Finn et nytt bryggeri eller to (i Tyskland)

For de som er mer enn middels ølinteressert, er det mange byer i Europa man gjerne vil besøke. Men hva med å løfte blikket litt og let etter noe nytt?

Finn et nytt bryggeri eller to (i Tyskland)

For et par uker siden besøkte jeg Köln og Düsseldorf, to byer kjent for hver sin klassiske ølstil. Disse stilene er selvfølgelig kopiert i alle verdenshjørner, men det er noe eget med å oppsøke tradisjonene. I Düsseldorf finner du Altbier, et brunt, klart overgjæret øl med preg av malt og karamell, med ulik grad av humle og bitterhet. I Köln er det Kölsch som råder. Det kan se ut som en pils når du løfter glasset, men også dette er brygget med en egen gjærtype. Det gir et lettdrikkelig, fruktig øl. Ettersmaken kan være tørr, men her er det lav bitterhet. Kölsch er en beskyttet betegnelse, og kan bare brygges i et bestemt område.

Bryggerivertshus

I sentrum av begge byer finnes det tradisjonsrike bryggerivertshus som du finner i alle turistguider, og de er vel verdt å besøke. Her er det korte avstander, så du kan spasere mellom skjenkestedene, og i denne regionen er skikken at kelnerne går rundt med 0,2 liters glass med øl, og du får stadig nye når glasset er tomt hvis du ikke sier fra.

Men det krever ikke så mye for å finne bryggerier som ligger litt utenfor storbyene. Google Maps er det enkleste verktøyet for å finne frem. Men merk at Brauhaus ofte brukes litt løselig, du må se litt nærmere på nettsidene før du vet om de virkelig brygger eget øl.

I Düsseldorf hadde jeg installert meg på et hotell som ligger på jernbanestasjonen, altså med glimrende kollektivforbindelser med buss, trikk, t-bane og tog.

Ratingen er verdt et besøk

15 minutter med lokaltog brakte meg til nabobyen Ratingen, der noen minutters spasertur bød på fine ølopplevelser.

Talschlösschen, som skrives med liten t, kaller seg et øl- og spisehus. Her er det de lokale som kommer innom for et glass eller en matbit. Og de er veldig stolte av ølet, som innehaveren brygger på kjøkkenet.

Du kan forvente tre av deres egne øl på kranene, brygget under navnet Ratuga, et gammelt navn på byen; en KellerHell, en pils og en Alt. Flere av ølene er brygget med økologiske ingredienser. Jeg smakte alle tre, og hybriden av en Kellerbier og en Helles var grei nok, men ikke særlig spennende. Både deres Anger Pils og NatUR-ALT var glimrende øl. Hyggelig betjening også, fint å sitte i baren ved inngangen.

I selve sentrum av byen finner man Ratinger Brauhaus, som ligner på de tilsvarende inne i Düsseldorf. Her tapper man opp 0,2-litersglassene med Alt fortløpende. Du trenger ikke signalsiere for å få flere, tvert imot må du si stopp – enten med å si fra eller ved å legge en ølbrikke på toppen av det tomme glasset. Fin, maltrik Alt, litt karamell, forsiktig bitterhet og litt florale toner fra mellomeuropeisk edelhumle. Her er det ikke noe ekstremt eller trendy, et godt øl man har holdt i hevd i generasjoner. En god ettersmak som sitter i munnen mens jeg rusler gjennom stille gater tilbake til stasjonen.

Skriv en kommentar