Ekte berliner weisse!

Ekte berliner weisse!
Foto: Markus Raupach

«Jeg driver det eneste Berliner Weisse bryggeriet i verden.» påstår Ulrike Genz.
Og hun har antagelig rett, i hvert fall hvis man definerer Berliner Weisse slik hun gjør.
Moderne Berliner Weisse er et lyst hvete øl, kjelesyrnet og serveres gjerne tilsatt sirup i
forskjellige smaker. Men Ulrike oppdaget at Berliner Weisse opprinnelig var et helt annet øl.

Historisk ble ølet introdusert til Berlinere på 1600-tallet av franske bryggere. I mange
hundre år var det Berliner Weisse man drakk, med over 700 barer og rundt 120 bryggerier
rundt første verdenskrig. Hugenottene kalte det «Nordens Champagne»
Ulrike er utdannet sivil-ingeniør, spesialisert i bryggeteknikk. Under studier i bioteknologi
oppdaget hun at det fantes en skjult ølskatt i Berlin, en skatt hun fikk lyst til å vise frem for
verden.

Hun fikk nemlig smake noen dråper fra en gammel flaske, og ble sjokkert over hvor godt det
var, og hvor annerledes enn den moderne versjonen.
Analyser viste at brettanomyces var involvert i gjæringen. Ulrike fikk fatt i noen ca 50 år
gamle flasker og dyrket frem en gjærstamme som hun brukte i sine brygge-eksperimenter.
Resultatene ble så bra at det ikke tok lang tid før hun i 2016 startet sitt eget bryggeri;
Schneeeule Berlin.

Schneeeule er satt sammen av schnee=snø og eule=ugle, altså snøugle, som er en utrydningstruet fugleart. Dessuten er det et av få ord med først fire konsonanter og så fire
vokaler etter hverandre.)

Den ekte Berliner Weissen Ulrike brygger er friske, elegante, komplekse og med nydelig
syrlighet . De ligger alle rundt 3-4% ABV, noe som gjør drikkbarheten stor.
Ulrike eksperimenterer gjerne med tilsetninger i bryggeprosessen, som hylleblomst, jasmin,
ingefær, appelsinskall, etc.
De første årene brygget hun små batcher, noen hundre liter, på svært liten plass og svært
manuelt.

Ryktet om ølene hennes spredte seg som ild i tørt gress.
I 2017 kom ølnerden og skribenten Hugo Ivan Hatland hjem fra en Berlintur med noen
flasker, som han velvillig delte med meg. Året etter var Ulrike på plass på Bergen Craft Beer
Fest med ølene sine, og ble like godt invitert tilbake året etter. Seinere har hun vært i
Bergen flere ganger, og har vel fortjent betegnelsen «Norgesvenn», eller kanskje riktigere
«Bergensvenn».

De siste årene har Schneeeule hatt økende suksess både nasjonalt og internasjonalt. Ulrike og partner Andreas blir stadig invitert på ølfestivaler over hele verden, og Ulrike er en ettertraktet foredragsholder. Flere restauranter har fått øynene opp for elegansen og kompleksiteten i ølene hennes og har dem på sine drikkemenyer.

I 2020 startet Ulrike og Andreas sin egen lille bar i Berlin; «Schneeeule Salon für Berliner
Bierkultur». De kan endelig hyre inn en hjelper, og utvider bryggerkapasiteten. Men
fremdeles er de et bittelite bryggeri; «Vi er vel oppe i rundt 600HL de neste 12 månedene»
forteller Andreas, «mesteparten til eksport. Nå for tiden er ikke tyskere så glad i syrlige øl».

Her i Norge tok importfirma Fludium tak i det tidligere i år, og øl fra Schneeeule er å finne på
spesialbutikker som Gulating-butikkene, og gode ølbarer rundt om i landet. I skrivende
stund begynner det å gå tomt i hyllene, så la oss håper at Fludium hiver seg rundt og får opp
en palle eller to til!

Skriv en kommentar