Årets øl for ølskribentene 2021

Årets øl for ølskribentene 2021

2022 er rett rundt hjørnet, og vi har spurt landets ølskribenter hvilket øl de husker best fra det litt kaotiske ølåret 2021. Dette er ikke objektive ølanbefalinger basert på smak, stil eller regler, men personlige historier om et øl eller to de husker spesielt godt fra i år.

Ellen Minerva Opedal-Singsaas – ølskribent og bryggerieier
Jeg gikk gravid noe ut i 2021, så var det ammings og generelt være-flink-mamma. Den første ølen jeg drakk etter graviditeten var selvsagt min favorittpils Urquell, og det var en helt merkelig følelse å drikke øl igjen etter så lang tid, så ølet jeg er så glad i smakte bare vått brød.

Så det er nok mitt artigste minne fra i år – men i sommer fikk jeg smakt på mye. Trilliums Daily Serving Tropical Punch, Tree House King JJJuliusss og Other Halfs Banan-øl er noen gode amerikanere jeg har likt i år.

Anders Misund Berntsen – ølvlogger og mat. og drikkeelsker
Til tross for at jeg har brukt mindre tid på «hvaljakt» og mer tid på mat/drikke-kombinasjoner i år så har jeg fått krysset noen morsomme øl fra ønskelista. Med slike øl som du kanskje har siklet etter i årevis så er det ikke gitt at det alltid blir den utenomjordiske opplevelsen som du kanskje tenkte. Med Anchorage Brewing sin A Deal With The Devil Double Oaked Vanilla så både luktet og smakte det deilig av mørk frukt, mørk sjokolade, bourbon og vanilje, men det var ingen store åpenbaringer helt til jeg kjente at ettersmaken bare ikke ville gi slipp. Det å kunne sitte og humre over «hvor lenge kan det vare??» sammen med gode venner gjorde det til årets øl for min del.

Lasse Lukacs – ølblogger og kokk
Norske håndverksbryggerier har hevet nivået enda noen hakk i året som har gått. Ikke minst har de mer høykvalitets malt fra Norge de kan boltre seg med.
Fantastiske fatprogram, mange flere klassiske ølstiler, justering av gamle oppskrifter og ikke minst nye kreasjoner gjør det spennende å følge norske håndverksøl for tiden.
Sumava fra Haand, Letter of Marque fra Nøgne og Ambience fra Lervig (Rackhouse) var bare noen fantastiske øl fra de største håndverksbryggeriene, men jeg får slå et slag for de mindre bryggeriene og dra frem Folkets Juleøl (ESB) fra Beer Flag, Night Archive fra Sleeping Village og Rodebak sin Farm To Farm Saison Revival som alle ga meg et ekstra stort smil om munnen iår

Rolv Sour Bergesen – ølblogger og festivalgeneral
Ølåret 2021 har servert meg mange gode øl, så mange at det er vanskelig å trekke frem favoritter. Jeg lar meg igjen imponere over den stadig økende kvaliteten på norsk håndverksøl. Et lite knippe av de mange som har gitt meg gode smaker og overraskelser; Hogna Brygg er nå i øverste divisjon, ELØ også, Nøgne Ø fortsetter å levere nydelige godbiter, Haandbryggeriet likeså, Kinn står stadig nærmt mitt hjerte, de to små lokale nykommerene Det Lille Brygghuset og Tøftabrygg er gledelige overraskelser, og Gahr Smith-Gahrsen fortsetter å brygge Andhrimnir. Listen er mye lengre, men det er det ikke plass til her.

Gustav Jørgensen – forfatter og musikker

©Foto Dag W. Grundseth

Øverst på min smakstrone dette året har jeg noen fatlagrede mørke herligheter fra Pohjala, men ølet som overrasket meg mest var et øl som jeg hadde avskrevet som kommersielt og kjedelig, til tross for at det kanskje er det europeiske ølet som har betydd mest for den moderne ølrevolusjonen i Europa, nemlig (hold dere fast); Hooegarden wit. Faktisk et fremragende, komplekst og lettdrikkelig øl. Ellers så hadde jeg stor glede av å smånippe en ukes tid til Oud Faro Vieux fra Oud Beersel fra en 3 liters bag-in-box. Deilig sur og ikke klissete søt som så mange Faroer. Ellers så var det moderate surølet Dad Jokes fra Haandbryggeriet helt utrolig til ørreten som mesterkokk Joakim fra Ask & Loke hadde tilbredt til øl og mataftenen som vi arrangerte sammen i Drammen teater.

Jørn Idar Kvig – forfatter og ølmisjonær
Jeg har gledet meg mye i 2021, og fått lov til å smake veldig mye ny norsk øl. Nye bekjentskap, gamle bekjentskap – det har vært mye glede i glassene i år. Selv om jeg gjerne skulle truffet enda flere på festivaler, eventer og lignende, har jeg fått lov til å jobbe med en god del gjennom arrangementer i 2021. Mitt beste ølminne fra i år er Kokkens Juleøl, som jeg fikk lage med Grünerløkka Brygghus. Kjetil er en mann jeg har stor respekt for, og det å få lov til å lage et øl sammen med han rundt et tema vi begge bestemte var veldig gøy. Selvfølgelig var det han som gjorde det meste av jobben, men følelsen og stoltheten rundt dette ølet er noe jeg husker spesielt godt fra ølåret 2021.

Jon Packer – ølvlogger og blindsmakingsentusiast
Lindheim Ølkompani – Coolship Blåbær En vakker kombinasjon av håndplukkede norske blåbær fra skogene rundt Gvarv og Lindheims unike spontangjæret funk. Det er få i verden som gjør det Lindheim gjør med frukt og øl.

Mona Haugen-Kind – drikkeblogger og redaktør i magasinet Vin & Brennevin
Jeg har smakt mange gode øl i år, men det er ett bryggeri som skiller seg ut. Nøgne Ø har nemlig ikke skuffet i år heller og det er vanskelig å velge mellom de to ulike Dark Horizon 7, Batton Down the Hatches, Letter of Marque og The Northwest Passage. Og dette tross at jeg er en svoren humle-jente!

Skriv en kommentar