansert, blant annet lakris, røykmalt, karamell, brød, pekannøtter, svisker, dadler, klementiner, bær, granskudd, kandisert frukt, appelsin og grapefrukt. En av smakerne konkluderer slik: «Digg øl». Noe det ikke er vanskelig å være enig i.

 

St. Hallvards Bryggeri – Reserve-Jul (9,0 %)

smart

Farge: Mørk rav med flyktig hvitt skum

Aroma: Her finner vi appelsin, honning, kaffe, karamell, brød, grapefrukt og noe krydder i lukten.

Smak: Denne ølen har en lett og frisk smak med toner av karamell, appelsin, honning, korn, kaffe og ristet brød.

 

Ægir – Fimafeng (9,0 %)

Farge: Mørk rav med flyktig lyst skum

Aroma: Behagelig aroma av karamell, humle, brød og honning. Lukter litt som en barleywine.

Smak: Dette er en mangefasettert, men behagelig balansert, øl med toner av søt karamell, fruktkaramell, honning, sirup, appelsin, sitron, kaffe, melkesjokolade og et hint av røde bær.

 

Cervisiam – Gryla (10 %)

Farge: Uklar mørk brun med brunt skum

Aroma: Tydelig søtlig aroma av mokka.

Smak: Dette er stout med mye sødme. I smaksbildet finner vi blant annet mørk sjokolade, pekannøtter, vanilje, kaffe, toffee og noe laktose. Til tross for disse tunge, søte smakene har ølet likevel en form for behagelig friskhet. Dette er et dessertøl som nok står best alene, men vil også trolig passe til de fleste typer is.

 

Nøgne Ø – Julequad 2016 (10 %)

Farge: Mørk, nesten svart, lett skum

Aroma: I duften fant panelet noter av lær, fiken, brent karamell, brunt sukker, jord, mørk plomme, dadler, rosiner, belgisk gjær og et hint av tobakk.

Smak: I smaksbildet dukker følgende smaker opp: krydderkake, kardemomme, karamell, lær, plommer, sviskekompott, rosiner, fiken, knekk, søte epler, jordtoner og litt sjokolade.

 

Ølkymisten – Nonstandard Christmastime (10 %)

Farge: Svart med flyktig mørk beige skum.

Aroma: Sjokolade i mengder, røde bær og hint av anis i nesen.

Smak: Søte smaker av sjokolade, anis, vanilje og skogsbær. Noen finner litt kaffe, kakaopulver og et svakt bourbonpreg. Dette er en godt balansert dessertstout, som kan drikkes både selvstendig og til dessert og småkaker.

 

Nøgne Ø – Svart Jul – Tropical Christmas Stout (10 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Her kjenner vi anis, fiken, kaffe, sjokolade, røstet malt, papaya, kirsebær og litt grønne epler på nesen.

Smak: I denne stouten fant vi under smakingen noter av kakao, sterk kaffe, kanel, lakris, mørk sjokolade, moreller, plomme, dadler, tørket kirsebær, mango, papaya og eple. Noe svisker og røstede toner i ettersmaken.

 

Kinn – Tomasmesse (10,5 %)

Farge: Svart med lyst brunt skum

Aroma: Her finner panelet toner av svisker, dadler, kaffe, lær og belgiske gjærtoner i nesen.

Smak: Smaken er sammensatt, og vi finner blant annet søt lakris, salte sukkertøy, kandissukker, modne epler, aprikos, dadler og et snev av banan.

 

Ægir – Fimbul (11,5 %)

Farge: Rødbrun med lys beige skumtopp

Aroma: I duften finner vi marshmallows, eikefat, sjokolade, kaffelikør, fiken, karamell, kongerøkelse, gjærbakst og kanel.

Smak: Brent karamell, sjokolade, marengs, kaffe, kaffedrops, mandler og andre nøtter, fløtekaramell og noe skogsbær er det vi finner i smaken. En herlig kompleksitet på dette ølet.

 


 

De andre gode juleølene

Her kommer en beskrivelse av de ølene som ikke nådde opp til listen over våre  femten anbefalinger. Det var mange gode øl her også, i et utvalg stiler, så kanskje ligger din favoritt her. Listen er sortert fra lavest til høyest alkoholstyrke:

 

Hunsfos – Julewit (5,3)

Farge: Lys gul med hvitt skum

Aroma: Sitrus, røde bær og litt kjeller

Smak: Frisk og lett med smaker av sitron, appelsin, koriander og tyttebær. Litt perlende i munnen, noe som kan tyde på litt overdreven karbonering.

