Stå opp for norsk håndverksøl

Det er flere småbryggerier som sliter med høye priser på råvarer, transport og produksjonskostnader som trenger vår støtte.

Stå opp for norsk håndverksøl

Det har vært tungt for endel bryggerier etter pandemien, da åpne grenser betyr at folk kjøper mindre lokale og norske produkter. Selv om pandemien ga en økning i nettopp kjøp av norsk håndverksøl, har dette falt igjen da utelivet åpent igjen, og ikke minst muligheten til å handle utenlands. Man velger mer utenlandske produkter, enn de nasjonale.

Når prisen på malt og humle de siste årene har eskalert med 30-40%, flasker og bokser har økt med 50%, samt strømpriser som tilsier at man drev vannverk i en ørken, så går det kraftig ut over bunnlinja til bryggeriene.

Økning på ølpriser er en mulighet til å utjevne det tapet, men med skyhøye alkoholavgifter allerede, vil det trolig ha en mer negativ effekt på det totale salget, enn det vil kompensere for de høye prisene på produksjon og råvarer. Høyere priser, lavere salg og man har kommet inn i en negativ spiral som er vanskelig å stoppe.

Når grensehandelen allerede ser ut til å overgå toppåret 2019, så er det små og mellomstore norske bedrifter som lider aller mest av det. Med regjeringens halvhjertede forsøk på å hjelpe, er det mange som må ty til permitteringer eller oppsigelser.
Kompensasjonen som nå utbetales til alle permitterte kunne gått en lang vei til å balansere et budsjett revet i filler av strømprisene.

Ærverdige Kinn og Haandbryggeriet, bryggerier som har vært med å lede veien i den norske ølrevolusjonen, ser så røde tall at de må permittere ansatte.
Røde tall finner du også de fleste andre budsjett til små og mellomstore håndverksølbedrifter.
Og med røde tall hos bryggeriene, vil du også finne røde tall hos malterier, ølutsalg, distributører, og leverandører av utstyr og råvarer.

En nasjonal bryggeridød har vært spådd hvert år siden 2016, men man har, med få unntak, overlevd og vokst i et internasjonalt konkurransetøft marked. Så begynte man å se konturene av hva som er i emming ifjor. Avviklinger av flere bryggerier, noen med godt annerkjente produkter, og tapte arbeidsplasser og mangfold.
Nå står det flere for tur og det er tungt å se at nasjonale skatter og lokale stoltheter svinner hen fordi regjering ikke evner å kompensere nok for egen grådighet tidligere.

Det er imponerende å se hvordan eiere og ansatte nå gjør mest mulig for arbeidplassen sin. De snur hver en stein, og ofrer sin tid og sine penger for å holde bryggeriene i drift. For sin kjærlighet til norsk håndverksøl. I håp om bedre tider.

Vi har sett ølfolket tromme sammen og aksjonere for norske bryggerier pga alkoholreklameforbudet, så da er det kanskje mulig å ta det enda et steg videre. Å aksjonere for norske bryggerier med å faktisk kjøpe mer lokalt, mer norskt håndverksøl. Hashtagge norsk øl med #DrikkBedreDrikkNorsk i sosiale medier og spre det gode ordet om våre drikkeskatter fordi vi har så utrolig mye godt norskt øl vi burde være enormt stolte av og holde i hevd.
Så kjøp norsk håndverksøl.

For lokal stolthet, for norsk tradisjon og kultur, men ikke minst for alle de fantastiske menneskene som tilhører håndverksølbransjen, og vis at vi virkelig er der for dem.

#DrikkBedreDrikkNorsk

Skriv en kommentar