Nye mjød i mars

Etter to gull til Mjøderiet og ett sølv til Askheimer i Mead Madness Cup i Polen sist helg, er det vel bare naturlig å følge opp med mer mjødnyheter.

Nye mjød i mars

Askheimer kommed ny mjød i mars-slippet på Vinmonopolet 2.mars, mens Mjøderiet kommer med en påskemjød i spesialslippet den 24.mars. Marlobobo slipper mjød i begge lanseringene.
Ølportalen har hørt med de respektive mjøderiene om hva som kommer.

Marius Loktu fra Marlobobo:

Tilleggsutvalget mars:
Stevnsberry (2021) – Om Marlobobo hadde hatt et flagship-produkt, så hadde det nok vært denne kirsebærmjøden basert på de ekstremt smakfulle Stevnsbær-kirsebærene. Her er det kun bøttevis av små, smakfulle og mørke kirsebær i tillegg til norsk sommerhonning som har bidratt til det komplekse smaksbildet. 2021-årgangen har et knepp opp på mandel/kanelpreget som kirsebærsteinene kan gi, sammenlignet med fjorårets versjon.

I tillegg kommer vi med en heftig stout; Bottomless Bob – Dobbelmesket og langtidskokt imperial stout med ferskrøstet brasiliansk kaffe fra multikunstnerene hos Talormade i Oslo, ekstra mørk lønnesirup og vaniljestenger fra Madagaskar og Uganda. 

Spesialutvalget mars:
Glen Fyne Select (2021) – Bringebærmjød med håndplukkede bringebær av sorten Glen Fyne. Nøye selekterte, én etter én, for å kun inkludere perfekt modne bær i produktet.

Produktet er et samarbeid med produsenten Sveen Vestre i Løten (honning) og Dusgard ved Moelv (bringebær). Bringebærsorten har en utrolig fin farge, aroma og smak. Og det er ikke uten grunn at NOFIMA vurderte nettopp disse bærene, fra denne produsenten, som de søteste og mest aromatiske bringebærene målt i forhold til en rekke andre bringebær de har testet.

Free Jazz In The Park (2021) – Spontangjæret solbærmjød med Ben Tron solbær med kort skallkontakt. Terroirpreget og kompleks, men med et klart og friskt solbærpreg i front, etterfulgt av en rekke smaksnyanser som gjør at den forandrer seg mellom hver eneste slurk.

I tillegg så slapp vi jo også en bourbon fatlagret mjød i TU Februar (Bourbon BA Wildberry Doofus)

Askheimer’s Anders Riseng:

Wilderness er en small-batch fra Askheimer. Den er tappet opp i 240 stk 375 ml flasker som alle er nummererte til sluppet 2. mars ved Vinmonopolet.

I fjor plukket vi ville epler ved Skjørshammer brygge, plommer fra Rakkestad, lokal honning,
Kildevann, skogsurter – einer, granskudd, furuskudd, rognebær, paradisfrø og tindved. Eplene og plommene er spontangjæret.

Wilderness er på 16% og har navnet sitt fra alle de viltvoksende urter og frukter vi har høstet selv.
Den er siden blendet med en 16 mnd lagret basemjød.

Wilderness er hittil utprøvd til skog-sopp suppe med stor suksess, men bruksområdene er nok flere. Vilt for eksempel.

Stian Krog fra Mjøderiet forteller om påskemjøden:

I år lanserer vi for første gang i moderne Norgeshistorie en påskemjød. Vi har rett og slett kalt den nettopp det: Påskemjød!
Dette er ikke en tung smaksbombe, men en florlett og elegant sterkmjød. Med 10 % alkohol, og lett krydret med appelsinsaft og litt appelsinzest (revet skall) er dette en type mjød vi ikke har laget før.

Lettdrikkelig som en «sessionmjød», med avdempet sødme og en friskhet som passer både påskesol på fjellet og hyttekos. Kan kanskje også gå til lammelår eller til søte desserter, men det har vi ikke fått testet enda (det er jo en stund til påske).

Er dette mjødens svar på en imperial blond ale eller pils? Eller er den mer i de lette hvitviners landskap? Uansett synes vi den er et nytt og spennende innslag i mjødutvalget her til lands.

Påskemjød kommer på Øl+ («spesialpolene») i de 13 største byene her i landet den 24. mars, så det skal være greit med tid før påsken setter inn til å få med seg denne i handlekurven på polet.

Skriv en kommentar