Vil du bli Norges neste Mjødmester?

Vil du bli Norges neste Mjødmester?

Mjøderiet i Bergen har nylig annonsert sin årlige konkurranse Mjødmester, der de kårer landets beste hjemmeproduserte mjøder. I fire kategorier skal norske mjødmakere konkurrere om å imponere fire fagdommere, der de beste går videre til finalen og får sjansen til å kalle seg Mjødmester 2022.

Siden oppstarten i 2016 som landets første mjøderi har mye av jobben til Mjøderiet vært å opplyse om hva mjød er og hva det ikke er, og denne konkurransen er som en utvidet del av denne bevisstgjøringen. Det sier medgründer og mjødmaker Stian Krog til Ølportalen.
– En stor del av hverdagen vår går med på å bygge kultur rundt mjød, og å være kunnskapsbyggende rundt det vi holder på med. Vi hadde 24 deltagere i fjor, og håper enda flere i år, kommenterer Stian.

Fra fjorårets kåring av Mjødmester. Kilde: Facebook.com/Mjoderiet

Mjød er en historisk drikk i Norge, men har ikke blitt produsert kommersielt her til lands på svært mange år før Mjøderiet åpnet dørene for 5 år siden. Siden den gang har det kommet flere produsenter på markedet; slik som Askheimer og Marlobobo, som begge kom på markedet i 2020.
– Mjød produseres hovedsakelig av honning og vann, og kan beskrives mer som en honningvin enn øl. Men vi liker å eksperimentere med våre mjøder, som gjør at vi produserer mjøder som har mer «craft beer» uttrykk i seg. Vi har eksperimentert med ting som chili, vanilje og pasjonsfrukt, så selv om vi produserer tradisjonelle mjødtyper lager vi også mye utradisjonelt.

Fjorårets vinner ble Odin Lein Strand med en såkalt melomel, en mjød som er fermentert med frukt. Han brukte da kirsebær, og stakk av med tittelen Mjødmesteren 2021. Stian kan ikke enda avsløre hva vinneren av årets konkurranse stikker av med av premier, men har noen gode tips til alle som vil prøve seg på årets konkurranse:
– Det er god tid til konkurransen, så man har tid til å eksperimentere. Man kan for eksempel lage en basemjød og dele i forskjellige kar av de fire kategoriene som er i konkurransen – det er veldig lærerikt og øker sjansene for suksess, avslutter Stian.

Du kan lese mer om konkurransen her. 

Skriv en kommentar