Lys bokk for lyse kvelder

Lys bokk for lyse kvelder

Sesongøl kan være mye mer enn juleøl og sommerøl, og noen varianter har lange tradisjoner i sine regioner. I Bayern brygges det Maibock for å nyte noen korte våruker. Denne ølstilen kalles også Heller Bock, altså lys bokk. Den skiller seg altså fra de mer kjente mørke bokkølene med å bruke lyse maltsorter. Vi får et øl som i glasset ligner mer på en pils.

Det er malt som er hovedingrediensen, i tillegg får du florale toner fra bayersk edelhumle. Her er det lav bitterhet, men ikke voldsom sødme som du kan finne i de mørke bokkølene. Alkoholstyrken er rundt 7%. kraftigere enn svakere lagerøl, men det er jo på ingen måter ekstremt.

«Javel», sier du kanskje, litt trist.

–Jeg kommer meg ikke til Bayern uansett, man skal ha flaks for å få pass tidsnok til å få smakt tysk juleøl.

Fatt mot, i alle fall om du befinner deg i nærheten av svenskegrensen..

Systembolaget har tatt inn et dusin varianter av Maibock. Fra kjente bryggerier som Kloster Andechs, men også fra flere småbryggerier. Og alle er ikke tyske, vi har et svensk og et italiensk øl også.

De som kom med hjem innenfor kvoten var:

  • Kloster Andechs Bergbock Hell
  • Wieninger Mai Bock
  • Zoller Hof Maibock
  • Pfungstädter Maibock
  • #Birradistrada Bock
  • Ängöl Majbock

Dette er definitivt old school. Dette er en ølstil der de rene smakene får skinne, fritt for fruktpure, kakedeig eller laktose. Glimrende til litt god spekemat eller rugbrød med sild.

Det er verdt å merke at ølet fra #Birradistrada ikke en lys bokk, den er tappet på en mørk flaske som kamuflerer et mørkere, kobberfarget øl. Det er heller ikke et øl som utmerker seg på noe vis.

Disse flaskene er løp og kjøp, Systembolaget har dem i sitt tilfälliga sortiment. Når det er tomt, er det borte. På den annen side – drikker vi det tomt, kommer det kanskje mer igjen i mai 2023?

Skriv en kommentar