Til ølsnobberiets forsvar

Det har vært mye klaging i det siste på at servitører og bartendere tilbyr annet enn pils, sutring at det er for mye annet enn pils i butikkhyllene og at pilsen er oversett. Så det måtte det jo komme et innlegg som kritiserer oss som forsøker å snakke om norsk og utenlandsk håndverksøl.

Til ølsnobberiets forsvar

«Vinmonopolets og vinens historisk sterke posisjon er den viktigste grunnen til at vi har en lite utviklet ølkultur i Norge. Vi vurderer øl på vinens premisser» skriver Hans Tryggvasson i sitt innlegg på NRK Ytring 21. desember.

Vi kan kontre med at ølkulturen i Norge faktisk er så lite utviklet pga industribryggerienes kvelertak på utesteder og daglivarebutikker. Det er ikke positivt for kvalitetsøl at de betaler for hylleplass og deler ut millioner i «kick-back».

Hans Tryggvason påstår i sin ytring at vi er offer for «øljåleri», med enkel og populistisk retorikk. Men det han påstår er jåleri, er ganske enkelt forsøk på å beskrive lukt og smak på en måte som man kan forstå. Begreper som «tørket frukt»,
«kaffe», «nyslått gress» og «stall» kan alle forholde seg til, de er felles referansepunkter som gir en sensorisk gjenkjennelse.
Og det er hele vitsen med å anmelde og skrive om øl.

Humle har oppunder 400 forskjellige smaks og aroma-komponenter. Det finnes minst like mange humlesorter, og det er variabler på årgang, jordsmonn og høstetidspunkt. Så kommer maltet, med minst like mange variabler, og ikke minst gjær, og kombinasjonen av alt dette. Sluttsummen er et nesten uendelig antall muligheter for smak og aroma-kombinasjoner. Dette må vi ha et felles språk for.

At Hans går den populistiske veien er vel ingen overraskelse. Han er ansatt i landets største bryggeri (som er eid av et av verdens største bryggerikonsern), og hans jobb er å selge Ringnes Pils, som er et enkelt, ukomplisert og til dels smakløst øl Ringnes tjener masse penger på. Industripils trenger ikke mange vanskelige ord. Øl som faktisk smaker noe blir definert som snobberi. Kanskje Hans heller bør konsentrere seg om det han virkelig er god på: Formidle ølkunnskap, ølglede og ølentusiasme?

 

Saker nevnt i ingressen:

Skal vi drikke tøyseøl eller industriøl?
Prisen for pilsen
Kan eg berre få ein pils?

 

Vis 8 kommentarer

 1. Det er ikke mye entusiasme å spore i dette valg av tematikk fra Hans. Ølentusiasmen har han drept med ordet «øljåleri».
  Jeg er derimot ikke i tvil om at han er kunnskapsrik, men ser at det er uheldig å gå ut å kritisere de som er inspirert av øl til fordel for kundemassen sin.
  Det han indirekte kritiserer er sitt eget øl ved å fortelle at det industrialiserte ølet ikke verdig en skikkelig analyse på linje med annen seriøs drikke som vin, whisky mm. Eller så nedvurderer han sin egen kundegruppe og deres smak..
  Det er trist å se at han nedvurderer Ringnes sitt øl og indirekte kaller analysere for «jåleri». Skulle tro han mener ølet ikke tåler dagens lys. Noe det i stor grad gjør. Hvorfor skal andre ta ølet seriøst om han selv ikke tar faget sitt seriøst?

  Om ikke Hans selv ønsker å inspirere til mer utforskning av øl er det vel i grunnen bortkastede forsøk for Ringnes Brygghus å prøve å utvikle nye øltyper.

  Så kan jo vi andre få lov å forsøke å inspirere folk videre, og glede oss over smaksnyanser i øl på linje med annen drikke, uten å føle oss snobbete. Engasjement inspirerer. Det gjorde ikke Hans sitt innlegg.

  God smakfull jul ønskes, med dufter av gran, røyk og gjerne litt stall og strå nå i juletiden, med smaker av appelsin, litt brent kaffe og konjakk. I eller utenfor glasset. 🙂

  ( har selv utformet et tilsvar til denne ytringen på Ølhunnen.no )

  God jøl!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.