Månedens bryggeri – Hognabrygg

Hognabrygg er et lite bryggeri fra Trøndelag som etter snart 6 år ønsker å ta steget fra god lokal tilhørighet til å bli et bryggeri med god nasjonal tilgjengelighet. Vi tok en prat med daglig leder, Liv Bogen, etter at vi fikk nyss i at de hadde oppnådd å bli Gasellebedrift i 2021.

Månedens bryggeri – Hognabrygg

Hvem er dere og hvor holder dere til?

Vi er et håndverksbryggeri – vi rører inn maltet for hånd. Bryggsjefen, en hjemmebrygger som hoppet av oljebransjen, daglig leder som kom fra regnskap og ble ølsommelier, eiere med knowhow på teknisk tegning og mekanikk og godt sammensatt team som gjør det meste selv. Vi holder til på Kotsøy, Norges varmeste sted, og brygger minst mulig de dagene temperaturen ligger opp mot 30 varmegrader. Hogna tok over en Coop-butikk med både kjøl – og fryserom, lasterampe og en kafè som ble til utsalg. Perfekt for ombygging til bryggeri.

Når startet dere opp?
Vi åpnet dørene i oktober 2016 etter et halvt år med ombygging av lokalet. Våre 3 testbrygg på bryggeanlegget ble så bra at vi håndtappa 3 000 liter på flasker og åpna utsalget.

Hvordan finansierte dere oppstarten av bryggeriet og hvem er med på eiersiden?
Vi satset sparepengene og tok opp et banklån. Kjøp av brukt utstyr og ombygging gjorde det mulig. Vi er 4 hovedeiere: bryggsjef Ola, teknisk Sturla, «Petter Smart» mekaniker Ingebrigt og prod.ass Morten. I tillegg har 2 styremedlemmer små aksjeposter.

Hvilken kundegruppe ønsker dere primært å treffe med deres produkter?
Vårt mål er å ha et sortiment som passer til enhver matrett, så målgruppa er smaksglade folk. Vi har øl både for den forsiktige og den outrerte, fra golden ale til en stout lagret på Laphroaig-fat. Ikke så mye på lager-sida, men har en pils på 5,5% som man finner på Vinmonopolet.

Hva er deres identitet, som gjør at dere skiller dere ut fra andre bryggerier?
Balanse og stilriktighet. Uansett hvilken ølstil vi kommer med får den ros for stilriktighet, mye smak, fylde og balanse mellom humle og malt. Ola er rå på IPA-brygging. Og så har vi det med å brygge øl som ikke andre gjør, f.eks dark ales. Og vi legger vekt på å bruke trøndersk malt, og har 14-15 typer øl med dette så langt.

Hvor kan man få tak i ølet deres?
Vinmonopol, Norgesgruppen, Coop, Rema i nærmiljøet, Gulating. Og noen puber i Trondheim og Oslo.

Hvor mange ansatte er dere?
Vi har 3 stykk på heltid; bryggsjef Ola, brygger og designer Mike, og daglig leder Liv. I tillegg leier vi inn de tre eierne Sturla, Ingebrigt og Morten på utbygging/vedlikehold/festivaler. Og all heder til venner og kjente som stiller opp når vi trenger ekstra hjelp.

Hvor stort er brygghuset deres og hva ligger årlig bryggevolum på?
Kan kjøre gjennom 1900 liter, i 2021 passerte vi 100 000 liter solgt. Kapasiteten er på 130 000.

Og dette regner dere med er stort nok fremover?
Nei.

Hvilke øl blir brygget fast?
Dagligvare: Misty Mountain Hops, Calcutta, Kyoto, Fargo, 1332, Solsprett, Rav, Tussmørke, Gull, Liverbirds. Rudolf, Blåtime og Stjerneskudd rundt juletider.

Sterkøl: Rødskjegg, Even More Hops, Misty Mountain Tops, Crispi Boi, Kardinal, Pave, Chocolate Seasurf, Bean Dream, X:, Just another (fruktvarianter), Ildsjel. Vixen i to varianter, Blitzen, Cupid og Papa Noel til jul.

Hvordan har den pågående pandemien påvirket driften deres?
Stor økning på salg av 4,7% førte til at vi måtte ansette brygger Mike. Det var superflaks for vi fikk både brygger, etikett – og webdesigner, kvalitetskontroll og bar-bygger i ett. Vi var ikke sterkt inne på Horeca-markedet (Hotell, restaurant og catering. (red.anm)) og ble derfor ikke mye påvirket av skjenkestoppen.

Har dere andre prosjekter på gang?
Nyeste ølet er Ildsjel på 5,5%, til ære for våre trønderske maltleverandører på Bonsak Gårdsmalteri.

Har dere egen bokslinje? Og leverer dere kun på boks, eller har dere også øl på fat eller flasker?
Vi sparte så mye på å bygge bryggeanlegget av gamle tanker fra Tine, at vi fikk råd til å kjøpe bokstappelinje. Var faktisk første håndverksbryggeri som satset på boks uten å gå om flaske først. Bortsett fra prøvebatchene til åpninga av utsalget da, men vi tapper på fat til puber eller privatpersoner om noen vil ha det, og har to spesialøl, porter med Brett-gjær, på flaske.

Har dere noen nye produkter eller eksperimenter på gang, som dere kan dele med våre lesere?
Vårt motto er «det beste ølet er ikke brygget ennå», så derfor slipper vi nye øl på polet omtrent hver måned, og kommer med varianter i butikkstyrke 3-4 ganger i året. Even More Hops er en ipa-serie på 8% hvor vi bytter humle for hvert brygg, tilsvarende Calcutta i 4,7%. Så har vi Just another-serien med forskjellig frukt, og X: -serien som er stouts lagret på forskjellige fat. Og hva vi ellers måtte finne på, har en del på tønne vi skal leke litt med.

Hva er målet deres? Nasjonalt eller bare lokalt og hvordan er distribusjonen tenkt?
Vi skal være nasjonale, og er på god vei. På 4,7% håndterer vi det meste selv, men vurderer grossist mot Vinmonopol etter hvert.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?
Vi tar imot grupper på ølsmaking, pubkvelder og konserter. Omvisning med ølsmaking er populært for bedrifter og ølklubber/bryggelaug, men har vi tid tar vi en runde i bryggeriet om kunden som kommer i utsalget ønsker det også.

Er det annet om bryggeriet som bør nevnes?
Stikk innom og si hei!

Og til slutt: Hva er ditt beste øl og mat tips?
Avhengig av situasjon, men alltid stout og sjokolade.

Skriv en kommentar