BØLL 2022

BØLL 2022

En av de beste tradisjonene i Bergen Ølfestival’s 11-årige historie er brygging av årets
offisielle festivaløl; BØLL.
Tradisjonen sier at det sist ankomne bryggeriet i Bergen og omegn blir spurt om jobben, og
ingen har vel så langt svart nei. BØLL er alltid det ølet som får mest oppmerksomhet, flest innsjekkinger på Untappd og størst salg.

Fra venstre: Jon Magnus Tofterå (Tøftabrygg), Leyla Andersen (Bergenhus), Rolv Bergesen (Bergen Ølfestival), Erlend Johnsen (Mjøderiet), Gahr Smith-Gahrsen (7Fjell), Pål Christian Nienhuis (Hansa Borg), Silje Marie van Hoek (Hansa Borg), Tord Toft (Tøftabrygg), Anders Bibow Olsen (Det Lille Brygghuset).
foto: Øyvind Jacobsen Røen

Men hva gjør vi når pandemien har herjet og landet vært nedstengt, og ingen har orket å
sette i gang et nytt bryggeri siden vi feiret de to nykomlingene Tøftabrygg og Det Lille
Brygghuset fra Øygarden kommune?

I festivalens og bransjens ånd ble det selvsagt en dugnad. Det ble raskt bestemt at 7 Fjell’s bryggeri på Bønes, en liten busstur utenfor sentrum, var det best egnete stedet. Bergen Ølfestival, TøftaBrygg, Det Lille Brygghuset, Bergenhus, Mjøderiet, 7 Fjell og Hansa meldte seg på til start torsdag 28. juli.

Bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen på 7 Fjell kastet ut ideen om å brygge en klassisk tysk
lager, en Dortmunder Export. Forslaget ble vedtatt ved akklamasjon, med et lite forbehold;
siden Mjøderiet strengt tatt ikke driver med øl men med mjød, ble det vedtatt å brygge den
med ørlite honning.

Dortmunder Export kanskje ikke den mest kjente av de klassiske tyske. «Det e’ som ein
sterk pils!» påstår sørlendingen Smith-Gahrsen.

Stilen skal ha blitt til i 1873, og bryggeriet Dortmunder Union har i følge Wikipedia æren.
Den er beskrevet som en lys lager, mykere og rundere en den tyske pilsen, inspirert av
tsjekkisk pils. Export er den mer generelle betegnelsen, og var fra andre verdenskrig og
frem til 1970 den mest solgte ølstilen i Tyskland. Siden gikk den litt i glemmeboken, men
har fått et oppsving de siste årene etter at bryggerier i blant annet USA la sin elsk på den. I
2008 sto Export for ca 10% av ølomsetningen fra butikk i Tyskland.

Ølet ble brygget med pilsmalt, litt lyst BEST Caramel Pils Malt og litt Munich Malt. Tre
humlesteg i kokeprosessen, Tettnanger selvsagt. Nå står ølet på gjæringstank, tilsatt rikelig
oksygen og Saflager W-34/70 gjær.
Vi kan forvente en rund og fyldig lys øl, med lette florale kryddertoner fra humlen, oppunder
6% ABV.

Ølet kan du smake på Bergen Ølfestival 16. og 17. september på Kulturhuset i Bergen.
Billetter til festivalen finner du her.

Skriv en kommentar