Lanserer «ekstremt» hjemmebryggerprodukt

Lanserer «ekstremt» hjemmebryggerprodukt

Denne fredagen lanserte hjemmebryggerbutikken Ølbrygging.no deres nye fresh wort kit, et ferdig «ølsett» hvor man kan få kjøpt ferdig produsert vørter som man kan gjære hjemme, og på den måten lage sitt eget øl. Dette har vært en stor salgsuksess for bedriften fra Grimstad, og nå har de lansert sitt mest ekstreme øl noen sinne, nemlig et samarbeid med Kjetil Jikiun. De har sammen laget Protagonist, som er en del av porteføljen til Jikiuns eget bryggeri, Solo Brewery. Men det viste seg å bli alt annet enn enkelt å få til dette prosjektet.

Kjetil Jikiun under meskingen av Protagonist.

Alt lå klart til det som kan kalles et tett program for Kjetil Jikuin, mellom ankomst fra Malaysia og på vei til New York, der 2 dager mellom disse reisene var satt av for brygging. Produksjonsleder hos Ølbrygging AS Tellef Dannevig hadde en varebil full av utstyr og råvarer klare for brygging, stående utenfor Telemark Bryggeri. Dessverre slo Telemark Bryggeri seg konkurs bare noen dager før bryggingen, og Tellef måtte da reagere raskt å få det hele på plass i rekordtid. Og løsningen fant de i Sandefjord.

På rekordtid endret Fjordfolk Bryggeri på produksjonsplanene sine, og bryggerne Abram og Tomek ordnet en bryggesession med Ølbrygging og Jikiun. Selv om det slettes ikke skulle vise seg å være en rask bryggedag som lå i vente. Faktisk tok det intet mindre enn 3 meskinger og nesten 30 timers arbeid, før man til slutt fikk et resultat som etter Tellef sine egne ord, ble helt fantastisk.

– Vi klarte det med liten margin. Stor takk til Abram og Tomek ved Fjordfolk som stod på døgnet rundt i 2-3 døgn. Resultatet er helt magisk og sikkert en verdensnyhet hva angår konsept, øltype og ikke minst mannen bak, sier Dannevig til Ølportalen.

Bryggmester Abram Goldman-Armstrong på Fjordfolk Bryggeri, sammen med Kjetil Jikiun.

Pressemelding fra Ølbrygging.no

PROTAGONIST – Solo Brewery

Vi er utrolig stolte av å kunne presentere Protagonist som Fresh Wort Kit, som er brygget av selveste Kjetil Jikiun!
Dette ølet er et ekstremt øl. Både på alkoholprosent, smak og vanskelighetsgrad.
Vi har sammen med Kjetil tatt oss av bryggeprosessen for deg. Det er blitt vannjustert, mesket i 3 omganger med tilhørende stuck mash, kokt i +30 timer og tappet i poser som er klare for å settes til gjæring. Her har du et glimrende utgangspunkt for å lage en fantastisk god Imperial Stout!

Kjetil Jikiun er ikke den første som brygget hjemme, men han er definitivt en markant personlighet innen moderne hjemmebrygging. Som flyver i SAS hadde han god tilgang på inspirasjon fra hele verden, og i 2002 valgte han sammen med Gunnar Wiig å starte Nøgne Ø – Det Kompromissløse Bryggeri. Visjonen var å bringe mangfold og innovasjon til kommersiell brygging av ekte ale.

Nøgne Ø vokste fra en produksjon på 60 hl i 2003 til anslagsvis 1800 hl i 2015. Bryggeriet er kjent for å være en spydspiss innen innovasjon og kunnskapsformidling om øl. I 2013 kjøpte Hansa majoriteten i Nøgne Ø, og kort tid etter valgte Kjetil å forlate bryggeriet til fordel for egen satsning i Hellas med brandet Solo Brewery. Han ville forbli kompromissløs og innså at det var mest forenelig å gjøre på egenhånd.
Og Kjetil er kompromissløs. Han er kjent for mange gode ølopplevelser og er stadig like aktiv innen utvikling av nye oppskrifter.

Protagonist:
Kjetil besøkte en kveld et sted som den gang het The Brickseller i Washington DA. Dette er en pub som omtales som den første ordentlige ølbaren i USA. Der drakk han Avery’s Mephistopholos og ble inspirert til å kladde ned en helt ny oppskrift på en serviett. Dette utviklet seg til en serie med øl som kun skulle brygges èn gang. Det første ølet i serien fikk navnet Dark Horizon 1, ølet som fikk Nøgne Ø høyt inn på topp 50-listen på Ratebeer.com i 2007. Dark Horizon 1 ligger fortsatt på 20.plass på Ratebeers «Top all time beers» under «Imperial Stout» i godt selskap av andre store klassiske øl. Protagonist er Kjetils fortsettelse på denne serien etter at han forlot Nøgne Ø.

Skriv en kommentar