Ølmaraton på Teknisk Museum i Oslo

Brygger du øl? Er du interessert i ølhistorie, gjærens finurligheter og kjemi eller bare glad i øl? Torsdag 24.november er kvelden du bør besøke museet! I kveld kan du kjøpe deg en øl og høre tre spennende foredrag om øl på Teknisk Museum.

Ølmaraton på Teknisk Museum i Oslo

Kl. 18.00 Ølbryggingens magiske kjemi, ved Lars Marius Garshol.

Hva er det egentlig som skjer når korn blir til øl? Det kan virke veldig komplisert, men foredraget viser hvordan ølbryggerne gjør stivelse om først til sukker og etterpå til alkohol. Vi lærer også om hvorfor øl var trygt å drikke før i tiden når man ikke hadde rent vann.

Kl. 18.45 Ølgjær – Vitenskap og hjemmebrygging, ved Tore Hage.

Bryggere har i mange hundre år visst at «gjær» er det som gjør arbeidet i en alkoholgjæring. Men hva gjær er og hvordan den gjør dette arbeidet ble først oppdaget av Louis Pasteur i 1857. Det var starten på en gjærvitenskap som fremdeles forbedrer forståelsen av ølprosessen både for de store bryggeriene og for hjemmebryggeren.

Kl. 19.30 Norsk øleksport til hele verden, ved Ingebjørg Eidhammer.

Visste du at Norge har vært en global øleksportør? I siste halvdel av 1800-tallet kunne man drikke norsk øl i alle verdensdeler. Hvordan foregikk denne eksporten og smakte ølet godt på andre siden av jorda?

Lars Marius Garshol er forfatter og vår fremste ekspert på kveik og tradisjonsbrygg, Tore Hage er mikrobiolog og har 30 års erfaring fra norsk bryggerinæring, og Ingebjørg Eidhammer er konservator på Teknisk museum og skriver doktorgrad om etableringen av det moderne ølet i Norge.

Ordinær inngangsbillett til museet gjelder. Museet har åpent til kl. 21.

Skriv en kommentar