 

Schouskjelleren Mikrobryggeri – Sur Rød Jul (5,5 %)

Farge: Gyllengul med lite skum

Aroma: Årets eneste surøl dufter av røde druer, stikkelsbær, vått gress, lime, blodappelsin og noe yoghurt.

Smak: Syrlig smak med toner av bringebærdrops, Love Hearts-peppermyntedrops, stikkelsbær, hvite rips, lime, sitrongress og noe brød.

 

Fjordfolk – Julelager (5,8 %)

Farge: Mørk rav, skummer er hvitt og ligger middels lenge

Aroma: Honning, karamell og frisk sitrus.

Smak: Honning, brød og et innslag av pilsnerhumler. Lettdrikkelig.

 

Oslo Brewing Company – Red & Wheat Christmas (5,9 %)

Farge: Champagnefarget, middels skum

Aroma: Vinøse toner, krydder og banan.

Smak: Ingefær, nellik, allehånde, marsipan og banan. Noe bitterhet. Kan nok passe til salt mat.

 

E.C. Dahls Bryggeri – Juleøl (6,0 %)

Farge: Mørkebrun med lys beige skum

Aroma: Behagelig søtlig aroma av malt, plommer, mørke frukter og litt karamell

Smak: Lette noter av karamell, plomme, røde epler, sjokolade, vanilje, lakris, svisker og dadler.

 

Qvart – Rudolfs Røde (6 %)

Farge: Rav med et offwhite skum som blir liggende tykt

Aroma: Bollebakst, kardemomme og appelsin.

Smak: Appelsin, furunål, brød, honning, rips, stikkelsbær, appelsin, pære, moreller og litt søt bakst. Ølet i seg selv er nok litt for humlebittert for det meste av julematen i Norge. En litt perlende munnfølelse kan nok skyldes en noe overdreven karbonering, noe som trekker ned noe.

 

59°N 11°E Brewery Rakkestad – Christmas Time (6,2 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitaktig skum

Aroma: Karamell, peisved, muskat og en søtlig honningaktig eim.

Smak: Muskat, allehånde, andre brune krydder og en svak sirupsaktig ettersmak.

 

Ringnes – Juleøl Sterk (6,3 %)

Farge: Mørk ravfarge med flyktig hvit skum

Aroma: Dyp søt maltaroma med spor av nøtter, karamell, klementiner, marsipan, tørkede frukter og røde bær.

Smak: Lette noter av knekk, mandler, valnøtter, maltsødme, svisker, rosiner, plommer, røde epler, appelsin, klementiner og noe fersken.

 

Borg – Fredrikstad Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med lite skum

Aroma: Mild karamell, brød og noe brune krydder.

Smak: Fruktig med hint av appelsin og fersken, litt bitter karamell, noe grønne urter, brune krydder, sjokolade og en søt fruktig ettersmak. Lettdrikkelig.

 

Bådin – Gildeskål (6,5 %)

Farge: Strågul med hvit skumtopp

Aroma: Ananas, fersken mango, appelsinskall, lime, mandel

Smak: I denne saisonen fant panelet en lett syrlig smak med tydelig appelsinsting og toner av appelsindrops, lime, eikefat og noe gress.

 

Christianssands Bryggeri – CB Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitt skum

Aroma: Karamell, honning, noe humle og ingefær.

Smak: Karamell, sjokolade, svak kaffe, honning, lakris og ingefær. Søtlig, men med en smak bitterhet i ettersmaken. Lettdrikkelig.

 

Borg – Juleøl (6,5 %)

Farge: Karmellfarget med en middels hvitaktig skumtopp

Aroma: Svakt maltpreg og mye karamell.

Svak: Lette toner av brent karamell, honning, maltkaramell som gir en svak sødme. Et snev av bitterhet i ettersmaken.

 

Hansa Julebrygg (6,5 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skum

Aroma: Maltkaramell, karamell og gjærbakst.

Smak: Kaffe, kakaopulver, ristet brød, malt, karamell, sitron og noe ingefær.

 

De Tvende – Munken VI (6,5 %)

Farge: Mørk gyllen, flyktig skum

Aroma: Karamell, brød og røstede noter.

