Trønderøl: Stolt mangfold og fuktig historie

Trøndelag er et av kjerneområdene for tradisjonsbrygg, håndverksøl og gårdsbrygg i Norge. Så klart det fortjener en egen bok!

Trønderøl: Stolt mangfold og fuktig historie

I 1839 etablerer Christian Ludwig Schreiner sitt bryggeri i Trondheim, et av de aller første i Skandinavia som begynner å brygge en ny øltype med moderne metoder. Ølet ble kjent som bayersk øl, og vi kaller det bayerøl den dag i dag.

Dette kan sies å være den spede starten på Knut Albert Solem sin nye bok; Trønderøl: Stolt Mangfold og fuktig historie.
Knut Albert er et kjent navn og ansikt i norske ølmiljøer. Han har blogget om øl siden 2006, skrevet ølbøker som Norsk Øl, Ølguiden siden 2016, Norsk Øl- og bryggeriguide og Ølquiz-boka, sistnevnte sammen med Sammy Myklebust.

Den stolte trønderen har nå skrevet om det utrolige mangfoldet av håndverksbryggerier som nå er spredt over hele Trøndelag, han forteller om de mange hjemmebryggere og tradisjonsbryggere som holder kunsten rundt å brygge øl i hevd.
Det er et utrolig mangfold av håndverksbryggerier spredt over hele fylket, og mange hjemmebryggere og tradisjonsbryggere holder kunsten å brygge øl i hevd. Boka feirer mangfoldet, men tar oss også med tilbake i tid: til bryggesteiner fra eldre jernalder og til ølkirker som ble stengt fordi det var mer fest enn gudstjeneste som foregikk. Den tar for seg drikkeviser og hvor de ble sunget. Trøndere er jo kjent for å være glad i en fest.

I boka kan du lese om industrietableringen rundt 1850, med bryggerier i Levanger, Steinkjer, Sundsvoll, Verdal og Namsos. Og framveksten av E C Dahls bryggeri og deres forgjengere i medgang og motgang gjennom nesten 200 år.

Du vil kunne lese om noen av bryggerne og andre i bransjen, fra de som malter kornet til de som har og skal servere ølet på skjenkestedene. Boken gir også innsikt i de mange som opp gjennom årene har vært ute etter å stoppe både brygging og salg av øl. Den alkoholpolitiske debatten har ikke alltid vært like saklig, så når vi ser tilbake på den i dag, er det mye å le av!

Dette er et festskrift for ølhunder langt utenfor Trøndelag!
Boka Trønderøl: Stolt Mangfold og fuktig historie kommer i oktober på Vega forlag.

Skriv en kommentar