Trappistbryggeri forsvinner

Øl brygget ved Achel klosteret i den belgiske regionen Limburg får ikke lenger bære navnet trappistøl.

Trappistbryggeri forsvinner

Klosteret selges til forretningsmannen Jan Tormans, og bryggeriet ved klosteret vil kutte alle forbindelser med Abdij der Trappisten van Westmalle som hadde tilsyn med driften ved Achel-bryggeriet til nå. Da trappistmunkene flyttet ut for noen år siden, mistet bryggeriet retten til å vise ATP-merket, som beviser Authentic Trappist Product, på etikettene. ATP-merket kan kun brukes når øl brygges i et kloster med aktive munker. Achel kunne fortsatt bruke betegnelsen trappistøl takket være forbindelsen med Westmalle, men med salg til private hender er også det en saga blott.

Det er en trist dag i historien om belgiske trappistøl når et øl mister retten til å bære trappistnavnet. Den nye eieren, Jan Tormans (eier av Tormans Group) har også planer om å utvide bryggevirksomheten på stedet.

©VisitLimburg

Det var tre år siden at de siste munkene forlot St. Benedict klosteret kjent som Achelse Kluis. De flyttet til Abdij der Trappisten van Westmalle som eide Achelse Kluis. Bryggeriet, puben og klosterbutikken holdt åpent og forble populære, spesielt blant turgåere og syklister i naturområdet Groote Heide (Store heden).

Bryggeriets historie går tilbake til 1648, da nederlandske munker bygde et kapell i Achel. Kapellet ble et kloster i 1686, men ble ødelagt under den franske revolusjonen. I 1844 ble ruinene gjenoppbygd av munker fra Westmalle, og ulike jordbruksaktiviteter startet. Det første ølet som ble brygget på stedet var Patersvaatje i 1852, og 19 år senere i 1871 ble stedet et trappistkloster, med ølbrygging som en fast aktivitet.

I 1914 under første verdenskrig forlot munkene klosteret på grunn av den tyske okkupasjonen. Tyskerne demonterte bryggeriet i 1917 for å berge de rundt 700 kg kobber. I 1998 bestemte munkene seg for å begynne og brygge igjen. Munker fra trappistklostrene Westmalle og Rochefort (Notre Dame de St. Remy) hjalp til med byggingen av det nye bryggeriet. I 2001 ga bryggeriet ut Achel 8°-ølene (blonde og dunkel).

Jan Tormans sine eksakte planer for stedet er fortsatt uvisse, men det er klart at bryggeriet vil forbli klosterets økonomiske hjerte. Den lokale ordføreren ser frem til å samarbeide med de nye eierne, da kommunen har lenge drømt om et besøkssenter ved klosteret i Limburg.

Skriv en kommentar