Kall det for all del ikke øl!

Alkovettorganisasjonen Av og Til ønsker å bytte ut kallenavnet på sosiale sammenkomster hvor det forekommer alkohol fra lønningspils eller fredagspils, til lønningshils og fredagshils. For da blir ikke folk ekskludert

Kall det for all del ikke øl!

Årets dommerpanel i aksjon, bestående av Henrik Dahl Jahnsen, Ida Stolz, Kristoffer Aga og Vega Ebbersten.

Først, litt historie. Det er avdekket arkeologiske funn som tyder på alkoholholdig drikke hele 13.000 år tilbake i tid. Man er ganske sikre på at før i tiden, mange millioner av år siden, spiste man fermentert frukt for å få en rus. De fleste trosretninger har en eller annen gud eller gudinne for alkoholens drikke.
Her på berget har vi jo hatt for vane å «drikka jol» i flere generasjoner. Og vi har hatt sosiale sammenkomster kalt barnsøl og gravøl når livet starter å skumme eller når livet er flatt og dau.
Med nå er det noen med vett for alkohol som mener det burde hete barnsheisann og gravadjø, eller noe slikt.

Den løsslupne ‘lønningspilsen’ – også kalt fredagspils av de som ikke alltid må ha fått lønning den siste dagen i uken, men liker sine kollegaer nok til å ønske å tilbringe mer enn 1/3 av døgnets tid med slike – er så nådd krenkomanien og det foreslås at ‘pils’ blir byttet ut med ‘hils’. Slik at de som vil drikke pils, drikker pils uten at de ekskluderer de som allerede er med og ikke drikker pils. Og de som ikke er med, unnlater å stille fordi man bare har en bokstav feil i kallenavnet på samlingen.

For de som fortsatt lurer på hva som kommer til å skje om man kaller det «Lønningshils», «Fredagshils» eller «Frivillig samling for ansatte om de føler for å sosialisere utenfor arbeidsplassen» kan jeg fortelle deg noe som ikke burde komme som en overraskelse.
Nøyaktig de samme menneskene vil drikke, nøyaktig de samme menneskene vil frastå å drikke og nøyaktig de samme menneskene vil klage på at det er for mye fokus på alkohol på samlingen og atter noen mener derfor at man burde heller kalle det «tirsdagsmorgenyoga med hvetegressjuice og hjemmelaget granola hvor vi kjenner på hverandres følelser». Og da hadde nok enda flere følt seg ekskludert.
Så vi har ikke kommet et eneste steg videre.

Du kan påstå at det er ganske langt å dra dette, men det gjelder den andre veien også.
De som ikke vil drikke føler seg ekskludert fra en samling pga at DE føler et press på å måtte delta i drikkingen, uten at det er press på å drikke. Spesielt ikke bare pga navnet.
Selv om jeg hverken tror på eventyr eller drikker kaffe, så føler jeg meg ikke ekskludert når det bys på kirkekaffe.


Har du sagt a….
Så hva med samtalene? Intern snakk om noe i en avdeling ekskluderer alle andre, så de kan ikke snakke om jobberelaterte ting uten at alle er inkludert. Det kan ikke snakkes om jobb, barn, forhold, bolig, kropp, trening, religion, diett, sport, IT, politikk, psyke, reise, sosiale medier, økonomi, humor eller noe som helst annet, hvor noen KAN føle seg ekskludert. Man kan kanskje snakke om hva man har i glasset sitt, men man kan ikke spørre andre, da det er noen som ikke liker eller skjønner interessen for hva de har i glasset, spesielt når det ikke er alkohol. Som visstnok er de som drikker alkohol sin feil.

Og hva med disse som har misforstått konseptet med Fredagspils og Lønningspils? De som tar seg både ett og to glass vin? Eller en drink? Eller en brus? Skjønner de ikke at det er viktig å drikke pils siden det er i navnet? For navnet betyr ALT!

Av og til er det lov å tenke litt større enn bare en ubetydelig totalløsning på et minimalt problem for et ekstremt lite antall mennesker. Men da blir man trolig også borte i mengden og slutter med å få penger for å drifte foreningen.

Jeg har vært invitert på lønningspils i årevis, men stilt opp uten å MÅTTE drikke. Kanskje jeg skal hente ungen på skolen, kanskje jeg har en avtale senere på kvelden, kanskje jeg bare ikke vil drikke.
Jeg har aldri følt tvang og når sant skal sies, så har jeg drukket mer brus enn alkohol på disse tilstelningene. Sammen med mange kollegaer som ikke drikker og heller ikke hatt et behov for å forsvare eller forklare seg, og de har ikke følt seg ekskludert.
Jeg kan ha vært heldig og ha oppegående kollegaer med selvkontroll og egne ønsker, samt unner andre å ha friheten til å velge hva de vil selv de også.

For om det lugger skikkelig, kan man til og med be om en aften hvor det ikke blir drukket alkohol på jobbens sosiale ettermiddagssoiree, men at man tar seg en matbit og noe alkoholfritt i glasset til alle rundt bordet. Og de aller fleste vil nok være med på det. Og respektere det. Kanskje til og med ta det som en utfordring. At det skjer av og til. Og ikke at man hver gang skal føle at det er en selv som er problemet om man tar seg en øl på sin egen fritid med kollegaer.
For om man påtvinger noen å ha lønningshils, for at flere skal føle seg velkommen, vil de som har negative assosiasjoner til alkohol allikevel få de. Eller om man tar bort friheten til å velge drikke selv, vil andre føle seg ikke bare ekskludert, men diskriminert.

Og med det, tar jeg en avskjedspils til lønningshils!

Skriv en kommentar