Hva drikker øl- og matfolket til jul?

Hva drikker øl- og matfolket til jul?

Med desember rett rundt hjørnet snakket vi med noen av landets fremste på øl og mat, for å høre hvilke juleøl de skal drikke til jul. Og ikke minst hva de skal spise til. Kanskje du får noen tips og idèer til dine egne julemiddager?

Lasse Lukacs – kokk, festivalgeneral for Håndverksølfestivalen i Oslo og bloggen LasseL 

Som kokk i nesten tre tiår har jeg laget min del av julemat opp gjennom årene og gleden med ribbe, medister, pinnekjøtt, lutefisk, rødkål, ertepure og kålstappe er det lite å spore igjen av når julen ringer inn.
Da er det deilig at familietradisjonen er kalkun.
Og det skader selvfølgelig ikke at min favorittjuleøl er Kinn sin Solsnu som ikke bare passer godt til kalkunen, Waldorf-salat og det andre tilbehøret, men den passer utmerket godt til en forrett av rakfisk, rømme, rødløk, gressløk og lefser.

Solsnu med sine florale og fruktige toner er også god til lunsjen derpå, da det er lefse med smør, sennep og kald kalkun på menyen.

Tradisjonen tro blir det også multekrem til dessert med kromkaker ved siden av. Da er det blitt en liten flaske med Mjøderiets Julemjød som åpnes med andakt. Sødmefull med gode julekrydder som danser med en herlig honningbase er bare himmelsk. Og tåler fint en vellagret akevitt i det lille glasset ved siden av.

I dagene som følger, så har to måneder med julematservering i 10-12 timers dager, minst fem dager i uka blitt et fjernt minne og man orker å lukte, se og ikke minst spise ribbe, medister, rødkål og brun saus igjen. Da blir maten akompagnert av tre glass. Ett for akevitt, ett for Haandbryggeriets Halvors jul og et tredje glass for resten av innholdet i boksen med Halvors jul.

Ølet har fin sødme som passer godt til kjøttet. litt brente toner, bitter sjokolade, fløtekaramell og et fint preg av akevittfatene den er lagret på. Den funker som en kontrast og komplimentær drikke på en og samme gang.
Godt øl og god jul!

Sigrid Strætkvern – Stemningsskaper i Ringnes og forfatter av boken Øl med kniv og gaffel

Ringnes Julebokk – Ringnes Julebokk med sine 9% så dagens lys i 1999, da det for første gang ble åpnet for så sterke øl på Vinmonopolet. Dette mørke gullet brygges alltid før sommerferien, så det får utvikle seg mens vi nyter late sommerdager. Ringnes Julebokk egner seg til å lyse opp en kald vinterkveld og ikke minst når det får følge av pepperkake med blåmuggost.

E. C. Dahls Kong Vinter – gullmedaljevinner i European Beer Star 2021. Den skinner som nypusset julekobber og er en maltfest i glasset. Dette er et utrolig anvendelig matøl, til de fleste typer smaksrik julemat. I romjula lar jeg Kong Vinter favne bredt over et ostefat med Cheddar, Chevre, Camembert og Morbier.

Frydenlund Juleøl – Frydenlund blir ofte mine «go-to-øl» fordi de byr på fylde samtidig som de er lettdrikkelige. Frydenlunds juleøl er i butikkstyrke, det har god fylde og et lite hint av lakris. Jeg synes det fungerer veldig bra som følge både til røkt og urøkt pinnekjøtt.

Jørn Idar Kvig

Jørn Idar Kvig – kokk og forfatter, drifter til vanlig podcasten Ølprat og ølbloggen Høyt Skum

Chimay Blue – denne belgiske klassikeren ble originalt brygget som et juleøl, men var såpass populært at de ble nødt til å brygge den flere ganger. Resultatet er et mørkt, fruktig og fyldig øl, med god konsentrasjon og en friskhet som lesker godt. Dette passer veldig godt til fetere mat grunnet friskheten, så om man har f.eks ribbe med godt tilbehør til vil dette være et veldig godt øl til. Men den kan også nytes til julekakene, da den er ganske maltdreven.

Mack Julebokk – jeg vet ikke hva Mack har gjort med Julebokken sin, men jeg synes den blir bedre og bedre for hvert år. Årets er heller ikke noe unntak, med god karamellsødme, smak av tørket frukt og nøtter. Det gjør den helt kanon som kompliment til sjokolade, pepperkaker eller bare til kos etter lange dager med førjulsstress.

Oud Beersel Winter Lambiek – julens øl er ofte en søt affære, og da synes jeg denne kan være et veldig spennende øl. Strengt tatt en vinterøl, men Oud Beersel sin Winter Lambic er en deilig frisk surøl brygget med furuskudd. Det gir en forfriskende og rustikk øl som går godt med juletorsken, sesongens skalldyr eller juletrepynting.

