Om øl og jazz

Om øl og jazz

«Stedet for den gode følelsen og gjerne et glass rødvin.»

Det høres ut som beskrivelsen av en hyggelig vinbar, men er faktisk hentet fra Nattjazz sin egen beskrivelse av et klubblokale de bruker under sin årlige jazzfestival.  Med glimt i øyet understreker de myten om jazzpublikummet som middelaldrende rødvinsdrikkere. Men i år settes denne myten på prøve, og nå kan jazzpublikummet nyte skummende deilig håndverksøl på den ti dager lange jazzfestivalen i Bergen.

Men først litt om Nattjazz. 
Det hele startet i 1972, da ihuga jazzfolk i Bergen startet Bergen Jazz Forum.  I følge Nattjazz-kronikør Tron Erlien så Festspillene I Bergen her en pragmatisk mulighet til å tilby nattklubb til Festspillpublikummet i en by der all alkoholservering stengte klokken 23.00.  (https://www.nattjazz.no/nattjazz1973-2021). Festspillene hadde gode kontakter i styre og stell og nattklubbbevilgningen kom som bestilt. Siden har Nattjazzen etablert seg som en forrykende vårfest i Bergen, og som et nødvendig supplement til Festspillenes kulturorgie for fiffen.

De siste ti årene har Nattjazz foregått på USF Verftet, kulturhuset i en ombygget sardinfabrikk i sjøkanten på Nordnes. Jazzfestivalen foregår på 3 scener parallelt, flere konserter på hver scene hver kveld.  Man kan vandre fra den ene scenen til den andre og oppleve jazz og beslektede musikkformer i alle fasonger til langt på natt.  Ikke helt ulikt en ølfestival, der man kan vandre rundt, smake på alt det rare bryggeriene tilbyr, og kanskje blir man stående en times tid ved et bryggeri man liker spesielt godt.

I år feirer Nattjazz sitt 50 års jubileum.  Det feires selvsagt med (cirka) 50 artister fra øverste divisjon.  Og øl. Et klokt hode i Nattjazz-organisasjonen kom nemlig på at det hadde vært gøy å samarbeide med (landets største og beste!) ølfestival Bergen Ølfestival til årets festival. Ikke helt tilfeldig, for en del av ildsjelene og drivkreftene jobber i begge festivalene. Og en av de viktigste grunnene til at Bergen Ølfestival eksisterer er avdøde Jonathan Krzywinski, som også var en ildsjel i Nattjazzen i mange år.

Bergen Ølfestival var ikke vanskelig å be. De har nemlig også sine klisjeer som bør utfordres; at ølnerden bare hører på metal (den yngre garde) og prog (eldre garde).Ølrevolusjonen har vist at viljen til eksperimentering, grensesprenging og sjangerblanding kombinert med solid håndverk har mye til felles med jazz.

Under årets festival tar Nattjazz i bruk Bakgården, like ved siden av Røkeriet, det største konsertlokalet.  Området blir åpent for alle, selv uten festivalbillett, og byr på pop-up konserter, dj’s, foodtrucks, utstilling og norsk håndverksøl.  I første omgang de to helgene under festivalen.  Bergen Ølfestival byr på Haandbryggeriet, Lervig og Ægir helgen 27. og 28. mai, og Kinn, Mjøderiet og Tøftabrygg helgen 3. og 4. juni. Det blir selvsagt eget bongeutsalg og smaksglass med Bergen Ølfestival-logo.

Som ølnerd og jazz-entusiast er dette en vinn-vinn (nei, ikke vin-vin!) situasjon for undertegnede.  Jeg kan nyte håndverksøl og jazzmusikk i verdensklasse i verdens beste by.  Det blir ikke bedre enn det. 

Pssst!  Det er visst noen billetter igjen!

Skriv en kommentar