Hansa Borg blir danskeid

Danske Royal Unibrew A/S annonserte fredag at de har inngått avtale om å kjøpe de resterende 75 prosent av aksjene i Hansa Borg Bryggerier, noe som gjør at bryggerikonsernet blir 100 prosent danskeid i løpet av første halvåret av 2022.

Hansa Borg blir danskeid

– Vi har lenge vært en minoritetseier i Hansa Borg Bryggerier siden 2002, og har i en lengre periode ønsket å utvide vårt partnerskap av gjensidige interesser, sier CEO for Royal Unibrew Lars Jensen i en pressemelding.

Prisen på kjøpet er satt til 2,5 milliarder kroner, der rundt 10 prosent, 231 millioner kroner, skal betales kontant når kjøpet sluttføres. Den resterende verdien av kjøpet betales med aksjer i Royal Unibrew A/S, noe som gjør at verdien på Norges nest største bryggerikonsern er satt til 3,3 milliarder kroner.

I 2002 kjøpte Royal Unibrew A/S en aksjepost på 25 prosent i Hansa Borg Bryggerier, som et strategisk kjøp i et attraktivt marked. I 2021 kjøpte de importøren Solera Beverage Group som inkluderer grossisten Cuveco, før de i dag annonserte oppkjøpet av Hansa Borg Bryggeier.

Tom Young fra Nøgne Ø

– For Nøgne Ø vil en endring i eierstrukturen ha lite å si for den daglige driften på bryggeriet i Grimstad. Både Hansa Borg og Royal Unibrew kjenner verdien av en godt opparbeidet merkevare, sier markedssjef i Nøgne Ø Tom Young.

Hansa Borg eier også Nøgne Ø og merkevarer som Olden Brevann, CB, Grevens og Vinestor. Oppkjøpet markerer også en endring i det norske øl-markedet, der majoriteten av øl som produseres lages av konserner underlagt utenlandske eiere. Ved sluttføringen av kjøpet vil ca. 30% av ølet brygget i Norge, vil være fra bryggerier med norske eiere.

Skriv en kommentar