Lom bryggeri tredobler kapasiteten

«I fleire år har vi ikkje greidd å produsere nok øl». Det sier medeier i Lom bryggeri, Ola Gjeilo til Gudbrandsdølen Dagningen. «Det er motiverande når problema går på den kanten».

Lom bryggeri tredobler kapasiteten

Det er nok ikke vanlig kost for norske håndverksbryggerier å slite med for lite øl å selge. Spesielt med tanke på at salget er mest lokalt og alt ølet er i ‘butikkstyrke’ fra småskalaprodusenten i Gudbrandsdalen.
Lom Bryggeri kjører for det meste ut varene sine selv, men får hjelp av transportør i Innlandet og Østlandsområdet til noen dagligvarebutikker. Gulatingsystemet kjøper også inn ølet fra bryggeriet i Lom.

2021 skulle vise seg å bli bryggeriets beste år salgmessig. Siden starten i 2016 har de brygget ca 50.000 liter i året. Spesielt på sommeren har det vært vanskelig å møte etterspørselen, så de måtte dobble lagringskapasiteten til 19000 liter i årene som fulgte.
I 2020 gjorde de et bykst opp til 75.000 liter og i fjor hadde de et mål om å nå 100.000 liter. Det endte på 100.044 liter. «Det er gjæringskapasiteten vår som har vore for knapp. Fortvila veit du» sukker Gjeilo til GD.

I 2022 blir det utvidelser

Ola Gjeilo og medeier Olav Grjotheim slo til når bryggverket og gjæringstankene til Siste Sang i Oslo ble tilgjengelige. En bryggkjele på 2500 liter og ti gjæringstanker ble losset av foran lett sjokkerte bryggerifolk ved det ombygde fjøset og låven i Grjotheim i Lom. Det er tre ganger så stort som de har. Så da er det planlagt et påbygg på 200 kvm. «Da får vi plass til komplette anlegg som kan køyrast kvar for seg» sier Gjeilo.

Når alt er oppe og går er kapasiteten økt til 2500 liter på bryggingen og 60.000 liter til gjæring av ølet.
Med sine fem ansatte, de fleste på deltid, vil de måtte omorganisere hele driften.
«Eg er spent. Vi ser ikkje for oss full drift av nyanlegget umiddelbart. For å kunne handtere dette må vi også byggje ein heilt ny organisasjon som er tilpassa dette nivået» forteller Gjeilo til lokalavisa.

Lom brygger kun «lagerøl», både lyse og mørke, men bruker mye vekster, krydder og bær som vokser lokalt som krekling, einer, mjødurt (også kjent som ølgress), kvann og bjørkeskudd. De bruker også innimellom lokalt bygg (Skjaak og Døl) som er maltet hos Norsk Malt, som er drevet av Årets ølhund 2020, Arne Bøhmer på Stor- Gaalaas gård på Furnes utenfor Hamar.

Fremtiden ser spennende ut for Lom bryggeri og bekymringene ligger ikke om dette går bra, men heller om de greier å dekke etterspørselen allerede denne sommeren.
For selv med upløyd mark som landsdekkende distribusjon til HoReCa, er tilbakemeldingene ikke å ta feil av. «Vi får mange fine tilbakemeldingar. Det er nesten rørande kor mykje positivt ein høyrer. Det gjev oss ein veldig drivkraft» avslutter en stolt Ola Gjeilo i Lom bryggeri

Skriv en kommentar