Irland har innført minimumspris på alkohol

Den 4. januar ble det innført en ny lov hvor det er minimumspris på salg av alkohol over hele republikken Irland som et helsemessig tiltak.

Irland har innført minimumspris på alkohol

Siden 2015 har hver ire statistisk sett drukket 11 liter ren alkohol årlig i gjennomsnitt. Det tilsvarer 445 pints med øl eller 116 flasker vin per person, per år.
Til sammenligning drakk nordmenn i gjennomsnitt 7,23 liter ren sprit per person her i Norge i 2020.

Mye alkoholisme, ‘binge-drinking’, utagerende oppførsel pga alkohol og helseutfordringene dette fører med seg, har fått de irske myndighetene til å innføre minimumskravet for salg av alkohol.
I 2021 innførte de restriksjoner på hvordan alkohol kunne være utstilt i butikkene, slik at de ikke er så fremtredende i handelsbildet som de var tidligere.

Minsteprisen utgjør €010 per gram alkohol, som ikke sier de fleste så veldig mye, men i tillegg kan det ikke selges noe for under 1 Standard drink, som utgjør 10g alkohol i Irland. Minimumspris per enhet er ikke en skatteavgift (de er allerede pålagt), så ikke helt sammenlignbart med norske alkoholskatter. Her er noen kjappe eksempler:

Med den nye lovgivningen gjør at en boks øl på 4,3% må koste minst €1,70 (17 kroner) og en flaske vin på 12 % minst €7,40 (ca 75 kroner). Sprit med 40% alkohol kan ikke selges for under €20,70 (209 kroner) og en 0,7l flaske whiskey skal selges for minimum €22 (222 kroner).

Skeptikerne mener Nord- Irland også må innføre en lignende lov, ellers vil det bli «svenske tilstander» mellom Irland og Nord- Irland, da folk vil reise nordover for å handle billigere øl, vin og sprit. Når Skottland introduserte samme minimumsprising på alkohol i 2018, falt alkoholsalget det påfølgende året til sitt laveste på over to tiår.

Skriv en kommentar