Smak: Lett og frisk, lite sødme, litt humlebitterhet som gir en spiss og frisk smak. Litt brente smaker, men ikke så mye maltpreg, svak sjokolade, karamell og brødskorper.

 

Hansa – Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitt skum

Aroma: Svakt søtlig av malt, karamell, honning og hveteboller.

Smak: Brent malt, ristet brød, litt kaffe, lett karamell, honningnoter, hvetebakst og lakris. Svak bitterhet i ettersmaken. Lettdrikkelig.

 

Mack – Juleøl 2018 (6,5 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Malt, julekake, våt ull, halm, karamell, kirsebær og lakris.

Smak: Svak søtlig med toner av malt, karamell, honning, ristet brød, kaffe og litt appelsin. Lettdrikkelig.

 

Mack – Juleøl 2019 (6,5 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Halm, brød, karamell, kirsebær og appelsin.

Smak: Søtlig med toner av malt, karamell, kaffe, lakris, honning og røde bær. Lettdrikkelig.

 

Oslo Brewing Company – Flåklypa juleøl v.2 (6,5 %)

Farge: Kobberfarget med hvitt skum

Aroma: Krydret, frisk og fruktig aroma med innslag av sitrus, marsipan, karamell, gress og vingummi.

Smak: God saisongjær, frisk fruktighet. Mulig det ikke er «Årets best juleøl», slik det hevdes på flasken, men det er i hvert fall det beste vi har smakt fra Flåklypa.

 

Sagene – Sterk Jul (6,5 %)

Farge: Karamellfarge med flyktig, lyst skum

Aroma: Svakt karamell, noe brune krydder, malt og litt sjokolade

Smak: Fyldig maltkaramell, brent kaffe, bitter karamell, grønne urter og litt sjokolade. Et svakt hint av grapefrukt blir liggende igjen i ettersmaken. Klassisk, tradisjonelt juleøl i bockstil.

 

Slakteren Brygghus – Seså Julesaison med pors (6,5 %)

Farge: Gul med hvitt skum

Aroma: Silo og vått gress. Lukten bærer preg av at saisongjæren ikke har fått jobbet helt ferdig enda, men det er godt mulig at dette bedrer seg innen jul.

Smak: Vi finner spor av ananas, pors, mango og blomstereng. Smaken tyder på at dette kan bli en fin saison med litt lagring. Den har en fin fruktighet, krydrede gjærtoner og urter. Finishen er crisp og fin. Bør nok lagres litt før den drikkes.

 

Små Vesen – Jutul Old Ale (6,5 %)

Farge: Colafarget med hvitt flyktig skum.

Aroma: Røyktoner, brent malt, sjokoladekaramell, brød, halm og mørk sjokolade.

Smak: Kald kaffe, noe røyktoner, brent malt, ristet brød, melk og med et snev av vanillin. Fyldig og tørr.

 

Aass – Juleøl Premium (6,5 %)

Farge: Mørkebrun med beige skumtopp.

Aroma: Skog, jord, svak fennikel, markjordbær, villbringebær, karamell og rød saus.

Smak: Kraftig smak av brent malt, lett sødme, halm, mandel, daddel, smørkaramell og skogsbær. En juleøl helt etter den tradisjonelle skolen.

 

Balder – Julebukk (7,0 %)

Farge: Brun med middel skum

Duft: Kaffe, sjokolade og noe sitrus.

Smak: Fyldig og smaksrik. Mye sødme og skummende munnfølelse. Smaker av sjokolade, kaffe, litt brent malt og litt svakt krydrede hint som muligens kommer fra sitrusskall. Er såpass balansert at den nok kan drikkes til julemat. Tydelig preg av humlen, men ikke som skarp bitterhet.

 

Bygland – Gofa Røykstaut (7,0 %)

Farge: Svart med  beige skumtopp

Aroma: Brent malt, skog, bål og svak marsipan.

Smak: Brent toast, sopp, skogbunn, mose, bark, kaffe og macadamianøtter.

 

O.M.A – Juleøl (7,0 %)

Farge: Colafarget med en stor, men flyktig, skumtopp

Aroma: Tørr kaffe, allehånde og noe karamell.

