Heidrun bokser øl-Norge

Det har kommet håndverksbryggerier i snart hvert en krok i dette landet, men tre brødre i Sandefjord så en mulighet ingen andre hadde kastet seg over under ølrevolusjonen i Norge.

Heidrun bokser øl-Norge

Navnet Heidrun er vel kanskje mest kjent fra norrøn mytologi som en geit som står sammen med hjorten Eiktyrne på taket av Valhall og hvor det renner mjød fra spenene til Heidrun ned i et drikkekar i Odins hall i Åsgard. Og da er det naturlig å tro at det var herfra Ægir bryggeri hentet navnet til sitt vikingmjød.

Heidrun er også kjent som et gass- og oljefelt i Haltenbanken. Og det tar oss nærmere til sakens kjerne, da grünederen bak Heidrun tapperi, Eirik Solvåg, hadde 16 år bak seg i gassindustrien før han etablerte selskapet sammen med broren Ørjan i 2017 på Pindsle i Sandefjord. Enda en bror har kommet til etter etableringen og derfor liker de å kalle seg en familiebedrift.

«Tanken var enkel: hjelpe norske mikrobryggerier med å få tappet produktet sitt på den mest egnede og miljøvennlige emballasjen» forteller gründeren til Ølportalen.

Det hele startet med et tappeanlegg og konseptet mobil tapping. De reiste rundt til kundene, rigget seg til, tappet ølet på boksene, snurret på etiketter, pakket sammen og dro videre.
Det er et godt og enkelt konsept som hjelper bryggeriene med utfordringer som plassmangel, kunnskap om hvordan tappelinjen fungerer og ikke minst penger, for en permanent tappelinje og oppbevaring av tombokser tar en romslig del av et lokale og gjør et dypdykk i økonomien, spesielt for et lite bryggeri.

«Vi bidrar selvsagt med å ha tilgjengelig emballasje i mange formater som er vanskelig for det enkelte mikrobryggeri å kjøpe inn selv, samt utfordrende å lagre. På dette området fungerer vi vel litt som et kooperativ» forteller Solvåg.

Alt bryggeriene trenger å gjøre er å avtale mengde, tid, sted og så sende trykkfilen for etiketten og boksstørrelsen, så er stort sett resten opp til gjengen på Heidrun tapperi.

«Ettersom våre kunder vokser har det blitt naturlig at de trenger permanente anlegg og vi hjelper da ofte til med å finne og installere gode løsninger basert på behov» sier Eirik Solvåg til TenkSandfjord.no.

Fra det spede starten med en tappelinje og fokus på håndverksøl for snart fem år siden, har Heidrun tapperi idag vokst til å ha hele 6 anlegg som de enten drifter selv eller leier ut og drikkevarene har utvidet seg fra bare øl til å tappe iste, kaffe, brus, cider, eplemost, energidrikker og cocktails.

«Det er stadig nye markeder som dukker opp. Og det er bra, for øl er en presset bransje. Flere produkter gir både oss og bryggeriene flere ben å stå på» beretter Solvåg stolt.

Heidrun Tapperi har uten tvil vært en suksess og en veldig positiv tilføyning til håndverksbryggeriene og andre småprodusenter rundt det ganske land.
Det har gått fort oppover og det har vært morsomt å se bedriften vokse, men noe nye grünereventyr blir det ikke med det første.
«Det har vært ekstremt mye reising og lange arbeidsdager, og for å si det sånn; kona har vært nokså tydelig på at jeg ikke får lov til å starte på flere slike prosjekter» humrer Eirik Solvåg, gründer av Heidrun Tapperi

Skriv en kommentar