En reise i ølets historie

Lars Marius Garshol har laget et foredrag om hvordan ølbrygging først begynte og hvordan det henger sammen med begynnelsen på sivilisasjonen.

En reise i ølets historie

– Dette foredraget er egentlig et resultat av at jeg har brukt masse tid de siste åtte årene på å lese alle arkeologiske forskningsrapporter jeg har klart å finne, sier Lars Marius Garshol, ølforfatter og foredragsholder.
Han er nok mest kjent for å ha vekket interessen rundt den norske tradisjonsgjæren kveik- både her hjemme og utenlands- og har gitt ut to bøker om øl. «Gårdsøl» i 2016, og på amerikansk forlag i 2020, «Historical Brewing Techniques».

Foredraget spenner vidt og tar for seg historien om hvordan ølbrygging først begynte og hvordan det henger sammen med begynnelsen på sivilisasjonen. Deretter hvordan ølbrygging kom til Europa og Norge, fulgt av noen glimt av ølkulturen til keltiske prinser og germanske krigerhøvdinger. Det tar deg videre med på hva vi vet om forhistoriske øl og hvordan noen sider av ølbryggingen har vært forbløffende stabile over mange tusen år. Og litt om hvordan forholdet mellom øl og vin ble slik det er.
– Det oppsummerer det vi vet om ølbryggingens begynnelse og hvordan man brygget og drakk øl i Europa før skriftlig historie begynte, forteller Garshol.

Den tidligere IT-ingenøren har publisert en rekke forskningsartikler på gjær og ølhistorie de siste årene og med ytterligere graving i alle mulige arkiver, er det et spennende prosjekt i foredraget «Forhistorisk øl».
– Jeg tror jeg kan love at for alle som kommer er det aller meste ting de ikke har hørt før, smiler foredragsholderen lurt.

Foredraget lanseres på Ringnes Brygghus i Oslo tirsdag 28. juni, og billetten inkluderer øl brygget av Ringnes Brygghus. Ølene er nok ikke forhistoriske, men faktisk ganske ferske.

Skriv en kommentar