Gretne gamle gubbers internasjonale øldag

Som så mye annet her i verden startet det hele over et glass godt øl.

Gretne gamle gubbers internasjonale øldag

Lasse Lukacs og Rolv Bergersen er to ikke akkurat ukjente typer fra ølmiljøet. Begge to kokker, ølfestivalgründere og skribenter for nettopp Ølportalen, så har de satt sine kjennetegn ved øl-, og kanskje spesielt håndverksølbransjen.

En aften satt de så ved kjøkkenbordet til Rolf og delte noen gode øl og pratet om løst og fast.

Etterhvert kom samtalen inn på trender og moter i ølverden, og samtalen gikk mer og mer i retning av generiske NEIpa’er med laktosesukker, flytende fruktsalater med vaniljeyoghurt og diabetesfremkallende Ultra Pastry Stouts. Jo mer maltbaserte øl de koste seg med, jo mer gubbete ble de. Selv om det ikke var helt «ungdommen nå til dag» og alt det «nymotens rælet» de heller i seg, så stadfestet de uttrykket gretne, gamle gubber akkurat der og da.

Godt utpå kvelden gikk det opp for dem hvor dette bar; de måtte lage nok en ølfestival. Mange kan sikkert kjenne seg i igjen i situasjonen; man kommer på en god ide i godt lag, og etter enda flere øl er ideen blitt genial, og blir utbrodert langt utover alle støvleskaft.

En ølfestival der det kun serveres «skikkelig» øl, en festival helt uten Untappd-skrytefaktor!
Det måtte bli Gretne Gamle Gubbers Ølfestival.

Og når første bit hadde kommet på plass, skulle rammeverket rundt bygges. Det manglet ikke gode ideer;

  • «Det må skje på en lørdag, mellom 12.00 og 17.00. Perfekt tidspunkt for gretne gamle gubber å drikke øl på! Etter 17.00 må man jo dra hjem og hvile litt»
  • «Untappd må brukes med sarkastiske bemerkninger, oppgitt risting på hodet, skuffete sukk. Nesten så det må det være sanksjoner!».
  • «Vi burde hatt uniformering! Sixpence bør være obligatorisk! Bukseseler! Pensko med tennissokker i! Tweed-jakke med påsydde skinnealbuer! Kanskje vest for lommeklokka?»
  • «Lesebriller! Gamle gubber trenger lesebriller for å lese ølmenyene.»

«Når skal vi holde festivalen? Alle tidspunkter er bra for å nyte maltdrevenøl, men helst rundt vintertiden, da andre gretne, gamle gubber kan komme inn døra, riste av seg snø og slaps og si «Grrr, for et drittvær. Nå skal det bli godt med en øl!» og så ta en øl til før man går hjem, siden været ute er så ufyselig.
«HVA MED VALENTINERDAGEN!!!???» utbrøt de begge. Det tok ikke lang tid før de så i hverandres øyne at selv gretne, gamle gubber har ikke-gretne, ikke-gamle partnere i hus som fortjener dagen sin. Så sank de ned i stolene sine igjen og smilte: «Første lørdagen etter Valentine’s Day, får vi si». Sånn holdt de på til langt ut i de små timer…

Over frokosten neste dag kom virkeligheten dundrende. Skulle de virkelig lage enda en ølfestival? Skulle de virkelig sette i gang hele det svære apparatet, bare for å få lov til å være en gretten gammel gubbe i noen timer?
Gledens rus og alkoholens styrke hadde dempet seg. Nei, de kunne vel ikke starte en egen ølfestival bare for GGG-øl (Gretne Gamle Gubber Øl)? Gretne, gamle ølgubber holder da ikke på med sånt, gjør de vel?

Så løsningen ble å innstifte Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag. Og noen av den foregående kvelds innspill ble stående. Den internasjonale øldagen skal feires hvert år, første lørdag etter Valentine’s Day. Som i år faller på lørdag 18. februar.

I første omgang tenkte de gretne herrene at feiringen skulle skje parallelt i utvalgte barer i noen norske byer og responsen var bare positiv.
Så startet de en Facebook-gruppe for å lodde stemningen blant øldrikkerne og enhver tvil levnet ikke en sjanse: Øl-Norge er klar for Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag!!!!

Gretne Gamle Gubber i alle aldre og kjønn (samt ikke-binære) kan feire skikkelig øl på disse barene som har TTO lørdag 18. februar:

Brygg (Oslo)

Apollon (Bergen)

Melkebaren (Sandnes)

På Kornet (Stavanger)

Skur 4 (Drammen)

Den Gode Nabo (Trondheim)

Flere norske bryggerier stiller med egne øl.

Ta på deg din fineste sixpence og bli med på feiringen!

Vis 2 kommentarer

  1. Hva med storbyen mellom Bergen og Stavanger??? :O

    1. Kopervik?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.