Den norske håndverkspilsen del 6

Den norske håndverkspilsen del 6

Det har vel aldri vært større bredde i utvalget av gode håndverksøl i Norge. Men over 90% av ølkonsumet er fremdeles pils/lys lager fra de få industribryggeriene.

For oss som er glad i de uavhengige håndverksbryggeriene er det gøy å se at stadig flere setter pils på menyene sine.  En god pils skal man nemlig ikke kimse av!  Pilsen er tørsteslukkeren, den er det sosiale glidemiddelet, den er trøst og glede og gode opplevelser. 

Derfor fant vi ut at vi må ta pulsen på pilsen.  Den norske håndverkspilsen. Vårt distriktskontor i Vestlandets hovedstad Bergen, Bergen Beer Blog, tok med glede på seg oppgaven.

Tøftabrygg er et av de ferskeste bryggeriene i Bergens-regionen og holder til sør i Øygarden kommune, ut mot havet vest for Bergen.  De er også et av landets minste, med en årlig produksjon på drøyt 6000 liter.

Tøftabrygg’s historie er nærmest en standardfortelling; den om tre kompiser som brygger øl i lag i årevis, til glede for seg sjøl, og ikke minst venner og familie.  Det var først da en av dem kom på å rehabilitere en gammel løe på gården det ble fart på sakene.  Den var opprinnelig tenkt som slaktebu og hobbyrom, men ble prompte omgjort til bryggeri og bevilgningssøknad sendt inn.  I 2018 var de i gang, og første brygg ut var Marsteiner Pilsner.

Navnet ble valgt etter Marstein Fyr, som ligger like ved bryggeriet, men selvsagt ikke uten et lite vink til et visst tysk bryggeri.  Da karene like godt slengte inn en søknad om å registrere Marsteiner som varemerke kom det lange brev fra tyske advokater, det endte med at søknaden ble trukket og etiketten forandret.  Men navnet består.

Gjengen bak Tøftabrygg er dyktige ølhåndverkere, men går ikke av veien for å eksperimentere og leke seg litt.  Deres rødbetøl har blitt favoritt blandt kokker på bedre restauranter, og de har dyrket opp sin egen gjærkultur fra naust og svaberg og lager flotte friske syrlige øl med den.

Mesteparten av produksjonen går til det lokale markedet i Øygarden Kommune, men de dukker opp på spesialbutikker rundt om, og sporadisk på gode ølbarer i Bergen. I 2021 brygget de det offisielle festival-ølet til Bergen Ølfestival, BØLL, sammen med Det Lille Brygghuset, som ligger lenger nord i samme kommune.

Smaksnotat:
Marsteiner
Pilsner
4,7%
Tøftabrygg

Mørk gyllen, uklar, flott hvitt vedvarende skumhode.

Aroma av lys malt, korn, hint av brødbakst, humle, toner av gress og krydder, sitrus.

God karbonering, lett til medium fylde og frisk i munnen.  Fin og passe tørr avslutning med litt bitterhet og toner fra humle og malt.  Lett maltsødme, god balanse.

God tørsteslukker, fint følge til grillmat, etiketten anbefaler også lubbesild (også kjent som nubbesild), -jeg skriver under.

Ølet har en noe uvanlig humlekombinasjon; edelhumlen Saaz og den klassiske amerikanske humlen Simcoe.  Tøftabrygg har tunet denne inn til å bli en moderne og svært drikkbar pils.

Skriv en kommentar