Bakrusfri øl?

I ifjor laget en svensk vennegjeng et nytt pilsnerøl som inneholder aminosyren L-cystein, som hevdes å bekjempe bakrus etter inntak.

Bakrusfri øl?

«Vi vil at man skal kunne drikke noen øl og ha det hyggelig en kveld uten å bli sofaliggende dagen derpå» som de skriver på sin egen nettside. Södra Maltfabriken (Spendrups bryggeri) brygget ølet, som deretter ble solgt gjennom Systembolagets bestillingssortiment. Ølet har vært delvis vellykket, med over halvparten av den innledende batchen på 1800 liter solgt.

«Vi har også gjort private eksperimenter der vi laget en delt batch med dobbel IPA, der den ene halvparten fikk L-cystein (Cysteinhydroklorid) og den andre ikke. Så testet vi dem på en gjeng med venner. Dagen etter ringte vi rundt og spurte hvordan de hadde det. 100 prosent av de som drakk øl med L-cystein sa at de følte seg bra, mens den andre halvparten følte seg som de fortjente» forteller bidragsyter Carl Onsjö til BeerNews.se.

«Vi har personlig merket at når man kommer opp i årene, så kjenner man utekvelden etter bare fire øl». Skaperne av Kompis #2, reklamerte ikke for ølet, men satset stort sett på jungeltelegrafen for salg. Nå er det to steder i Gøteborg som har ølet i fast sortiment, men ellers må man bestille en kasse på 24 flasker av ølet.

Gründerne fikk ikke den medieoppmerksomheten de hadde håpet på, men har fått positive tilbakemeldinger fra kunder som har tatt en spørreundersøkelse knyttet til en QR-kode på ølets etikett.

Til tross for manglende økonomisk suksess, planlegger de å fortsette. «Vi har tenkt på å lage en cider og da er jeg veldig opptatt av konseptet radler, kanskje en «hard radler» som hard seltzer. Men vi må lage noe du vet virkelig selger, så det blir nok en pilsner igjen, kanskje en tysk pilsner».

Bruken av L-cystein for å forhindre bakrussymptomer er tungt diksutert i vitenskapsmiljøer, da den originale forskningen ble utført på bare 19 finske menn og det er kanskej mer tabloidpressen som har elsket ‘resultatene’ fra forskningen.
Det er siden gjort fler forsøk hvor forsøkspersonene har meldt om at å ta 600 mg etter å ha drukket, følte mindre stress og angst dagen derpå. Andre eksperter har uttalt at de ikke vil stole på begrenset forskning på aminosyrens evne til å avverge bakrus.
Ølportalen vil påpeke at den beste måten å dempe eller forhindre bakrus på, er å begrense mengden med alkohol du inntar.

Skriv en kommentar