Smak: Kaffe, cola, malt kakao, grapefrukt som gir en viss bitterhet, og noe appelsin. Litt skummende munnfølelse. Muligens litt for bitter for bruk til tradisjonell julemat.

 

Hubertus  – Noelle (7,0 %)

Farge: Rødbrun med en flyktig hvit skumtopp

Aroma: Malt, kaffe, karamell, brød og litt honning.

Smak: Tørr med lite sødme. Brent malt, litt kaffe og karamell. Ikke noe preg av bitterhet fra humlen, den ligger der og balanserer malten. Nøytrale smaker og ingen julekrydder. Passer antakeligvis derfor til mange matretter, f.eks. pinnekjøtt.

 

Little Brother – Du glitrende goddag! (7,0 %)

Farge: Mørk rødbrun med flyktig lyst skum

Aroma: Karamell, sjokolade, kaffe, appelsin og laktose

Smak: Tykk munnfølelse, sødme som forsterker smaker av sjokolade, karamell og kaffe. Du kjenner smaken av laktose som er med på å gi en fyldigere munnfølelse, men ikke så mye at det blir påfallende. Alt i alt en fyldig og ganske søt juleøl vi ville spart til etter maten og heller drukket til tørre julekaker og annet julegodteri. Passer sikkert godt til pepperkaker med blåmuggost også.

 

Røros – Santa’s Little Helper (7,0 %)

Farge: Mørk brun med lys beige skumtopp

Aroma: Fruktig aroma med innslag av bolledeig.

Smak: Fruktig og maltrik på tunga med innslag av eiketanniner. Svært lettdrikkelig.

 

Schouskjelleren Mikrobryggeri – Juleøl (7,0)

smart

Farge: Dyp kobberfarget med hvitt skum

Aroma: Nøtter, plommer, rød saus, nyknust malt og noe gress

Smak: Her finner vi mandelkake, karamell, blomster, appelsin, bær, brune krydder, hveteboller og noe granbar.

 

Svalbard Bryggeri – Spitsbergen Juleøl (7,0 % )

Farge: Rødbrun med fint hvitt skum

Aroma: Europeisk humle, rugbrød, appelsin, frosne bringebær og godt moden frukt.

Smak: Litt bitter fruktsmak mot blodappelsin og litt søt fruktighet mot dadler. Lettdrikkelig.

 

St. Hallvards Bryggeri – For-Jul (7,3 %)

Farge: Mørk rav med flyktig hvit topp

Aroma: Appelsin, honning, grapefrukt, brød, kaffe, karamell og brune krydder.

Smak: Ristet brød, honning, kaffe, karamell, appelsin, korn. Ettersmaken er først søtlig, men det går over til en svak bitterhet etter en stund. Denne var det delte meninger om i panelet, og noen likte den mye bedre enn andre.

 

Hogna Brygg – Blitzen Jule-IPA (7,4 %)

Farge: Ravfarget med nesten hvitt skum

Aroma: Frisk amerikansk humle, frisk barskog, sitrus, bringebær og grapefrukt.

Smak: Fruktig smak, kraftig humle, som nok vil roe seg noe innen jul, kraftig karamellsødme, hint av granskudd, klementiner, lime og med krydrete toner i ettersmaken. Ikke et matøl.

 

Berentsens – The Holy Bock Vanilla (7,5 %)

Farge: Rødbrun med lyst flyktig skum

Aroma: Vanilje, toffee, vanilje og brune krydder.

Smak: Smaker toffee, fudge, vanilje, lys sjokolade samt hint av røde frukter og plomme.

 

Bådin – Landegode (7,5 %)

Farge: Gyllenbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Kanelbakst, brent malt, honning, ingefær og nellik.

Smak: Vi får assosiasjoner til søt bakst, noe svakt brent, med klare toner av honning, karamell og appelsin samt noe sitron, fersken og rosin. I ettersmaken dominerer revet appelsinskall og honning.

 

De Tvende – Winterwald (7,5 %)

Farge: Svart med beige skum

Aroma: Mørk sjokolade, malt, gjærbakst, jordtoner, lakris, røde epler og fiken.

Smak: Plomme, røstet malt, fiken, lakris, sviske og revet appelsinskall. Noe alkoholsting.

 

Små Vesen – Jolereia Joleøl (7,5 %)

Farge: Mørk brun med lys beige skumtopp

Aroma: Kaffe, brent kvist, noe røde bær, mørk malt og nybakt brød.

