Finalen i Battle of the Breweries

Gjennom vinteren har det vært øl- og matfest i Bergen, med en spennende finale mellom Lervig og Lysefjorden Mikrobryggeri.

Finalen i Battle of the Breweries

Artikkelen ble først publisert på Bergen Beer Blog.

Det ble en svært spennende finale i konkurransen om å by på den beste ølparingen til Colonialen Litteraturhuset’s nydelige mat. Og det ble igjen en kamp mellom David og Goliat. Outsideren Lysefjorden Mikrobryggeri slo ut Kinn og Haandbryggeriet i innledende runder. Giganten Lervig slo ut 7Fjell (på hjemmebane!) og Skudenes Bryggeri.

Duellantene ble på forhånd enige om at alle ølene skulle konkurrere blindt, altså at publikum ikke fikk vite hvilket øl som var hva før etter at stemmesedlene var levert. Colonialen Litteraturhuset var utsolgt, og stemningen var spent.

Første rett; cheviche av kveite, servert med tang, tomater og koriander.  God syrlighet og et ørlite chili sting. Duellantene hadde tenkt likt og stilte begge med lyse gjærdrevne øl, som bar umiskjennelig preg av saison. 

  • Glass 1 var lys og klar med et fint sitruspreg. 
  • Glass 2 litt mørkere og fyldigere, mer tydelig gjærpreg.

Ølene var såpass like at valget ble vanskelig.  Et lite flertall mente at sitruspreget i glass 1 fungerte best.  Altså Lervig’s Zimm’s Legacy.  Glass 2 inneholdt Lysefjorden’s Hoppy Saison.

Andre rett; bresert kalvebryst med neper og kål.  Kyllingskysaus og bakt småpotet. Her hadde duellantene gått hver sin vei. 

  • Glass 1 inneholdt et syrlig lyst rødt øl med tydelig preg av bær, og toner av fat og «funk». 
  • Glass 2 var mørk, nesten svart, fyldig og balansert med forholdsvis høy sødme.

Et solid flertall mente at sødmene i glass 2 ble for mye, og at syrligheten i glass 1 fungerte best til retten.

Glass nummer 1 var Bærtur fra Lysefjorden, en minibatch spontanfermentert råøl tilsatt en solid mengde selvplukkede blåbær og bjørnebær, fatlagret. I glass nummer 2 var Konrad’s Stout, en solid klassiker fra Lervig.

Tredje rett; sitron og timian sorbet, servert med hvit sjokolademousse.

  • Glass 1 inneholdt et lyst, nesten gult, syrlig øl med preg av aprikos og fatlagring. 
  • Glass 2 også et surøl, men litt mer tydelig syrlighet og tydelig preg av tropisk frukt, med kremet skumhode der det lå en timiankvist.

Igjen hadde duellantene tenkt ganske likt, og valget ble vanskelig.  Et knepent flertall likte glass 1 best.

Glass 1; Lervig’s nydelige Foeder Abricots, fermentert med gjærstamme fra belgiske Oud Beersel og 12 måneder på foeder.

Glass 2; nok en minibatch fra Lysefjorden.  Opprinnelig et lyst øl med granskudd og pors som var på vei i sluket, da bryggerimester Rune fant ut at det fungerte godt som surøl og tilsatte naturlige aromaer av tropisk frukt.

Sermonimester Antonio sto for opptellingen av det totale stemmeantallet, og kunne annonsere til et spent publikum og enda mer spente duellanter; Lysefjorden 60, Lervig 51!

Skriv en kommentar