Rolv Bergesen – kokk og mannen bak Bergen Beer Blog og festivalgeneral for Bergen Ølfestival

Det er etterhvert blitt meningsløst å snakke om juleøl i tradisjonell forstand, altså det mørke og søte og sterke ølet vi kjenner frem til de siste ti årene.

Med fare for å virke gammel (Alt var bedre før!); det virker som om enhver brygger kan kalle et hvilket som helst øl for Juleøl, så er det juleøl.
Min definisjon er i dag at juleøl er det ølet jeg drikker til julematen. Pluss, selvsagt, det ølet jeg eventuelt drikker etter maten. Eller før.

Min slekt stammer fra Sunnfjord og Nord Hordaland, så tradisjonen er urøykt pinnekjøtt på julaften. Pinnekjøttet dampes på en seng av mandelpoteter som svømmer i engelsk brown ale, og kålrotstappen er montert med fløte og rikelig Kvitseidsmør. Til dette serverer jeg normalt et lyst øl med litt friskhet og toner av sitrus og appelsin. Ølet må gjerne ha et litt bittersting og litt fruktsødme, og ikke minst forholdsvis høy karbonering for å få en munnrensende effekt. Ideelt på rundt 6% abv, for å få fylde og munnfølelse.
Så jeg brygger juleølet mitt selv, i god norsk tradisjon.

Men i år gjør jeg som mange andre ølnerder, ølkelnere og spesialister anbefaler. Jeg går for det mer tradisjonelle. Lervig’s Naughty & Nice Doppelbock.
Dette er etter min mening et av de mest vellykkede norskproduserte ølene innenfor denne stilen. Balansert, stor og god munnfølelse, akkurat passe innslag av karamellaktig sødme, florale hint fra humlen, og en dyp fruktig tone som ligger under og holder balansen.
Ypperlig matøl, og ikke minst tåler det svært godt en akevitt på siden.

Annethvert år feires julen på Østlandet, og da står det selvsagt svineribbe på menyen. Til det fete, lyse og sødmefulle svinekjøttet velger jeg ofte belgiske ølstiler, type saison/bier de garde/farmhouse. Friske, crispy, rensende og leskende øl.
Men min favoritt er nok Rodenbach Caractere Rouge (Flanders Red). Tonene av røde bær står veldig godt til svinekjøtt, den syrlige og friske avslutningen renser munnen og spiller på lag med surkålen, og ølet har nok kompleksitet til å takle sausen.

Det eneste ølet som virkelig står fast på min julemeny er Kinn’s Tomasmesse (Belgisk
Quadruppel). Et meditasjonsøl, til bruk seint på juleaften når julefreden har senket seg.
Hvis jeg orker har jeg gjerne en pepperkake med litt Kraftkar til. Ølet er stort og fyldig, men blir aldri for søtt og klissete. Det har mange lag, og er ypperlig egnet for dype tanker og introvert nytelse.
Selv om Kinn lagrer Tomasmesse minst et år før det slippes tåler det godt både ett og to år til i egen ølkjeller. Og det er selvsagt ekstra morro å smake flere årganger opp mot hverandre.

Men det aller viktigste når du velger øl til julematen er at det er et godt øl! Og at det passer til akevitt.

Gustav Jørgensen – foredragsholder, forfatter av blant annet Verdens klassiske Øltyper, som også er hans videoblogg på Facebook. 

©Foto Dag W. Grundseth

For å være helt ærlig så har jeg ikke den minste formening om hva jeg har fått av julegaver de siste årene. Det som imidlertid sitter godt i minnet er duften som hvert år fyller huset med sitt velduftende julekvad. Duften av fjøs og stabbur. Vi snakker selvfølgelig om pinnekjøtt. O` herlige røkte pinnekjøtt som ikke daler ned i skjul, men ned på tallerkenen sammen med kålrabistappe, mandelpoteter, sjy og vossakorv. Vestlands festmat som har erobret landet.

Når det gjelder drikkevalget gjelder det å ta hensyn til at retten både er salt, fett og smaksrik, med en duft så intens at industripilsen blir feid av bordet før en rekker å si kålrabistappe og mandelpoteter.

Her trenger en noe som kan rense opp fett, møte sødmen fra kålrabistappen, skylle bort salt og måle krefter med smakskraften fra pinnekjøttet. Drikke bør også ha en fylde som står til fylden i retten. Klassiske sterke norske juleøl, bokkøl, sterke belgiske klosterøl og mørke hveteøl i polklassen anbefales for de som søker harmoni, mens moderne IPAer vil friske opp og gi liv til kombinasjonen med utrykk som egentlig er litt på siden av tonene og utrykkene fra retten.

