Den norske håndverkspilsen del 5

Det har vel aldri vært større bredde i utvalget av gode håndverksøl i Norge. Men over 90% av ølkonsumet er fremdeles pils/lys lager fra de få industribryggeriene.

Den norske håndverkspilsen del 5

Det har vel aldri vært større bredde i utvalget av gode håndverksøl i Norge. Men over 90% av ølkonsumet er fremdeles pils/lys lager fra de få industribryggeriene.

For oss som er glad i de uavhengige håndverksbryggeriene er det gøy å se at stadig flere setter pils på menyene sine.  En god pils skal man nemlig ikke kimse av!  Pilsen er tørsteslukkeren, den er det sosiale glidemiddelet, den er trøst og glede og gode opplevelser. 

Fra bryggeriet til Vor Frelser. Bilde: Vor Frelser Facebook

Derfor fant vi ut at vi må ta pulsen på pilsen.  Den norske håndverkspilsen. Vårt distriktskontor i Vestlandets hovedstad Bergen, Bergen Beer Blog, tok med glede på seg oppgaven.

Femte norske håndverkspils ut er «Pilsevenner» fra det lille Oslo-bryggeriet Vor Frelser. Bryggeriet dukket opp i mai 2019, nært knyttet til ølbaren Brygg Oslo,  og dukket opp på flere ølfestivaler frem til pandemien kom seilende. Siden har de ikke vært så synlig, men fortsetter å brygge.  I skrivende stund har Vor Frelser registrert hele 78 forskjellige øl på Untappd.

«Pilsevenner» er definert som Italian Pilsner, en stil vi kanskje ikke er så kjent med her i Norge.  Den kjennetegnes av en lett men tydelig maltkropp, myk munnfølelse, tilstedeværende bitterhet, god kompleksitet og ikke minst; tørrhumlet med klassiske europeiske humlesorter.

Stilen ble oppfunnet ved en inkurie av Agostino Arioli hos bryggeriet Birrificio Italiano på midten av 1990-tallet, og ble snart adoptert av kjente amerikanske bryggerier som Firestone Walker. 

Agostino brukte tysk pils som utgangspunkt, men gjæret på litt høyere temperatur, hadde humle i tanken under stormgjæringen (en teknikk NEIPA-bryggere tok til sitt bryst 20 år seinere) og tørrhumlet forsiktig.  Resultatet er et elegant, balansert og kompleks øl, som mye av det italienske håndverksølet generelt.  I Italia er den kjent som «Tipopils», og har selvsagt fått sin egen dag «Tipopils Day», og sin egen festival; «Pils Pride».

Smaksnotat:
Pilsevenner
Italiensk Pilsner
5,5%
Vor Frelser

Gyllen strågul, uklar, medium hvitt skumhode

Aroma av lys malt, lys brødbakst, med hint av appelsin og subtile kryddertoner.

Medium karbonering, medium maltsødme, fin fylde.  Tydelig bitterhet i avslutningen, sammen med maltsødme, svake hint av furunål, appelsin og krydder.  Tørr.  Litt utypisk pils slik vi er vant med, men absolutt svært drikkbar! 

I følge Untappd er den tørrhumlet med Saaz, men usikker på om dette er forandret siden den ble lagt inn der.

Skriv en kommentar