Ukens ølanbefaling – San Quirico Zafferano de Montalcino

Denne uken er det en litt annerledes øl som anbefales, nemlig et safranøl! Ølet er fra Val d'Orcia i Toscana og brygget med lokal safran fra Montalcino

Ukens ølanbefaling – San Quirico Zafferano de Montalcino

Birrificio San Quirico
BIRRA ARTIGIANALE Allo Zafferano Di Montalcino /Pura Crocus
Blonde med safran 4,5% 0,335l kr 219,90

Farge: Tåkete, guloransje med lett grålig skum
Aroma: Salig blanding av safran og belgisk gjær mot wit. Sitrus, høy, lyst malt og den umiskjennelige aromaen av safran
Smaker: Middels kropp, fin smak av safran, men det overdøver nyansene fra ølet som ligger i bunn. Det er noe tegn til en wit eller velhumlet blonde før blomster arrene fra krokusen tar hovedrollen.
Misforstå meg rett, det er ingen overdådig og massiv tsunami av safran som kommer, men de florale tonene er så potente og ølbasen så delikat, at bare litt av krydderet gir nok effekt.

Så det er en blonde/wit som gir florlette innslag av sitrus, lys karamell og høy under krydderiet med en tørr avslutning, som sender tankene til hvilke matretter denne vil gå godt til, da man skal være ganske glad i safran for å bare nyte denne ølen alene.

Bryggerhuset (pilotbryggeriet til Aass) hadde en juleøl i 2017 kalt Lussekatt-trippel, hvor de hadde tilsatt rosiner og kardemomme i tillegg til safranen, hadde de en mye fyldigere øl, men den klokket da også inn på 8%. Her har italienerne laget et matøl med en eksklusiv tvist.

Safranølet er brygget i den toskanske regionen Val d’Orcia med lokal safran fra Montalcino, så dette en morsom liten reise for gastronomer. Jeg ville overrasket gode venner med et såpass spesielt øl i et middagsselskap og da kanskje spesielt et selskap med kremete supper, pastaretter og risotto.
Og selvfølgelig fisk og annen sjømat er jo gode kombinasjoner med safran.

Skriv en kommentar