Jeg hadde lenge Chimay blå som min utvalgte, men nå er det et Vestlandsøl som har blitt favoritten. Vossaøl fra Voss bryggeri. Et øl som kombinerer norske tradisjoner både når det gjelder både bryggemetode og ingredienser. Kokt i kobberkjele på gamlemåten og det benyttes bare norsk humle, norsk gjær (kveik) samt at ølet blir silt gjennom einerlåg for så å bli tappet på bokser med norskprodusert aluminium. Ølet er på den søte siden og danner vennskapsbånd med den feite og søtlige stappen. Søtt mot søtt faktisk blir mindre søtt.

Et lite avvik fra tradisjonsbrygging er tilsetningen av litt kullsyre, noe som er viktig for å friske opp blant alt det feite og skylle bort salt. Videre blir intensiteten fra pinnekjøttet herlig parert av intensiteten fra kveikgjæren og einerlågen. Saftigheten fra kveiken er også med på å løfte fram saftigheten i kjøttet, samt at syrligheten frisker opp. Litt ekstra julestemning gir også tonene av søtlig appelsin. Ølet har også en fylde som står fint til fylden av retten.

Så bare litt kort om øl til ribbe. Da tar jeg aller helst et tradisjonelt norsk sterkt juleøl. Aass vellagret; ja takk. Til slutt en rett som alle kan lage etter litt øvelse; ferdigkjøpte pepperkaker med blåskimmelost. Perfekt til Chimay Blå. Peppertoner i skjønn forening.

Tommy Holen Helland

Tommy Holen Helland – gründer for 4 Gulatingbutikker, tidligere ølblogger og medstifter av Ølportalen

Monkey Brew – Christmas NEIPA
Dette vil vel flere si at ikke er at juleøl, slik juleøl «skal» være, men tar den med læll. Jeg tenker dette både kan være et godt alternativ til drikke til en litt spicy chorizopølse med en mangosalat og ikke minst til et lett avbrekk fra de tunge juleølene.

Hogna Brygg – Blåtime
Hogna har her gått til den britiske tradisjonen og laget en dark mild. Ølet er laget til Julemarkedet i Trondheim i samarbeid med Gulating Ølutsalg. Den har et lett røstig preg, inneholder noe havre og laktose for å få frem noe mer fylde og er et ypperlig matøl – kanskje da spesielt til julekaker og nøtter, men også til en evt gryte som kommer på bordet ila jula.

Fæby Bryggeri – Gjertruds vintervarmer
Ølet som i sin tid vant en hjemmebryggekonkurranse i regi av Norbrygg har funnet veien til den kommersielle verden. En nydelig koseøl som sender deg rett i godstolen, inntullet i et pledd, foran peisen. Her finner du tørkede frukter og et lett karamellknekk.

Knut Albert Solem – forfatter aktuell med boken Trønderøl, og mannen bak ølbloggen Knut Albert om øl

Jeg foretrekker øl i polstyrke til julematen, men det må også understrekes at det finnes gode alkoholfrie alternativer. Prøv for eksempel Lervigs Driving Home for Christmas. Fin maltkropp, lettdryss av kanel. Kan serveres både til grøt og til ribbe.

Til lutefisken vil jeg anbefale Kinn Solsnu. Bryggeriet kaller dette et fransk gardsøl; Biere de Garde er en ølstil i nær slekt med den belgiske Saison. Dette er øl der gjæren får spille en hovedrolle, og humlepreget er avdempet. Friskt og lyst, men med nok maltfylde til å hamle opp med bacon og ertestuing også. Prøv dette ølet til rakefisk også!

Til ribbe og alt tilbehøret av søtt, syrlig og salt kan man selvfølgelig finne en juleøl fra et av de større bryggeriene. Men er du heldig, finner du et par bokser av Gjertruds Julevarmer, en dobbelbokk fra Fæby Bryggeri i Verdal. Brygger Arne Marius Haugen ble årets hjemmebrygger i 2017 med dette ølet.
Her er det smak av tørket frukt, kjeks og karamell. Dette ølet kan du selvfølgelig servere til mye annen mat som passer til et maltpreget øl, for eksempel vilt.

Til krumkakene og nøttene velger jeg Ekstra God Jul fra Nøgne Ø. De har etter hvert en lang rekke juleøl å tilby, men dette superølet topper listen. Tørket frukt, kandissukker og kaffe.
Illustrasjon fra boken Trønderøl – stolt mangfold og fuktig historie (lenke), foto Astrid Kristin Moen Sund.

Skriv en kommentar