En legendeøl har gått bort

En legendeøl har gått bort

17 år, 9 måneder og 17 dager etter at Nøgne Ø brygget sin hundrede batch, best kjent som #100, har ølet blitt pensjonert. Det er utsolgt på alle Vinmonopol, og er ikke planlagt brygget igjen. Og selv om han nå er markedssjef på Nøgne Ø, har vi i Ølportalen aldri vært i tvil om Tom Young sitt kjærlighetsforhold til denne ølen selv før han fikk denne stillingen. Derfor lar vi han utfolde seg i dette leserinnlegget, der han deler sine følelser og erfaringer rundt et av Norges aller første ekstremøl: #100.


(teksten i artikkelen er delvis nyskrevet og delvis hentet fra Kjempetorskens ølblogg)

2.juni 2022: Nøgne Ø #100 er historie…

Nøgne Øs #100 ble brygget som et jubileumsøl da Nøgne Ø brygget sitt 100. brygg 17. august 2004. Opprinnelig var dette ølet kun ment for de ansatte hos Nøgne Ø for å feire jubileumsbrygget, ølet ble imidlertid så populært at det snart ble et krav om at det måtte brygges på fast basis. Etter at ølet ble flyttet fra Basisutvalget til Bestillingsutvalget på Vinmonopolet for et par år siden, har det imidlertid levd et svært usikkert liv. Nå er det komplett utsolgt. Utsåld. Udsolgt. Sold out. Vendido. Venduto. Épuisé. Uitverkocht. Продано. Loppuunmyyty. 매진.

Jeg innrømmer glatt at dette er (var) min absolutte favorittøl. Fra jeg smakte den første gang (2. oktober 2010 kl 19.41, ifølge filinformasjonen på bildet) har jeg vært helfrelst! Den er rett og slett en vellykket helaften helt alene! Her har det meste klaffet. Mørkebrun og fyldig. Godt karbonert og litt grumsete i konsistensen. Massiv duft av malt og humle. Smaker av lakris, anis, sjokolade, nøtter og den er samtidig fruktig og en anelse sitrusaktig. Alkoholen er godt kamuflert og den har (hadde) en helt nydelig ettersmak.

Her er noen minner fra en helaften på Bar & Cigar en septemberdag i 2012, der Bar & Cigar trakk frem en flaske fra originalbatchen, og Christer Edvartsen supplerte med følgende batcher:

  • Batch #348 (brygget 27.03.2008)
  • Batch #590 (brygget 10.02.2011)
  • Batch #727 (brygget 23.11.2011)
  • Batch #767 (brygget 20.02.2012)

Noen kaller dette ølet en Imperial IPA men den mer korrekte betegnelsen er nok en Barley wine. Ferske eksemplarer er imidlertid godt humlet (80 IBU, for de som forstår seg på slikt), så vi bestemte oss derfor for å starte med den eldste flasken. Humlen fra de ferskere variantene ville ellers lett kunne ødelegge mye av smaksopplevelsen på den mer avrundede og nå humlefattige 2004-versjonen.

#100 (originalbatchen)

Det var med stor spenning vi satt nesen i glasset, og det viste seg fort at denne hadde beholdt mye av sin aroma. Det tydeligste tegnet på at denne hadde vært lagret var at den friske humlesmaken var totalt fraværende. Noe humlebitterhet sitter i ettersmaken, men langt fra så fremtredende som i dagens utgaver. Øl som blir lagret over tid får ofte et vinøst preg, og i dette tilfellet kunne man betegne det som en slags portvinsaktig smak. Ettersmaken er nesten fraværende. Et morsomt bekjentskap!

Første smaken for Tom Young, tilbake i 2010.

Nøgne Ø #100, #348

Her kom kveldens overraskelse! Med 4,5 år på baken hadde det skjedd mye i flasken på denne utgaven. Her var det tydelig smaker av julekrydder som trådte frem. Nøgne Øs ekstremt krydderfylte juleøl Underlig Jul ble raskt trukket frem som sammenligning. Her var både einer, granbar, kardemomme, kanel og flere andre komponenter som man ellers ikke forventer å finne i #100

Nøgne Ø #100, #590

Her begynner vi å nærme oss dagens utgave. Igjen er det lett krydrede toner i smaken, men på langt nær så mye som i #348. Humlen er imidlertid tilstede her og yter en fin motvekt til den runde maltsmaken.

Nøgne Ø #100, #727

I denne knapt årgamle utgaven er det først og fremst den fyldige maltsmaken som er fremtredende. Her er mye karamellsmak og sødme. Den har også en tydelig humleprofil, slik vi kjenner ferskere utgaver av #100.

Nøgne Ø #100, #767

Den siste utgaven vi prøver har kun vært på flaske noen få måneder og ble solgt på polet denne sommeren. Her er alkoholsmaken tydeligere i smaksbildet og humlen har også en mer fremtredende plass. Dette er slik vi kjenner den.

Det skal også nevnes at Nøgne Ø har endret noe på oppskriften til #100 opp igjennom årene. Blant annet har de endret på humlesammensetningen.

Skriv en kommentar