Det beste juleøl er Aktieøl

Bli med på en liten tidsreise for å finne juleøl. I dag har avisene sine juleøltester, men for hundre år siden var det annonser som fortalte hva du burde kjøpe.

Det beste juleøl er Aktieøl

La oss starte for akkurat hundre år siden, i avisen Trøndelag Social-Democrat 21. desember 1922. Da var det Aktiebryggeriet i Trondhjem som annonserte. Dette var en periode med hard konkurranse, Trondhjem hadde faktisk tre bryggerier som konkurrerte om kundene.

 Men det var annonser for øl i desember i alle deler av landet. I Finnmark fortalte ølagentene når siste Hurtigrute før jul gikk fra Bodø, det var siste frist for å bestille øl derfra til jul.

Vi ser at det juleølet som annonseres på 1920-tallet ikke er et eget brygg, det er bayer, bokk og pils som markedsføres til jul også. Den gangen hadde Den Norske Bryggeriforening strengt oppsyn med medlemmene sine, det var bare lov å brygge et lite knippe ølsorter, de samme over hele landet.   

I Nationen forteller Frydenlund i 1927 at de anbefaler å bestille små fat av ølet til høytiden, vi ser for oss at disse tok seg fint ut på kjøkkenbenken. I Tyskland tapper de 20-liters trefat på bestilling den dag i dag.

I Gudbrandsdalens Folkeblad samme år mener de at det beste juleølet, fra Lillehammer Bryggeri, får du ved å blande bokkøl og pils.

Hallo Borgere, skriver Kongsberg Bryggeri. Det beste juleøl er Aktieøl. Bestil endelig i tide.

En ekko fra en annen tid. Annonsene er hentet fra Nasjonalbibilioteket, vår kollektive hukommelse for alle trykksaker utgitt her i landet. Deres avissamling er tilgjengelig digitalt. Her kan du søke på stikkord eller dykke ned etter årstall, avisnavn, eller fylke. Der finner du bøker og tidsskrifter også, men i avisårgangene finner du i tillegg de annonsene og de artiklene som står ved siden av det du søkte på, og som viser hvor mye som er endret i løpet av et par generasjoner.  

Skriv en kommentar