7 Fjell brygger ny pils hos Aass bryggeri

7 Fjell samarbeider med Aass Bryggerier i Drammen om produksjonen av sin nye pilsner.

7 Fjell brygger ny pils hos Aass bryggeri

Rett før pandemien svøpte over landet, begynte 7 Fjell å levere øl på tank til utesteder. Dette var ment å utgjøre en stor del av produksjonen, og dermed mye tank-kapasitet ved bryggeriet på Bønes.
Bergensbryggeriet har lenge gått og tenkt på hvordan de kunne øke kapasiteten i og rundt egne lokaler, samt hvordan de skulle tilnærme seg det å produsere øl hos andre aktører.

Bryggmester Gahr Smith-Gahrsen forteller historien til Ølportalen: – Vi er et stolt, bergensk håndverksbryggeri, og noen vil kanskje reagere på at vi nå brygger øl hos andre. Både på et stort bryggeri og på Østlandet i tillegg!? Men da muligheten for å få brygget hos Aass bød seg var det ikke særlig vanskelig å si ja.
Aass er familieeid, har et solid rykte og lager glimrende øl, så det har ikke vært problematisk i så måte. Skikkelig hyggelige folk er de også.

Åpenhet
7 Fjell har alltid hatt fokus på åpenhet rundt ølene sine, som når de delte oppskrifter, slik vi har skrevet om i Ølportalen tidligere.

– Noe som har vært viktig for oss er åpenheten omkring ølet. Vi holdt kortene om bryggingen hos Aass tett til brystet frem til det ble sluppet, men når det nå er i salg er det et poeng at vi er åpne. Åpne om at vi brygger det hos Aass, og fortsatt åpne omkring innholdet, slik vi er med alle ølene våre, utdyper Smith-Gahrsen

– Vi har QR-koder på alle etikettene. Disse tar det til oppskriften. Som tidligere hjemmebrygger synes jeg det er en fin ting å dele slikt. Jeg har lært utrolig mye av andre bryggere som har delt kunnskap og oppskrifter, og vil gjerne gjøre det samme selv.
Jeg har aldri forstått greien med å holde slike ting så hemmelig. For all del, folk må få gjøre som de vil, men jeg har bare aldri skjønt det.

– Hvor et produkt er produsert burde etter min mening vært obligatorisk informasjon på forpakningen, og hvorfor folk skal være uvillige til å dele slikt har jeg heller aldri forstått. Forbrukerne bør ha rett til å vite hvor varen de har kjøpt er produsert, så opprinnelsesmerking burde bli påbudt (dette har nylig blitt påbudt i Frankrike red. anm).

Overgangen fra lite til stort anlegg
Det var ikke snakk om at det skulle sendes oppskrift til Drammen og så fikk de brygge ølet for 7 Fjell. Her skulle man være med på prosessen. Om enn noe mindre manuelt arbeide.

– Som brygger har det vært veldig moro å få lage noe på et anlegg som er noe ganske annet enn det svært manuelle brygghuset på 7 Fjell. Samtidig gjør jo det store anlegget til Aass egentlig akkurat det samme som vårt; mesking, siling, koking og gjæring. Prinsippene er nøyaktig like, den tekniske utførelsen er bare mindre manuell, sier Gahr Smith- Gahrsen.

Så, hva med ølet? Ny oppskrift, som betyr nytt øl for oss ølinteresserte. Hva kan vi forvente oss?
– Hvis jeg skal beskrive den selv vil jeg si den ligger i skjæringspunktet mellom en tysk og tsjekkisk pilsner, tilpasset den norske butikkstyrken, naturligvis. Resultatet er en krisp, frisk og balansert pils med et tydelig humlepreg uten at det dominerer. Personlig er jeg strålende fornøyd i alle fall. Humlen er klassisk Saaz. Maltet er pilsnermalt og et lite innslag münchnermalt, begge fra det danske malteriet Fuglsang, som er samme malt som vi bruker på 7 Fjell, avslutter bryggerimesteren hos 7 Fjell.

Skriv en kommentar