Smak: Kald kaffe, tørket frukt, røde epler, litt maltsødme, men også noe syrlighet. Lett alkoholpreg.

 

Nøisom – Dobbelbock (7,8 %)

Farge: Lys colafarget med hvitt skum

Aroma: Løv fra trærne, knekk, urter, eple, klementin, mango og Hubba Bubba-tyggegummi.

Smak: Knekk, god maltsødme, fersken, mild sitrus og epler.

 

Nøgne Ø – Rød Jul – Imperial Red Ale (8,0 %)

Farge: Dyp rødbrun

Aroma: Her kjenner vi frisk sitrushumle, lime, klementin og sjokolade på nesen.

Smak: Vi finner behagelige smaker av søt kjeks, kaffe, klementin og blomstereng.

 

7 Fjell – Mōrdraniht Dark Christmas Ale (8,0 %)

Farge: Mørk kaffefarget med lys brun, flyktig topp

Aroma: Kaffe, mørk sjokolade, florale toner, karamell, brød og noe bær

Smak: Brent malt, fruktig kaffe, sjokolade, bjørnebær, karamell, brød, røde epler og litt grapefruktbitterhet.

 

Hogna Brygg – Vixen Old Ale (8,0 %)

Farge: Mørk karamellfarget med cappuccinofarget, kraftig skumtopp

Aroma: Her får vi brent karamell, kaffe latte, lys karamell og svisker på nesen.

Aroma: Bitter karamell, pære, plomme, fiken og noe coctailbær.

 

Mack Mikrobryggeri – Bloody Christmas

Farge: Rød med flyktig lyst, nesten rosa skum

Aroma: Tropiske frukter, steinfrukt, bær og litt rømme.

Smak: Appelsin, tropisk juice, pære, røde bær, rødbrus, sukkertøy, grønne urter og med et veldig svakt snev av løk og yoghurt. Lett og frisk IPA.

 

Sagene – Tannjul (8,0 %)

Farge: Mørk kaffefarget med brunt, flyktig skum

Aroma: Kaffe, malt, sviske, sjokolade, appelsin og med et snev av ingefær.

Smak: Fyldig, balansert sødme, sjokolade, kaldpresset kaffe, appelsin, toffee, lakris og brent malt. Litt grapefruktbitterhet i ettersmaken.

 

Solo – Jikiun Triple Decoction Christmas Dobbelbock (8,0 %)

Noen vil kanskje si at dette er et gresk bryggeri og ikke har noe i en norsk juleøltest å gjøre, men dette er en norsk brygger og nybrottsmann som brygger juleøl spesielt for det norske markedet på et norsk bryggeri, så vi valgte å inkludere ølet.

smart

Farge: Svart med lattefarget, ganske kraftig skum

Aroma: Vi kjenner plomme, appelsin, humle, rosiner, basilikum, koriander, lime og litt alkoholsting på nesen.

Smak: Godt balansert øl med toner av plomme, kaffe, honning, karamell, sirup, kamferdrops, kaffe, basilikum og en del grapefruktbitterhet som balanserer ut alt det søte og blir sittende igjen i ettersmaken.

 

St. Hallvards Bryggeri – 5 Jul På Vogna (8,0 %)

Farge: Mørk rav med et svært hissig, lattefarget skum

Aroma: Noe søtlig med toner av honning, gress og grønne urter. Fruktig.

Smak: Begge flaskene vi fikk, er dessverre overkarbonert (bør ha glass klart eller skjenke over vasken). Vi finner smaker som banan, karamell, appelsin, grapefrukt, sitron og noe humlebitterhet. Gir en skummende munnfølelse. Kan med fordel stå i glasset en stund.

 

Aass Bryggerhuset – Juleøl 2019 – Pinnekjøtt Røykbock (8,0 %)

Farge: Kobberfarget med hvitt, flyktig skum

Aroma: Bålrøyk, røkt kjøtt og kransekake.

Smak: Røyk, kransekake, nøtter, marsipan, svisker, brent brød, toffee og noen salte toner. Unik og morsom smakssammensetning.

 

Bådin – Tussvatnet (8,2 %)

Farge: Mørk brun med lyst beige skum

Aroma: Cola, fennikel, fiken, tørket frukt, urter og toffee og noe grønne epler.

