Norgesferie i øl-Oslo

Norgesferie i øl-Oslo

Hovedstaden er et øleldorado for entusiaster av håndverksøl. London Beer Mile er internasjonalt kjent, men fra Grünerløkka Brygghus til Brygg Oslo er det ganske nøyaktig en engelsk mile, så vi kan utvilsomt skryte på oss vår egen Beer Mile i Tigerstaden.

For en rolig og eventyrlig tur langs Akerselva kan man starte på Nydalen Bryggeri og Spiseri med øl og lunsj, så ta en kjapp dukkert i badeanlegget der oppe før man vandrer nedover langs elvebredden. Ved Sagene står Sagene Lunsjbar som er en institusjon for flytende lunsj, selv om interiør, meny og klientell har drastisk forandret seg til det mindre slitne de siste årene.

Lenger bort i gaten finner man koselige Mysterud Bar med sin lille, men brede ølmeny.
Vender man tilbake til Akerselven vil man passere Hønse-Lovisas hus, kjent fra Oscar Braaten sine bøker, før man kommer til området rundt Mathallen på Vulkan hvor man finner mathallen eneste skikkelige ølbar HopYard, samt Smelteverket (for tiden stengt pga oppussing) og Nedre Foss Gård over gaten (ølbaren er delvis stengt i sommer).
Herfra kan man ta en stikker opp til Bar Flag, et jovialt krypinn hvor barsjefen bærer tatoveringen «no crap on tap».

Går man i den andre retningen i asfaltjungelen kommer man til Grünerløkka hvor barene ligger som perler på en snor. Noen minutter gange er det til Grünerløkka Brygghus, som serverer endel egne brygg og med en gastropubmeny med klassiske retter som Bangers and mash eller fish and chips.

På Løkka finner man også BD57, Brewdog sin Oslo-avdeling, med rikelig utvalg av øl på tapp, flaske og boks, samt en burger- og grillmeny i sann Brewdog-stil.
På andre siden av kvartalet og inn en port finner man Schouskjelleren med sitt rustikke murstensbuede lokale som har egne bryggede fristelser å by på i tillegg til et bredt spekter av øl fra fjernt og nær.

Man kan dukke ned under brua til Akerselven igjen, men skritter man over Eventyrbrua ligger skummende håndverksøl ventende hos erverdige Cafe Sara, som har et stor ølmeny og ikke minst åpent kjøkken frem til 02.30 i helgene.
Like ved siden av finner du Crowbar med sitt luftige og rustikke interiør, hvor man får øl brygget på stedet (bryggverket står ved siden av baren), samt et rikt utvalg fra verdens håndbryggerier.
På hjørnet ligger naboen Bindaas, et sted som har indisk street food og håndverksøl i skjønn forening.

I en avstikker fra Torggata ligger Henry & Sally’s. Fra slushmaskin, via tappekraner til kjøleskap bugnende med ølfristelser, har Mikkeller sin bar i Tigerstaden fått mye oppmerksomhet fra lokalbefolkningen.
I parallellgata ligger Tilt som har hatt Kinn som fast leverandør på noen linjer i alle år, men bredt utvalg av hydrerende dråper på tank og i skap, samt et imponerende utvalg av flipper- og arkadespill.

På Youngstorget finner du Håndslag som har en bryggeribar hvor de presenterer et norske bryggeri hver måned og like ved finnes Kulturhuset med sin avslappede forhold til alt annet av kunst enn ølbryggerkunsten, med spennende utvalg av håndverksøl.

Videre bort Torggata, ned Strøget, kommer man ut i Storgata og har Brygg Oslo på sin høyre side. Kaffebar i inngangspartiet, før en vegg med et halvt kokekar i kobber fra Frydenlunds gamle bryggeri og noen kvadratmeter med tappelister møter en. I overetasjen finner man ‘flaskebaren’ med sitt lagringsskap, kjøleskap, samt månedlige ‘foodtrucks’ som inntar de to småkjøkkene og flere bordtennisbord innerst for de som vil trene bort litt ølvom.

Nedover mot Vaterland finner man Brewgata, med sine 16 tappekraner, mangfoldige flaske- og boksemeny, i lokalene som er dekorert av Oslos kunstnere og tatovører.

Herfra kan man vandre ned på Cafe Fiasco for å se de reisende fare fordi utenfor rutene før man selv farer videre til Mad Goat Tap Room på Grønland.
Her gjør man vendereis mot Rådhuset hvor man finner Amundsen Bryggeri & Spiseri eller til Aker Brygge hvor Beer Palace har vært ølets mekka for turistene i noen tiår.

Om knærne begynner å bli litt moe allerede nå, er det bare en kjapp busstur fra Aker Brygge til Josefinesgate, hvor man finner Oslo Mikrobryggeri rett oppi bakken. OMB var ved starten i 1989 det første nyetablerte bryggeriet på 1900-tallet i landet, og det første pubbryggeriet i Norden. En verdig ende på en ølhistorisk vandring i hovedstaden.

Skriv en kommentar