Den norske håndverkspilsen del 1

Den norske håndverkspilsen del 1

Det har aldri vært større bredde i utvalget av gode håndverksøl i Norge, men over 90% av ølkonsumet er fremdeles pils/lys lager fra de få industribryggeriene. For oss som er glad i de uavhengige håndverksbryggeriene er det gøy å se at stadig flere setter pils på menyene sine.  En god pils skal man nemlig ikke kimse av!  Pilsen er tørsteslukkeren, den er det sosiale glidemiddelet, den er trøst og glede og gode opplevelser. 

Derfor fant vi ut at vi må ta pulsen på pilsen.  Den norske håndverkspilsen. Vårt distriktskontor i Vestlandets hovedstad Bergen, Bergen Beer Blog, tok med glede på seg oppgaven. Først ut er «A Smashing Pilsner 2» fra Haandbryggeriet i Drammen. Haandbryggeriet er en av hjørnesteinene i den norske ølrevolusjonen, og brygger gjerne tradisjonelle undergjærede øltyper.

Dagens pils er altså en SMaSH, som er en forkortelse for Singel Malt and Singel Hop.  Her er det brukt kun Weyerman Barke pilsner malt og den klassiske tyske Halletauer Mittelfrüh humlen. Ølet var opprinnelig brygget i samarbeid med Jørgen Olsen, basert på hans oppskrift som vant NM i hjemmebrygging i 2020.  Den første versjonen var med Perle humle.

Smaksnotat:

A Smashing Pilsner 2

Single malt – single hop pilsner
5,3%
Haandbryggeriet

Gyllen gulbrun, lett disig, flott hvitt skumhode.

Fin aroma av lys malt, lette florale og krydder toner.

Fin og fyldig, god karbonering.  Smak følger aroma; smaker av lys malt, lette kryddertoner, florale toner..  Flott lang og tørr avslutning, med deilig liten bitterhet som understreker det crispe og tørsteslukkende i ølet.  Flott følge til sommermat, grillmat og bålkos.

Skriv en kommentar