Unik utdannelse for drikkevareproduksjon i Norge

Fagskolen i Viken skal til høsten starte et unikt studie, som gir utdannelse innen produksjon av øl, mjød og sider.

Unik utdannelse for drikkevareproduksjon i Norge

De siste årene har det blitt utdannet mange ølsommeliere fra de forskjellige utdanningene vi har i Norge, men skal man få gjennomført en bryggeriutdanning har Bryggerihøyskolen i Danmark vært nærmeste alternativ. Til høsten blir det en forandring på dette, når Fagskolen i Viken starter «Øl, mjød og sider-produksjon» til høsten. Studiet er helt unikt i Norden da det tar for seg tre forskjellige tilvirkninger av alkohol, selv om fagleder Kyrre Romuld ikke legger skjul på at øl var det første de hadde i tankene.

– Da vi startet forarbeidet på studiet var vi innstilt på å etablere en bryggeriutdanning, men skjønte ganske snart at man kunne favne bredere enn som så. Med fokus på reiseliv finnes det i dag fantastisk mange gode råvarer hos forskjellige smaksreisemål rundt om i landet, og det å kunne inkludere både mjød- og siderproduksjon føltes naturlig, sier en engasjert Romuld til Ølportalen.

En fornøyd Kyrre Romuld fra Fagskolen i Viken, ser frem til et spennende studie til høsten.

Avdelingen som Kyrre har ansvaret for holder til i Bardøla Høyfjellshotell i Geilo, og har siden oppstarten i 2020 hatt en stor søkermasse hos seg til tross for pandemien. Det er konkrete planer om å bygge et bryggeri på hotellet, med et større produksjonsbryggeri i tillegg til mindre bryggeenheter. Lokasjonen i hotellet vil være viktig for studiet som blant annet vil ha en pub med bryggeriets øl, og Romuld understreker viktigheten av gode samarbeid for å lykkes med studiet.

– Det har vært veldig inspirerende å oppdage delingskulturen som er i bransjen, og vi opplever stor interesse fra reiselivet nå som vi har annonsert studiet. Et av de viktigste samarbeidene vi har er med interesseorganisasjonen Hanen, som fokuserer på bygdeturisme, gårdsmat og fiske. Mye av fokuset på studiet vil være bygd rundt bærekraft både produksjonsmessig og økonomisk for studentene, og blant temaene som skal i læreplanen er dyrking og sanking.

Studiet er åpent for søking i Samordna opptak, og det er 30 studieplasser for det første året med studier. Det vil være et samlingsbasert studie som skolen allerede har gode erfaringer fra, som har spesialisert seg på reiselivsfaget. Kyrre kan meddele at det i april er invitert til oppstartseminar for studiet, der personer fra bryggerier, mjøderier og sidermakere er invitert. Tillegg er fagfolk fra andre deler av øl-Norge invitert, til en samling som Kyrre har store forhåpninger til.

– Ved siden av produksjon er merkevarebygging, formidling og opplevelser en viktig del av studiet. Stadig flere håndverksaktører utvikler opplevelser som både bidrar til økte inntekter og som styrker egenart og merkevare. Når norske bryggerier, mjøderier og siderprodusenter opplever en sterk økning i besøk fra dedikerte mat- og drikketurister så blir kvaliteten på formidling og opplevelser ofte like viktig som det de får i glasset, sier Romuld.

Det er mulig å søke seg inn på studiet allerede nå, og søknadsfristen er 20. april. Du finner mer informasjon på Fagskolen i Viken sine hjemmesider her.

– Vi ser frem til å sette sammen et studie som ikke bare er unikt i Norge, men også i nordisk sammenheng. Det å kunne få mennesker fra flere bakgrunner og med forskjellige interesser i samme studie, er vi sikre på vil skape unike bånd og samarbeid på tvers av både bransjer og bedrifter. Når ulike folk møtes, kan det skapes magi. Det er det vi håper å få til her, avslutter Kyrre.

Skriv en kommentar