«Verdens beste øl» til salgs over disk

Westvleteren-ølet, som vanligvis bare selges direkte fra klosteret Sint-Sixtus i Belgia, vil være tilgjengelig fra den kristne butikken De Bremstruik i Roeselare i en begrenset periode.

«Verdens beste øl» til salgs over disk
Det veldig ettertraktede trappistølet, med rykte for å være et av de beste i verden, har vært vanskelig å få tak i opp gjennom årene. Undertegnede har måtte vente tålmodig ved klosterdøren i håp at de i det hele tatt åpnet døren, første gang han var der. Ølet vil nå være tilgjengelig for første gang offisielt fra en forhandler siden ølet ble brygget for første gang i 1839, men bare tre helger og så lenge lageret rekker.

Westvleteren-ølet, som vanligvis bare selges av klosteret selv eller til  lokalbefolkningen, vil vekke ekstra interesse for byen Roeselare ifølge Monique Engels, som driver De Bremstruik, selv om bryggeriet Rodenbach allerede har ølnerdenes øyne på seg.

Engels overtalte munkene til å lempe på reglene sine fordi butikken hennes ligger i et tidligere kloster.
«En vennlig e-post var nok til å overbevise munkene. Jeg fortalte dem at vi er en kristen butikk som ligger i Clarissen-nonnenes tidligere kloster,» avslørte hun og forklarte at salget av «smaksbokser» på tre flasker er begrenset til én per kunde i løpet av de neste tre helgene.

Engels legger til: «I utgangspunktet skulle vi bare selge maksimalt to pakker med tre flasker Westvleteren per kunde. Men gitt suksessen så langt, har vi måttet endre på denne planen. Nå begrenser vi det til én pakke per kunde for å sikre at alle har sjansen til å komme og få en.»

En av de mest ettertraktede variantene, Westvleteren 12, er fortsatt begrenset til bare 62 000 kasser per år, hvor mesteparten blir solgt på deres egen kafe, In de Vrede, som ligger rett over gaten fra klosterveggene. 

Munkene ved Sint-Sixtus klosteret måtte nylig sette etiketter på flaskene sine, etter at de ikke har hatt etiketter på over 75 år. Dette er pga man har plikt til å oppfylle kravet om å fortelle hva som er i ølet. Selv om belgiere kunne ha bestilt ølet på nettet de siste årene, har salget alltid vært begrenset til én kasse hver 60. dag og med en klar ordre om at det ikke er lov med videresalg. 

Det er fem trappistkloster som brygger øl i Belgia; Chimay, Orval, Westmalle, Rochefort og Westvleteren (Achel mistet sitt trappiststempel i januar 2021, da den siste munken hadde forlatt klosteret). I tillegg til de belgiske klostrene er det trappistbryggerier i Nederland (Brouwerij de Koningshoeven, som lager La Trappe og Abdij Maria Toevlucht  som lager Zundert); USA (St Joseph's, brygget ølet Spencer frem til tidligere iår), Østerrike (Stift Engelszell), Italia (Tre Fontane), England (St Bernard Abbey), Frankrike (Mont des Cats) og Spania (Cerveza Cardeña)

Skriv en kommentar