For dette skal være damenes skål!

Jeg vil skåle for noen av de mest inspirerende, interessante og beste drikkekompisene som finnes: damer som liker håndverksøl!

For dette skal være damenes skål!

At øl og pubkulturen har vært mannsdominert i lang tid, er vel ikke til å stikke under en stol, men der det er gode smaker, godt selskap og gode samtaler hører damene så absolutt hjemme.

Damer og øl har historisk sus over seg. Det var for det meste damene som brygget øl før det ble industrielt fremstilt. Og etter altfor mange år hvor damer mer eller mindre kun var fremstilt som seksuelle objekter når det kom til øl, har damene slått seg opp og frem som øldrikkere, ølnerder, bryggere og fremsnakkere av det skummende brygget.

Det har alltid vært en glede å se damene kose seg med øl og med mangfoldet av øl som nå finnes i dette landet, så er det en glede å se alle som nyter håndverksøl, uansett kjønn.
Så hvorfor skal det være så pussig at damer også elsker all slags øl?
De liker jo all slags annet mat og drikke som andre jordboere dytter i seg, så hvorfor skulle den gode øl- opplevelsen være annerledes?
Den er ikke det.

Tall fra undersøkelser gjort av Statista viser at 37% av de som drakk håndverks-øl i USA i 2020, er damer.
Forskere ved Stanford undersøkte det samme året mer enn 2500 bryggerier og fant ut at 21 prosent hadde minst en kvinne i en ledende rolle, enten som eier, direktør, hovedbrygger eller bryggmester.
Tall som er ganske høye sammenlignet med lignende industrier.
Og i Stor- Britannia står kvinner i alderen 21-34 år for 35% av håndverks-øl konsumet, i følge CAMRA; en forening som har gått fra å være et gubbevelde til å ha over 20.000 kvinnelige medlemmer.
Dette er en trend som vokser her hjemme også. Både som konsumenter og bryggeriansatte.
 

©Humlepuppfestivalen

Fordommer og diskriminerende markedsføring

Ikke at bransjen har tatt kvante- steg når det gjelder sexifisering av øl. Vi har alle sett altfor mange etiketter med halvnakne damer, navn som insinuerer og spiller på kvinner, sex, kvinnekropp og er direkte kjønnsdiskriminerende.

“Det er ikke bare markedsføringen som gir mange kvinner avsmak på øl, vi blir stadig fortalt at det er farlig for oss. At det er høyt kalori- innhold i øl og at det er fetende” sier Sara Barton, eier og bryggerimester hos Brewster’s brewery i Lincolnshire i England. Barton var den første kvinnen som fikk utnevnelsen Brewer of the year av British Guild of Beer Writers i 2012.
«Ikke bare har ‘real ale’ lite karbohydrater, men det er laget av naturlige og ferske ingredienser – humle, hvete og bygg- som alle inneholder mye og forskjellige vitaminer, spesielt B-vitaminer og sink».
Hun startet Project Venus i England etter å ha lest om det samme prosjektet til The Pink Boots Society i USA.
De jobber for å fremheve kvinner i bryggeribransjen, samt fremheve øl og kvinner generelt, slik at potensielle øl-drikkende kvinner kan prøve disse i stedet for annen alkoholholdig drikke.


©The Venus project/ Facebook

Beth Sangieri startet den amerikanske Queen of Beer konkurransen allerede i 1994 for å oppmuntre kvinner til å brygge uten sine respektive menn.
Ideen kom etter at hun gjentatte ganger stilte spørsmål om brygging og det vanlige svaret startet med «Hva din mann burde gjøre er…». Hun ville ha bukt med stereotypene mot kvinner og gi andre et talerør og utfordring i en ellers mannsdominert område som var sterkt preget av forbrødring.

Samme stereotyper som fikk Linn Carlsson til å starte Fem Ale i Sverige. “Venninner av meg som jobbet på utesteder ble stadig bedt om å «hente en som kan noe om øl» fra gjester. «Jeg jobber jo her, så jeg kan det som er å kunne om øl» var svaret med et tappert smil, men det ble mottatt av døve ører”.

«Denne er nok for mørk og for sterk for deg» blir altfor mange kvinner møtt med på barer og festivaler, mener Carlsson.

«Jeg vil ikke en ha en jævla fruktøl. Kvinner kan drikke det de vil» sier Rebecka Singerer som er en av de andre initiativ-tagerne bak Fem Ale.


©Fem Ale/Facebook

Fordommer fra sine egne

Det tar nok litt tid før alle fordommer mot kvinner i øl- bransjen er borte og det er mange som kjemper for at kvinner kan gå tilbake til et yrke de var dominerende på før i tiden. Men de kjemper også for å kunne ta respekten de fortjener tilbake. Og det må vi alle sammen være med å kjempe for.
Vi blir større, sterkere og bedre når vi står sammen.

Humlepupp 2016
Maya Borrevik, Ida Rømcke og Julie Amundsen

Humlepupp-festivalen

Og her til lands har vi så mange damer i ølbransjen vi skal være stolte av. Innovative og grensesprengende damer som er ølmisjonærer på tokt for å spre budskapt om det gode brygget.

I 2016 slo kvinnelige bryggere og ølnerder seg sammen og lagde Humlepupp-festivalen. De var lei fordommer og ville promotere det enorme mangfoldet i håndverksølbransjen og gjøre det mer tilgjengelig for alle, da ølverden har vært preget av å være en mannfolk greie. Uhorvelig mange etiketter og navn på øl viser mangelen på respekt for kvinnen.

«Målet er å spre kunnskap om øl og motivere til å utforske. Vi ønsker å fjerne fordommer og gjøre øl til allekjønnseie» forteller Maya Borrevik til Ølportalen.

«Vi har kommet langt i Norge, men fordommer som henger igjen og spres, skader bl.a. ved å hindre folk i å tørre å våge i frykt for å bli stemplet» fortsetter hun og legger til «Vi vil motivere jenter til å satse på ølbransjen og utforske ølverdenen ved å promotere de flotte damene vi har i ølbransjen her til lands».

Jeg vet det jobbes med å få en norsk avdeling av Pink Boots Society og jeg ønsker den hjertelig velkommen. Å kunne formidle kunnskap om øl, jobbe for likhet i bransjen og løfte ølinteressen blant damer er positivt på alle måter.

Så får vi nye øldamer til å følge etter de øldamene som allerede har gjort unike ting, utfordret og overkommet fordommer, tråkket opp nye stier og lykkes med sine prosjekter. For at de også skal få annerkjennelse, heder og ære for sitt viktige og oppofrende arbeid for alle oss øldrikkere.

Så hev glasset og hyll disse kvinnene. Gratulerer med dagen og skål!Humlepupp-festivalen 2023 skjer på BD57 i Oslo

Skriv en kommentar