Ølportalen presenterer: Gustav Jørgensen

Ølportalen skal hver uke fremover dele Gustav Jørgensens videoserie "Verdens klassiske øltyper". I den anledning har Rolv Bergesen tatt en prat med ølguruen fra Drammen; Gustav Jørgensen

Ølportalen presenterer: Gustav Jørgensen

Gustav Jørgensen har holdt på med øl lengre enn de fleste. Han har smakt øl, lest om øl, skrevet om øl, snakket om øl og tenkt på øl i en mannsalder snart.

I tillegg er han utdannet innenfor musikk, og han er tubaist, musikklærer, dirigent, korpsentusiast, akevittkjenner og generelt en entusiastisk herre.

Gustav er også den eneste jeg vet om som har gjort det til en profesjon å pare øl og (korps)musikk.

Han har turnert land og strand med konseptet Ølsmakekonsert, til fulle hus og stormende jubel.

Gustav: « Jeg vil formidle at både øl og musikk har en historie. Jeg presenterer ølet, og velger et musikkstykke som passer, og som har en artig historie. Er det f.eks. en tung stout i glasset velger jeg gjerne litt saktere musikk med litt tyngde og alvor.»

@Privat

Da pandemien traff oss i mars i fjor var det mange av oss ølfreelancere som plutselig fikk mye tid til overs. De fleste av oss fikk brukt den til noen nyttig (men kanskje ikke så innbringende); vi fikk brukt masse tid på å skrive om øl.

Gustav valgte en annen metode, han satte i gang videoserien «Verdens klassiske øltyper». I skrivende stund er vi kommet til over 50 episoder, og flere er på trappene.

«Jeg kan egentlig fortsette i det uendelige» sier Gustav. «Etter jeg skrev boken Verdens Klassiske Øltyper i 2009 satt jeg på enorme mengder materiale og research jeg ikke fikk plass til.»

I 2015 ga Gustav ut boken «Øl Vin Mat» sammen med vinskribenten Geir Salvesen, der de for første gang likestiller øl med vin som følge og match til mat.

Da er det selvsagt logisk at noen av videoene handler om øl til mat. «Jeg har tatt for meg rakfisk, og nå står øl til bl.a. lutefisk og pinnekjøtt for tur» sier Gustav.

©Foto Dag W. Grundseth

Om serien «Verdens Klassiske Øltyper» forteller Gustav:

«Jeg har i grunnen interessert meg for øl lenge før jeg hadde lov til å drikke øl.

Da var det pils som gjaldt, men etter hvert oppdaget jeg at øl var mer enn den lokale pilsen. Det var også pilsen i nabofylkene. For dette var i den mørke, eller rettere sagt lyse, ølmiddelalderens tid med ølkarteller. Bryggeriene hadde nemlig stykket opp landet mellom seg som de reneste imperialistene stykket opp land i Afrika.

Men så fikk jeg en åpenbaring. Den norske utgaven av Michael Jackson`s «The World Guide to Beer».

Jeg ble frelst. Frest i malt, humle og gjær. Halleluja.

Da var det ingen vei tilbake, for det var så mye spennende der ute. Flytende kulturprodukter som bare lå der og ventet. I mellomtiden bestemte jeg meg for å bli den i Norge som kunne mest om øl. Det ble jeg selvfølgelig ikke, men det ble til at jeg konsentrerte meg om øl som kulturprodukt. Kulturprodukt med en egen historie. En historie knyttet til samfunnsutvikling, politikk, maktkamp, teknologisk utvikling, håndverk. Til tilgang på råvarer. Til innovasjon og dyktighet, men også til tilfeldigheter. Flaks og faktisk også, uflaks. Eller mer riktig; flaks i uflaks.

I 1989, tror jeg det var, begynte jeg å skrive om øl i Norges eldste vinmagasin «Rødt og hvitt». Da ble det bilferier rundt i Europa til ølhistoriske steder. Jeg jobbet meg først gjennom den tysk/tsjekkiske tradisjonen. Så fulgte engelsk bryggeritradisjon, etterfulgt av belgisk og selvfølgelig den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.

I 2009 utga jeg boka Verdens klassiske øltyper etter flere tusen timer med nesa nede i et glass eller en bok om øl.

Lenge gikk jeg også med tanken om å lage noe som kunne nå ut til flere. Jeg skrev et 40-talls manus om øltyper, men fant raskt ut at det ble håpløst stivt og kjedelig å bare lese det opp. Da ble det å legge opp en liten plan med punkter som jeg skulle innom, for så bare snakke i vei. Og selvfølgelig smake litt.

Det bør imidlertid understrekes at absolutte inndelinger i øltyper er problematisk. Det er faktisk slik at de fleste øltypene har slektninger som er så nære at historiene henger sammen.

Det er forøvrig også svært mange vandrehistorier der ute med mer enn tvilsom sannhetsgehalt. Da er det fint med ølhistorikere som Ron Pattison, Ian Spencer Hornsey, Ray Daniels og noen få andre. Folk som virkelig har gått grundig til verks. Tilbrakt tusener av timer i dyp konsentrasjon over bryggejournaler og funnet ut at historien kanskje ikke er helt som vi trodde den var. For min del innebar det at nesten alt det jeg trodde var historien om skotske øltyper, egentlig er bullshit. For å sitere Ron Pattinson.

Noen mener sikkert at jeg er en «old school». De om det, jeg setter utrolig pris på mangfoldet og ikke minst utforskertrangen som preger dagens mikrobryggeribevegelse.

Men vi må ikke glemme historien. At alle øltypene har sin historie og at vi har det i bakhodet når vi smaker en svart dobbel milkshake IPA brygget med kaldpresset røstet malt og tørrhumlet med…. :-).

Men for all del; la oss gå på skattejakt i ølets verden med åpent sinn og åpen gane, med forståelse at det vi drikker er et flytende kulturprodukt og et barn av den menneskelige kultur. Bare for å si det enkelt. Jeg guider gjerne.»

Bøker av Gustav:

-“Verdens Klassiske Øltyper” 2009, dypdykk i 40 klassiske ølstiler.

-”Skummende lidenskap; fem stabeiser og deres øl” 2013, bl.a. om at ølene gjenspeiler bryggerene og bryggeriets personlighet.

-”Øl Vin Mat” 2015, m/Geir Salvesen, norske tradisjonsretter paret med øl og vin.

 

 

Rolv Bergesen drifter ølbloggen Bergen Beer Blog, er kokk på tredje tiåret, underviser i øl for sommelierstudenter ved NSU (Norsk Sommelier Utdannelse). I tillegg er han program og bryggeri-sjef i Bergen Ølfestival, festivalsjef for Bergen Craft Beer Fest og Bergen Juleølfestival, samt holder på med Øltanken (sammen med Hugo Ivan Hatland og Sammy Myklebust).

Skriv en kommentar