Ukens ølanbefalinger: Happy Birthday (To Us) fra 7 Fjell Bryggeri

Ølportalen har overtalt flere av de norske ølbloggerne til å dele sine ølanbefalinger på våre sider. De er med for å dele av sin erfaring og kunnskap, samt spre det gode ordet om øl til nettopp deg

Ukens ølanbefalinger: Happy Birthday (To Us) fra 7 Fjell Bryggeri

Happy Birthday (To Us)
Collaborative Barleywine
10,5%
7 Fjell Bryggeri

Mørk kobber brun med rødskjær, klar, fint lyse brunt skumhode.

Aroma av karamell, tørket frukt, hint av brødbakst.

Fyldig, lett karbonering med små bobler, kremet munnfølelse. Balansert sødme med hint av tørket frukt, karamell, hint av brødbakst, skorpe. Fin lang avslutning med fruktsødme og karamell, lett bitterhet.

Nydelig barleywine.

Kan godt følge kraftige kjøttretter og ost.

Happy Birthday (To Us)
Collaborative Barrel Blend Barleywine
10,5%
7Fjell Bryggeri

Mørk kobber brun, uklar, lite beige skumhode.

Aroma av karamell, tørket frukt, hint av vanilje og treverk.

Fyldig, lett karbonering med små bobler, kremet munnfølelse. Balansert sødme som er litt tydeligere enn den forrige, med hint av karamell, tørket frukt, svake hint av bourbon og tre. Fin lang avslutning med god sødme og svakt hint av bourbon. En anelse mer fyldig enn den forrige. Også denne er nydelig, og vil være ypperlig følge til modne oster.

Dette er altså et jubileumsbrygg, og er et samarbeid med engelske Anarchy, skotske Fierce, polske Stu Mostow og sunnfjordske Kinn.

Første versjonen ble lagret i 3 år på flaske. Andre versjonen er et «re-brew» der det er blandet inn ca 25% av det opprinnelige ølet som har vært lagret på bourbonfat. Deretter lagret på flaske i 1 ½ år.

Jeg smakte begge først da de kom. Etter å ha smakt dem igjen tror jeg faktisk at de ekstra månedene i kjelleren min har gjort dem godt.

Når 7fjell og bryggerimester Smith-Gahrsen lanserer barleywine vet de fleste at man har noe godt i vente, jfr. Andrhiminir som av de fleste, inkludert undertengede, regnes som ihvertfall Norge’s beste barleywine.

Happy Birthday (To Us)-ølene er ikke langt unna. Kanskje litt «snillere», men absolutt i øverste klasse. Så er det da litt forskjell i oppskriftene (som ligger åpne på bryggeriets hjemmesider).

Collaborative Barleywine finnes på enkelte pol på vestlandet, sørlandet og østlandet, mens Collaborativ Barrel Blend Barleywine finnes på Bestillingsutvalget.

Dagens anbefaling kommer fra Rolv Bergesen.
Rolv Bergesen står bak ølbloggen Bergen Beer Blog, har over 30 års fartstid i restaurantbransjen og er festivalgeneral for Bergen Ølfestival,  Bergen Craft Beer Fest og Bergen Juleølfestival. Innimellom jobber han med produktutvikling for bryggerier og holder stadig smakinger og foredrag om øl

Skriv en kommentar