Smak: Gøyal fruktighet med toner av cola, fennikel, anis, fiken, appelsin, gojibær, kirsebær, nesler, klementiner og toffee. Godt balansert.

 

De Tvende – Munken VIII (8,5 %)

Farge: Lys gyllen med lyst skum

Aroma: Lette kryddernoter, noe gjær, tropiske noter med blant annet ananas, appelsin og mango, vanilje, syriner og sitronkake.

Smak: Belgiske gjærestere som går over til toner av lyst knekkebrød, sitrongress, bær og Hubba Bubba-tyggegummi.

 

Mack Mikrobryggeri – Weizenbock Julebrygg (8,7 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Hvetekake, toffee, pepperkake, honning og banan.

Smak: Søtlig karamell, svak banan, hvetekake, honning og søt karamell. Rundt og søtlig øl uten særlig bittertoner.

 

Graff – Julebokk (8,8 %)

Farge: Karamellfarget med lattefarget skumtopp

Aroma: Karamell, sjokolade, honning og brødtoner.

Smak: Sjokolade, kaffe, karamell, honning og med hint av brune krydder, lakris og appelsin. Svak bitterhet i ettersmaken.

 

Graff – Fatlagret Julebokk (8,8 %)

Farge: Colafarget med flyktig, lattefarget skum

Aroma: Bålrøyk, bitter karamell, honning og noe brune krydder.

Smak: Lett røyk, karamell, revet appelsinskall, eik, kaffe latte og et snev av sjokolade.

 

7 Fjell – Julesnop – White Christmas Stout (9,0 %)

Farge: Uklar

Duft: Fruktig med toner av tropiske frukter, fruktdrops, hvetebakst, strå, kaffe latte, rabarbra og bær.

Smak: Karamell, hvetebakst, appelsin, fruktig kaffe og med et snev av rabarbra, basilikum, sukkertøy og rom. Litt kald kaffe i ettersmaken.

 

Austmann – Stille Natt (9,0 %)

smart

Farge: Rødbrun med lyst brunt skum

Aroma: Muskat, jordtoner, lakris, likør, kaffe og mørk sirup. Lett alkoholsting i nesen.

Smak: Fyldig og smakfullt øl med toner av lakris, karamell, honning, kaffe og noe karve.

 

Berentsens – Jule Avec (9,0 %)

smart

Farge: Colafarget med lyst brunt skum

Aroma: Toffee, nøtter, dadler, svisker, røde plommer, mandler, lett vanilje og gran

Smak: Knekk, colasaftpose, svisker, rosiner, julekrydder, lett maltsødme og litt te.

 

Fjordfolk – Star of Bethlehem (9,0 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Akevitt, trefat, røstet malt, bitter grapefrukt.

Smak: Eiketanniner, karve, kaffe, lakris og sjokolade. Kraftig alkoholsting som kan dempes noe med tiden. Noe fruktighet.

 

Hansa – Juleale (9,0 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Fruktig med plomme, appelsin, karamell, brød og noe høy.

Smak: Brød, kaffe, honning, basilikum, karamell og noe sjokolade.

 

Mack – Tradisjonell Julebokk (9,0 %)

Farge: Kobberbrun med lys beige skumtopp

Aroma: Søtlig med toner av maltdrops, julebakst og anis i nesen.

Smak: Maltdrops, brent karamell, snev av rosmarin og røde epler. Kan nok passe til modne oster.

 

Ringnes – Julebokk (9,0 %)

Farge: Mørk brun med lattefarget, god skumtopp

Aroma: Tørket, godt moden frukt granskog og karamell.

Smak: Søt karamell, maltsødme, krydrede gjærestere, bær og svake noter av treverk.

 

Aass – Juleøl Vellagret (9,0 %)

smart

Farge: Mørk rødbrun med OK skum

Aroma: Maltkaramell, godt ristet brød, mørk sirup, grønne urter og litt plomme.

Smak: Karamellmalt, ristet brød, sjokolade, knekk, kaffe, grønne urter, litt ingefær, kakaopulver og revet appelsinskall.

 

E.C. Dahls Bryggeri – Sankt Olav Juleøl (9,1 %)

Farge: Klar rødbrun farge med middels beige skum.

Aroma: Tørkede frukter, plomme, sjokolade,karamell, kardemomme og litt gjærbakst på nesen.

