Årets Ølhund 2022 er Bjørn-Frode Løvlund

Etter 25 års tro tjeneste, fikk mannen bak Norges eneste faste ølspalte sin velfortjente heder.

Årets Ølhund 2022 er Bjørn-Frode Løvlund

Årets Ølhund 2022 er tegnet av Frode Øverli

Under Juleølpremieren til Bryggeri- og drikkevareforeningen, ble journalist Bjørn-Frode Løvlund kåret til Årets Ølhund 2022. Bjørn-Frode har skrevet en ukentlig ølspalte i over 20 år, først i Hamar Arbeiderblad og de siste ti årene i Østlendingen. En litt paff ølhund kunne motta beviset som Årets Ølhund fra scenen på Sentralen i Oslo.

– Jeg ble utrolig overrasket og veldig glad! Jeg synes det er en stor ære å få denne prisen, spesielt fordi juryen i begrunnelsen viser til at de vil hedre den typen journalistikk som ølspalten har vært eksponent for, sier Løvlund til Ølportalen. Det høres kanskje ut som en fest å teste øl og skrive om det, men det er utrolig mye research, både på nett, i bøker og ute i virkeligheten, som ligger bak det å skrive en sånn spalte med et meningsfullt innhold i 25 år.

Bildet er tatt av Anna Løvlund

Bryggeriforeningen skriver i en pressemelding at «Årets Ølhund 2022 er en fremmed fugl i norske avisspalter, en representant for en type journalistikk som han dessverre er nesten alene om i dagens medieverden.» Som tidligere bryggeriansatt i Hamar Bryggeri, nåværende medlem i The British Guild of Beer Writers og en forkjærlighet for de klassiske ølland, har han delt sine smaksopplevelser med flere generasjoner øldrikkere de siste årene. Og han deler villig sin lange reise og opplevelser med oss i Ølportalen, når vi møter en blid Løvlund på Sentralen:

– Den første ølspalten sto på trykk i Hamar Arbeiderblad 2. juli 1997. Jeg skrev den ukentlig der til våren 2012, da jeg skiftet jobb og videreførte ølspalten i Østlendingen, der den har gått hver uke siden mai 2012 til dags dato. Totalt er det blitt rundt 1.300 ølspalter i løpet av de 25 årene. Den har også stått i Hamar Dagblad og Amedias e-avis Extra, men disse avisene gis ikke ut lenger.

– Å starte en ølspalte i 1997 var lettere sagt enn gjort. Dette var jo før øl og håndverksbryggerier ble den store greia. En dårlig ølopplevelse var bakgrunnen for den første ølanmeldelsen, som jeg altså skrev i Hamar Arbeiderblad sommeren 1997. Jeg hadde smakt Hansa Lemon, som jeg ikke syntes noe om, men som jeg tenkte at kunne være verdt en omtale. Jeg fant ikke den rette inngangen. Det var også vanskelig å få relevant informasjon om ølet. Den eneste utvei var da en anmeldelse. Jeg fikk gjennomslag i avisa for å lage en ølspalte etter samme lest som avisas vinspalte, og siden ble det til at jeg har fortsatt hver uke, og nå har det altså gått 25 år, avslutter han.

Med sin velfortjente pris føyer han seg inn i rekkene av andre ølhunder, slik som Petter Nome, Frode Øverli og Kristin Krohn Devold, og vi i Ølportalen hever vårt glass i kveld og gratulerer en felles ølskribent med velfortjent heder!

Skriv en kommentar