Er det starten på slutten?

Med flere konkurser i bryggeribransjen i oktober, spår redaktøren at det bare er starten....

Er det starten på slutten?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Telemark Bryggeri konkurs. Atna Øl avviklet. Baatbryggeriet legger ned. Inflasjon. Strømkrise. Det er rett og slett litt dystert i øl-Norge om dagen, etterhvert som 2022 nærmer seg slutten. Men for de ølentusiastene som følger bransjen utover Untappd-score, har skjønt at dette er en «long time coming».

Det er flere år siden de første diskusjonene om vekststoppen i øl-bransjen ble holdt, etter en periode der det kom nesten et nytt bryggeri i uken. Fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør, så finnes det nå over 200 bryggerier her til lands. I flere år har det føltes ut som at enhver bygd med mer enn 500 innbyggere har sin egen festival, men når skal det slutte å vokse? Om vi skal ta en liten realitetssjekk, så sluttet det å vokse for mange år siden….

Om man ser på salgstallene fra Bryggeriforeningen, så har salget av øl økt med 26% fra 2017 til 2021. Mye drevet av pandemien de siste to årene, men med unntak av 2019 har det vært jevn økning i det totale ølsalget i Norge. Men man ser slettes ikke samme utvikling i salget av håndverksøl, som faktisk har gått ned med 4% i salg fra 2017 til 2021. Når det er sagt så var 2017 det beste året for norsk håndverksøl, da var hele 4,46% av ølsalget i Norge håndverksøl. Siden da har det bare gått nedover, det sluttet rett og slett å vokse, og det ser ikke veldig lyst ut fremover heller…

For hittil i år har det totale ølsalget gått ned med hele 7,69% så langt i 2022, der salget av håndverksøl har gått ned 3,39%. Om trenden fortsetter slik i de siste månedene, vil andelen håndverksøl utgjøre en prosentandel lignende den vi hadde i 2014. Når man i tillegg til nedgangen i salg legger til de store økningene i råvarekosten, utsettelser som følge av pandemien og en enorm strømutgift for de fleste bryggeriene her til lands, kan det fort være at dette er bare starten på slutten for mange småbryggerier. Mange lokale bryggerier er drevet på deltid eller som en meget tidskrevende hobby, og få vil holde ut når det både konsumeres mindre håndverksøl og det blir dyrere å produsere den. For meg virker dette som en varslet justering av markedet, så får vi se hvor mange som har startet på slutten av sin eksistens nå…

OBS: salgstallene fra og med 2018 er uten salget til Lervig Bryggeri, som da meldte seg ut av Bryggeriforeningen.

Vis 2 kommentarer

  1. Trur døm tar for høy pris. Skjønner at døm vil sitte igjen med fortjeneste,men mellom 85 og 90 kr for en 0,7 blir for drøyt!!

  2. Ingenting vokser inn i himmelen. Folk får også dårligere råd fremover, og vil nok prioritere øl som ikke er så vannvittig dyrt.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.