Smak: Fruktig preg med innslag av dadler, kardemomme og knekk. Hint av appelsin, sjokolade, kaffe og lakris. Lett bitterhet i ettersmaken.

 

Hunsfos – Direktørens Jul (9,3 %)

Farge: Svart med brunt, holdbart skum

Aroma: Nellik, fruktige humler, appelsinskall og ingefær på nesen.

Smak: Tropiske frukter, nellik, ingefær og litt bitter kaffe i smaksbildet.

 

Cervisiam – C.H.U.D. (10,0 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Lær, plommesyltetøy, juletre, kakao, blåmuggost, kirsebær, mango og sjokolade.

Smak: Kaffe, sjokolade, blåmuggost, blåbær, pistasjenøtter, vanilje, laktose, plomme og litt fersken.

 

EGO – Don’t Open Til Christmas (10,0 %)

Farge: Mørk brun med lyst beige skum

Aroma: Sjokolade, karamell, malt, sviske, mørke frukter, toffee og anis.

Smak: Søtlig smak med malt- og sjokoladetoner. Anis, knekk, toffee, revet appelsinskall og litt vanilje.

 

Cervisiam – Krampus 2.0 (10,0 %)

Farge: Svart med flyktig, beige skum

Aroma: Laktose, ananas, vanilje og røstet malt på nesen.

Smak: Kaffetoner, nøtter, laktose, vaniljekrem, sjokolademelk og noe kirsebær.

 

Homborsund – Svartskjær (10,0 %)

Farge: Colafarget med lyst beige skum

Aroma: Regnvåt asfalt om våren, stikkelsbær, vanilje, kandissukker, plommer samt litt morell- og sitronnoter

Smak: Karamell, lær, kvist, belgiske gjærestere, tobakk, lakris, sjokolade, marengs, kirsebær og moreller.

 

Little Brother – Grønne, Tre, Velkommen, (10,0 %)

Farge: Colafarget med brunt, holdbart skum

Aroma: Kald kaffe, allehånde, søte toner og ullklær som tørker foran peisen.

Smak: Muscavadosukker, fløte, nellik og valnøtter. Pulverkaffe i ettersmaken.

 

Schouskjelleren – Julestout (10,0 %)

Farge: Mørk brun med lyst brun skumtopp

Aroma: Kaldtrukket kaffe, mørk karamell, knekk og kiwi på nesen.

Smak: Kaffe, lakris, sjokomalt, knekk, røstet malt, appelsin, plomme og behagelig alkoholvarme.

 

Amundsen – Ashes To Ashes (10,5 %)

smart

Farge: Svart med lett, luftig skum

Aroma: Kraftig toffee, vanilje, laktose og hasselnøtter.

Smak: Utvilsomt den søteste stouten i testen. Smaker av toffee, pistasjeis, sjokolade, vanilje og laktose. For søtmonser.

 

Fjordfolk – Epiphany (12,0 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Karamell, sjokolade, steinfrukt og sterke vinøse toner. Litt alkoholsting.

Smak: Karamell, nøtter, røde bær, rødvin, grapefrukt, plomme og grønne urter. Tydelig alkoholpreg.

 

7 Fjell – No Cake For You! (12,5 %)

Farge: Svart med flyktig, brunt skum

Aroma: Kardemomme, iskaffe, lakris, røstet malt, sjokolade og markjordbær.

Smak: Julekrydder, knekk, kaffe, salt lakris, sjokolade, plomme, røde epler og ristede nøtter. Varmt alkoholpreg.

 

Berentsens – Stelliger Divum (19,0 %)

Farge: Rødbrun med lite skum

Aroma: Karamell, dadler, plomme, marsipan, gjærbakst samt noe båltoner.

Smak: Brent karamell, lakris, svisker, dadler, rosiner, plomme, hint av sjokolade og kakao og ristet brød. Tydelig alkoholsting. Svært søt, litt mot en likør.


God Jul

Vis 2 kommentarer

  1. Jeg mener det er tøys når det listes opp diverse frukter osv under smak. Smak er kun salt, surt, søtt, bittert og umami eller hva det heter. Mao det man kan gjenkjenne med tunga. Alt annet er lukt/aroma, som registreres i nesa.

    Takker ellers for en informativ artikkel nå som jeg skal på polet og handle juleøl, for første gang etter ti år som hjemmebrygger

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.