Gratulerer med dagen til ølboksen

Den “offisielle” bursdagen til ølboksen er 24. januar. Det er dagen i 1935 da Krueger’s Finest Beer og Krueger’s Cream Ale først ble solgt på boks i Richmond, Virginia.

Gratulerer med dagen til ølboksen

Ølbokser


American Can Company hadde konstruert en velfungerende ølboks, som i realiteten var klar allerede 14 måneder tidligere – rett før opphevelsen av forbudstiden (I USA varte forbudstiden fra 1920 og ut 1933. I Norge ble Brennevinsforbudet innført fra 1916, som ble innskjerpet av Hetvinsforbudet 1917–1923. Forbudets avskaffelse er det eneste eksempel i norsk historie på tilsidesettelse av en lov vedtatt ved folkeavstemning).

Alt som ACC trengte var et bryggeri som var villig til å ta det banebrytende steget fra flaske til boks.

Gottfried Krueger Brewing Company i Newark, New Jersey signerte kontrakt med American Can Company i november 1933. Ved slutten av den måneden hadde ølboks-entreprenørene installert en midlertidig bokselinje gratis og levert 2000 bokser som ble fylt med den 3,2% sterke Krueger’s Special Beer – det høyeste alkoholinnholdet som var tillatt på det tidspunktet. Avtalen var at bryggeriet kun skulle betale for bokselinjen om salget ble en suksess.
Krueger’s Special Beer ble dermed verdens første boksøl.

Boksøl, boks, beer can
@bcca

De 2000 boksene med øl ble gitt til trofaste Krueger-drikkere hvor så mange som 91% ga tommelen opp og 85% sa at det smakte mer som fatøl enn øl på flaske. Beroliget av denne vellykkede testen ga Krueger grønt lys for mer boksøl og resten er, som de sier, historie.

Boksøl, boks, beer can

Et bilde av to Krueger Special-bokser dukket opp i utgaven av Brewer’s News 28. desember 1933, men det er en veldig sjelden boks å få tak i for samlere

Boksen har sett flere evolusjonsstadier siden den gang fra flate lokk, via bokser med hals, lavprofil, høyprofil, bokser med kork og andre typer åpningsmekanismer.
I mars 1963 introduserte Pittsburgh Brewing Company sitt flaggskip øl Iron City Beer med ringåpner. Man satt fingeren inn i ringen, dro til og så var boksen «selvåpnet».
Selv om dette var en drøm for øldrikkere, var de små skarpe metallbitene et mareritt for dyrelivet og miljøet, så når Falls City Brewing Company fra Louisville, Kentucky i 1975 introduserte dratappen som ble sittende fast på boksen, var det en suksess vi fortsatt bruker den dag idag.
Så godt som all karbonert drikke på boks er nå med dratapp.

Boksøl, boks, beer can
@bcca
  • Her hjemme ble industribryggerienes overgang til ølbokser startet allerede på 90-tallet.
  • 94 prosent av all øl i dagligvare kommer på boks.
  • Lervig var tidlig ute med øl på boks I Norge, men Ægir var første håndverksbryggeri som bokset alt ølet sitt og med egen bokslinje i 2016.
  • I Stor-Britannia var Cambden Town Brewery først ute av håndverksbryggeriene med egen bokslinje, da de innstallerte kanadiske Cask Brewing Systems sin nyeste kreasjon i 2013.
  • Oscar Blues bokset Dale’s Pale Ale helt tilbake i 2002 og har den uoffisielle rekorden som først blant mikrobryggeriene i De Forente Amerikanske Stater
  • Aluminium er et evighetsmateriale som kan resirkuleres i det uendelige, som er grunnen til at 75 prosent av all aluminium som er produsert de siste 130 årene fortsatt er i bruk
  • Nordmenn panter mer enn 9 av 10 kjøpte drikkebokser (91,5%). Nesten alle de resterende drikkeboksene blir fanget opp gjennom avfallssystemet
  • Pant på bokser ble innført i 1999 i Norge
  • En boks som sendes til resirkulering kan være tilbake som boks i en hylle etter bare 60 dager!

Skriv en kommentar